عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی فارس تاکید کرد:
لزوم ورود کسبوکارهای نوپای خصوصی به عرصههای اقتصادی
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی فارس، یکی از مهمترین مشکلات کشور را بیکاری فارغالتحصیلان حوزه فناوری اطلاعات دانست و گفت: نرخ فزاینده بیکاری جمعیت دانشگاهی، کمبود نقدینگی بانکها و ناتوانی دولت در ایجاد اشتغال از دلایلیست که لزوم ورود کسبوکارهای نوپای خصوصی به عرصههای اقتصادی را ایجاب میکند.
به گزارش ایلنا، یلدا راهدار در نشست تخصصی چالشهای تامین مالی جمعی در اتاق بازرگانی فارس بیان کرد: کسب و کارهای اینترنتی از یک سو با چالشهای اقتصادی عمومی مواجهاند و از سویی با چالشهای اختصاصی مانند اینماد و صیانت که هر کدام از این معضلات نگرانیهایی را برای فعالان این بخش ایجاد کرده است.
وی افزود: هر چند اتاقهای بازرگانی به ویژه اتاق بازرگانی فارس نظرات اصلاحی بخش خصوصی را به مسئولان و سیاست گذاران کشور ارائه کرده اما در برخی از طرحها به رغم ایرادها و مخالفتهای کسب و کارهای اینترنتی دولت بر اجباری شدن آنها در کشور اصرار دارد.
راهدار اظهار کرد: کراود فاندینگ، نوعی تامین مالی جمعی و گونهای از جمعسپاری در حوزه تامین مالی کسب و کارهای نوپا و ایدههای نوآورانه است که این فرآیند نوآورانه مردم نهاد آنگونه است که فرد متقاضی، برنامه خود را در درگاه اینترنتی تامین مالی جمعی مطرح میکند.
وی اضافه کرد: اگر این برنامه از دید مخاطبین خود قابل قبول باشد، افراد مقادیری برای پشتیبانی از برنامه پرداخت میکنند که این مبالغ برای راهاندازی، اجرا و حمایت از برنامه مناسب خواهد بود.
رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات، ارتباطات و اقتصاد رسانه اتاق بازرگانی فارس ادامه داد: میتوان گفت تامین مالی جمعی فقط یک حرکت جمعی زودگذر نیست بلکه ابزاری خودجوش بوده که نیاز جامعه جهانی با استفاده از پیشرفت فناوری آن را به وجود آورده است. برخی دولتها برای حفظ حقوق ذینفعان و منافع حاصل از قدرت جمعی، آن را از طریق قوانین به رسمیت شناختهاند.
راهدار عنوان کرد: این ابزار فرهنگ کارآفرینی و سرمایه اجتماعی را ارتقاء بخشیده و توسعه اقتصادی و اجتماعی را در جوامع تسریع میکند که پیشبینی میشود بازار جهانی تامین مالی جمعی که در سال ۲۰۲۰ برابر با ۱۲.۲میلیارد دلار بوده است با نرخ رشد مرکب سالانه ۱۱.۲ درصد طی دوره ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۷، در سال ۲۰۲۷ به ۲۵.۸میلیارد دلار برسد.
او گفت: روشهای موجود برای جذب سرمایه جمعی در این حوزه، با استفاده از ویژگیهای بینظیر بلاکچین و قراردادهای هوشمند مانند حذف شدن واسطهها، عدم امکان تغییر دادهها، امنیت دادهها، غیرمتمرکز بودن روند اجرایی، شفافیت، امکان تعریف شرایط آزادسازی منابع مالی در قرارداد هوشمند و امکان خرد کردن بستههای خرید به حداقلها، پتانسیلهای خوبی در حوزه تامین مالی نشان داده اند.
راهدار با اشاره به بیان مزایا و تفاوتهای تامین مالی جمعی و سرمایه گذاری خطرپذیر و نقش تامین مالی جمعی در اشتغالزایی افزود: یکی از مهمترین مشکلات کشور، بیکاری فارغالتحصیلان حوزه فناوری اطلاعات است به طوری که نرخ فزاینده بیکاری جمعیت دانشگاهی کشور، کمبود نقدینگی بانکها و ناتوانی دولت در ایجاد اشتغال، همه ازجمله دلایلی هستند که لزوم ورود کسبوکارهای نوپای خصوصی به عرصههای اقتصادی و گرایش به سمت اقتصاد کارآفرین محور را تشدید میکنند.
او همچنین با اشاره به تشکیل انجمن بلاکچین و رمز ارز ایران بیان کرد: در سالهای گذشته برای تسهیل فضای فعالیت و توسعه دانش در حوزه بلاکچین و رمزارزها با مشارکت حداکثری ذینفعان این حوزه؛ برای تدوین خط مشی آینده فناوری بلاکچین در کشور تلاشهای بسیاری انجام شده است.
راهدار اظهار کرد: این درحالی است که با مجوز اتاق ایران انجمن بلاکچین و رمزارز ایران ایجاد شد که در این انجمن از حضور تمام ذینفعان حوزه رمزارز و بلاکچین و افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند و این همکاری سبب میشود تا بتوان با اجماع نظر به پیشبرد اهداف این فناوری در کشور کمک کرد.
در ادامه این جلسه حمیدرضا احمدیان، مشاور فناوری، اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران نیز گفت: یکی از دلایل ظهور و گسترش تامین مالی جمعی به شکل سازمان یافته بحران مالی سال ۲۰۰۸ است که پس از این بحران و بواسطه کاهش تمایل بانکها به ارائه وام، بهویژه به کارآفرینان و کسبوکارهای نوپا، کارآفرینان شروع به جستجوی راههای دیگری برای جذب سرمایه کردند و درنهایت سازوکارهای تامین مالی جمعی شکل گرفت.
مهرداد سهرابی، مدیر کل ارتباطات و فناوری اطلاعات فارس هم گفت: مرتفع سازی مشکلات مالی کسب و کارهای نوپا دغدغهای مهم است که با توجه به عدم تمایل به مشارکت در سرمایه گذاری، مزیت تامین مالی جمعی را در راستای توسعه بازار موضوع مهم و موثری است.