مدیر بخش زلزله راه، مسکن و شهرسازی مطرح کرد؛
شهر اصفهان بالاترین ریسک را در فرونشست زمین دارد
مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: اگر زاینده رود مستمر جریان پیدا کند مهمترین قدم در مقابله با فرونشست اصفهان است.
به گزارش ایلنا، علی بیت الهی با بیان تفاوت فرونشست زمین با زلزله، اصفهان اظهار کرد: زلزله یک اثر موضعی دارد و تا کیلومترها تخریب و بعد بازسازی صورت می گیرد، اما فرونشست هر روز رخ می دهد و وسعت گسترش آن از شرق تا غرب کره زمین را در بر می گیرد.
فرونشست برخلاف زلزله قابل کنترل است
مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقاتراه، مسکن و شهرسازی افزود: خوشبختانه فرونشست پدیده ای قابل کنترل است به طوریکه در چند کشور نرخ فرونشست از 12 سانتی متر در سال به صفر رسیده است.
وی ادامه داد: نگاهی که برخی در مورد معضل فرونشست اصفهان دارند، هم از نظر روحی به مردم اصفهان ضربه می زند و از بعد اقتصادی هم برای سرمایه گذاران و گردشگری ایجاد لطمه می کند.
بیت الهی افزود: به عنوان شروع باید مقررات ملی کاهش خطرات فرونشست زمین در ایران تدوین شود، چرا که ما اکنون مقررات ملی فرونشست نداریم و عمدتا رویکرد مقررات زلزله ای است.
مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اظهار کرد: اصفهان می تواند به عنوان پایلوت این قرارداد در سه بعد کنترل خطر، کنترل آثار فرونشست وتاب آوری المان ها معرفی شود.
وی گفت: نباید فقط در آسیب پذیری فرونشست سرآمد باشیم بلکه باید در مقابله با فرونشست سرآمد باشیم چراکه تاریخ اصفهان تاریخ ملی ماست و تمام این آثار، تاریخ گویای ماست و اگر آسیب ببیند دیگر نمی توان کاری کرد.
فرونشست هشت میلیون هکتار اراضی زراعی
بیت الهی با اشاره ای به وضعیت آب و کشاورزی کشور، اظهار کرد: در امریکا حدود 44 هزار کیلومتر مربع منطقه فرونشست برآورد شده است که در کشور ما از 30 حوضه آبریز 29 حوضه دارای منطقه هایی است که دچار فرونشست است؛ ما حدود یک سوم میانگین جهانی بارندگی داریم و به شدت کشور کم آبی هستیم.
وی ادامه داد: 33 درصد اقتصاد ما به کشاورزی وابسته است و اگر این بخش آسیب ببیند، آسیب پذیر می شویم، هشت میلیون هکتار اراضی زراعی اکنون داریم که در تمام آنها فرونشست زمین رخ داده است.
مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی افزود: 381 سایت توسط گروه های مختلف برای فرونشست در کشور بررسی شده که برآورد کردیم حدود 10 سانتی متر بر سال در کشور فرونشست داریم.
در 609 دشت ایران بدون استثنا فرونشست رخ داده است
بیت الهی با بیان اینکه حدود 35 درصد اراضی کشور خیلی خشک است و 735 هزار حلقه چاه و رشته قنات داریم که نزدیک به 400 هزار حلقه چاه ما در حوزه کشاورزی است، گفت: 66 درصد آب کشاورزی از آب زیرزمینی است و گستردگی آب های سطحی در ایران محدود است.
مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ادامه داد: این مسائل سبب شده تا سرزمین ما به حالتی دچار شود که در 609 دشت ایران بدون استثنا فرونشست رخ داده باشد.
وی با بیان اینکه در 410 دشت شرایط ما بحرانی اعلام شده است، اظهار کرد: ما در مناطق کوهستانی فرونشست نداریم، اما در حال حاضر سیمای فرونشست کشور در چنین وضعی است.
شهر اصفهان بالاترین ریسک را در فرونشست زمین دارد
بیت الهی به ارتباط میان ریسک فرونشست و قرارگیری المان های در معرض خطر در زون های با پهنه بالا اشاره و تصریح کرد: استان خراسان رضوی، اصفهان و تهران دارای بیشترین ریسک هستند و از نظر قرارگیری شهر و کلانشهر، شهر اصفهان بالاترین ریسک را دارد.
وی افزود: ساختمان های فاقد اسکلت آسیب پذیرتراند و با توجه به اینکه اصفهان خاک واگرایی دارد با شکاف مواجه ایم.
ترک های حاصل از فرونشست در اصفهان قابل مقایسه با تهران نیست
مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی نرخ فرونشست جنوب غرب تهران را 24 سانتی متر دانست و گفت: نرخ فرونشست در اصفهان کمتر از تهران است.
وی ادامه داد: لازم است ریسک های ناشی از آثار تاریخی و فرهنگی در اصفهان مدنظر قرار گیرد چراکه اثر تاریخی اگر از بین برود جبران آن امکان پذیر نیست.
بیت الهی با تاکید بر اینکه همه این مشکلات راه حل دارد و باید با جدیت مدیریت کرد، افزود: سازمان محیط زیست باید بااحیای تالاب هاییمانند گاوخونی که در طول تاریخ هم بوده اند، به کاهش بروز این پدیده کمک کند.
جریان مستمر آب در زاینده رود مهمترین قدم در مقابله با فرونشست
وی با بیان اینکه اگر زاینده رود مستمر جریان پیدا کند مهمترین قدم در مقابله با فرونشست است، اظهار کرد: امیدواریم راهکارهای اجرایی در دولت جدید به یک مصوبه تبدیل شود؛ البته بودجه ای تاکنون برای مقابله با فرونشست تخصیص داده نشده است و برای کار میدانی نیازمند اندازه گیری و هزینه گذاری هستیم که هنوز اقدامی نشده است.
بیت الهی پایین رفتگی تدریجی یا ناگهانی در گستره وسیع یا به صورت محدود در اثر عوامل طبیعی و یا غیرطبیعی زمین را فرونشست تعریف کرد و افزود: از دلایل عمده فرونشست را کاهش سطح آب زیرزمینی، انحلال حفره های زیرسطحی، ارتعاشات محیطی، بارگذاری، احداث صنایع سنگین و .... است.