مسئولان دامغانی از کاهش ۱۰۰۰ نفری مبتلایان سالک خبر میدهند؛
نماینده دامغان: سالک ریشه کن می شود/ سرپرست شبکه بهداشت: ریشه کنی سالک غیرممکن است
در حالی که مسئولان دامغان کاهش 1000 نفری مبتلایان سالک در این شهرستان را نتیجه تشکیل قرارگاه مقابله با سالک می دانند اما اظهارات نماینده مجلس و سرپرست شبکه بهداشت و درمان دامغان برای ریشه کنی سالک کاملا متناقض است و مشخص نیست تا چه زمانی قرار است این بیماری در دامغان شایع باشد.
خشکسالی های پیاپی دلیل کاهش مبتلایان سالک
محمد 32 ساله و ساکن یکی از روستاهای جنوبی دامغان به خبرنگار ایلنا گفت: هر چند نمی توان برخی از اقدامات مسئولان در مبارزه با سالک را منکر شد اما کاهش چشمگیر آمار مبتلایان سالک به دلیل خشکسالی های پیاپی است.زیرا این بیماری در جاهای مرطوب بیشتر شایع است.
جفرافیای بیماری سالک تغییر کرده است
مهدی بندرآبادی فرماندار دامغان بیان کرد: سالک یکی از بیماری هایی است که ساکنان روستاهای جنوبی دامغان را رنج می دهد و اکنون جغرافیای این بیماری تغییر کرده و به نقاط شمالی شهرستان رسیده است.
اعتبار تعمیر ساختمان فرمانداری صرف مقابله با سالک شد
فرماندار دامغان ضمن تاکید بر اینکه بهترین راه مقابله با سالک را دخیل کردن مردم می دانیم، افزود: در سال 99 هیچ اعتباری برای مقابله با سالک نداشتیم و مبلغ 150 میلیون تومان که برای تعمیر ساختمان فرمانداری بود را به دامپزشکی دادیم تا سم تهیه کند.
وی تصریح کرد: آمار هزار و 330 مورد گزش زخم سالک در سال 99، شهرستان را به نقطه بحرانی رسانده بود اما این آمار در آذر 1400 به 330 مورد کاهش یافت.
بندرآبادی ادامه داد: استاندار قبلی سمنان مکاتبه ای با وزیر کشور داشتند که اعتباری را از ستاد مدیریت بحران کشور برای این کار اختصاص دهند و در همین راستا 5 میلیارد تومان تخصیص یافت که برای بیش از 50 روستا یک دستگاه سمپاش، یک دستگاه علف زن و مقداری سم به انضمام 4 دستگاه سمپاش مکانیزه خریداری و تحویل دهیاری های مربوطه شد.
شیوع سالک از سال 78 در منطقه شرق دامغان
سیدحسن تقوی سرپرست شبکه بهداشت و درمان دامغان گفت: از سال 78 سالک در منطقه شرق دامغان به واسطه حضور کارگران فصلی شاغل در کوره های آجرپزی شیوع پیدا کرد و به تدریج در روستاهای اطراف و جنوبی دامغان شایع شد تا اینکه رفته رفته کل شهرستان را در برگرفت.
وی افزود: یکی از چالش هایی که در گذشته داشتیم عدم هماهنگی دستگاه های ذیربط بود که عدم هماهنگی بین دهیاران، اعضای شورا و دستگاه های اجرایی مشهود بود.
تقوی اضافه کرد: از سال گذشته که قرارگاه مقابله با سالک تشکیل شد هم اعتبار قابل توجهی تخصیص یافت و هم آمار مبتلایان کاهشی شد.
ریشه کنی سالک غیرممکن است
سرپرست شبکه بهداشت و درمان دامغان با تاکید بر اینکه ریشه کنی سالک غیرممکن است، تصریح کرد: شبکه بهداشت و درمان به تنهایی قادر به کنترل و مبارزه با سالک نیست.
وی با اشاره به اینکه 80 درصد مبتلایان سالک ساکن شهرها هستند که به روستاها تردد می کنند، ادامه داد: همکاران بهورز هر 15 روز یکبار با مراجعه به منازل، بیماریابی می کنند تا بتوانند در سریع ترین زمان با این زخم مقابله کنند.
سالک برای مسئولان استانی مفهومی ندارد
وی افزود: اقدامات فعلی هر چند موفقیت آمیز بوده اما کافی نیست و اگر به همین اقدامات اکتفا کنیم باخته ایم.
علیزاده یادآور شد: با دادستان دامغان هماهنگ کردیم برای برخی از باغداران عمده پسته که نسبت به سمپاشی و چیدن علف های هرز بی تفاوت هستند احضاریه بفرستد و از طریق قانونی برخورد نماید.
گزارش: محمود بانی