یک گام به پیش و ده گام به عقب آقای سخنگو؛
زوال کلنل مجوز ندارد / گروهنوازی و گروهخوانی بانوان بلااشکال است / از جوایز سیاسی حمایت نمیکنیم
اگر وزارت ارشاد مجوزی برای حضور بانوان داده باشد از آن پشتیبانی میکند و گروههای فشار نمیتوانند مانع شوند / حمایت ارشاد از تولید و توزیع کتاب به معنای دولتی کردن آن نیست / هنوز مجوزی برای زوال کلنل صادر نشده اما قرار نیست که هرگز مجوزی صادر نشود.
حسین نوشآبادی در پاسخ به این سوال که آیا وزارت فرهنگ و ارشاد برای خرید کتاب از ناشران خصوصی برنامهای دارد یا خیر گفت: سیاست خرید کتاب از ناشران برای ترویج و توسعه فرهنگ کتابخوانی و حمایت از نویسندگان و ناشران ادامه دارد. باید کتابهایی که محتوای ارزنده و مفید برای جامعه دارد؛ مورد حمایت قرار بگیرند و وزارت ارشاد در حد توان خود این کتابها را خریداری میکند و تا در سطح جامعه در اختیار مردم قرار بگیرد.
وی افزود: باید تسهیلاتی فراهم کنیم که دسترسی آسان برای مردم فراهم شود. مردم باید با تولیدات حوزه کتاب آشنا شوند. برنامه دیگر تأسیس فروشگاههای زنجیرهای کتاب در استانهاست. برای ارتباط سهل و آسان مردم با کتاب باید استانها و شهرستانها و روستاها را در مواجه با کتاب قرار دهیم. سیاستهای تشویقی باید همچنان ادامه پیدا کند.
به گفته نوشآبادی؛ حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از تولید و توزیع کتاب به معنای دولتی کردن آن نیست.
سخنگوی وزیر ارشاد در پاسخ به این سوال که رویکرد وزارت ارشاد نسبت به فیلم «محمد(ص)» چیست؛ اظهار داشت: تاکنون فیلمهای زیادی در این رابطه ساخته شده. به عنوان یک کشور اسلامی باید نسبت به معرفی شخصیت جامع پیامبری که خاتمالأنبیاء است و با شناخت جامع از این شخصیت باید فیلمی بسازیم که درخور شخصیت ایشان باشد. برای اولین بار میخواهیم فیلمی تولید کنیم که با حضور هنرمندان ایرانی مسلمانی بتواند محصول برجستهای باشد.
وی ادامه داد: باید دانست که این فیلم تنها مخاطب ایرانی ندارد و مخاطب آن جامعه مسلمان است. امیداوارم کارگردان و دستاندرکاران این فیلم بتوانند حرکت عظیمی را آغاز کنند که متفاوت از گذشته باشد.
نوشآبادی در رابطه با کتابخانههای مدارس اظهار داشت: تقویت کتابخانههای مدارس از مؤثرترین کارهایی است که برای آینده جامعه مهم است. وقتی فرد از مقاطع ابتدایی با کتابخانهای ارزشمند که بتواند نیازهای او را برطرف کند مواجه شود تمرین خواهد کرد که در آینده هم با کتاب انس داشته باشد. سیاست آموزش و پرورش و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر این مبناست. در هفته کتاب بسیاری از مدارس کتابخانههایشان تجهیز و تکمیل خواهد شد. بیش از پنجاه هزار کتابخانه در سطوح استانی، ملی، شهرستانی و روستایی تجهیز و تقویت خواهد شد.
وی در رابطه با حضور نوازندههای زن در کنسرتها بیان کرد: برگزاری کنسرتهای موسیقی که به صورت جمعی باشد مانعی ندارد. حضور خانمها در گروههای نوازندگی به صورت جمعی بلامانع است. آنچه مهم است عدم صدور مجوز به صورت تکخوانی یا تکنوازی بوده که تاکنون هیچگونه مجوزی برای خوانندگی و نوازندگی بانوان صادر نشده است. خواندن و نواختن خانمها در جمع خانمها مشکلی ندارد و حتی در این زمینه مجوزهایی هم صادر شده.
نوشآبادی افزود: اگر وزارت ارشاد مجوزی برای حضور بانوان داده باشد از آن پشتیبانی میکند و گروههای فشار نمیتوانند مانع شوند. گاهی حضور مشکل ندارد اما نوع حضور ممکن است مشکلساز شود. از بانوان هنرمند خواهشمندیم که یک سری موازین را رعایت کنند تا حساسیتها برانگیخته نشود.
سخنگوی وزارت ارشاد در رابطه با هنرهای نمایشی اظهار داشت: هنرهای نمایشی یک بحثمهم بوده و هست. اجرای برنامههای نمایشی همیشه با فراز و نشیبهایی همراه بوده. سیاست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حمایت از هنرهای نمایشی و آثاری است که در جهت تعمیق بخشیدن و جذب مخاطب است. شاید یکی از ضعفها تولیدات ضعیف بوده که در این زمینه صورت گرفته و باعثکم شدن مخاطب آن شده است.
وی افزود: از هنر نمایشی و تئاتر حمایت میکنیم و اعتقاد به گسترش آن در سراسر جامعه داریم. کسانی که در این حوزه فعالیت میکنند باید با بهرهگیری از علم روز در جذب مخاطب نقش داشته باشند. خود هنرمندان باید کمک که هنر نمایشی را از این غربت بیرون بیاورند.
نوشآبادی با اشاره به اینکه جشنواره فجر یکی از مهمترین اتفاقات فرهنگی ایران است؛ گفت: جشنواره فجر امسال حتماً قویتر از سال گذشته خواهد بود. جشنواره فجر یکی از رویدادهای مهم کشور ماست. قطعاً آثار ارزشمند و تولیدات فاخری خواهیم داشت.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این سوال که رویکرد وزارت ارشاد نسبت به توجه برخی کشورها به فرهنگ و هنر ایران و اهدای جوایز به آنان چیست؟ اظهار داشت: سیاستهای فرهنگی ما خیلی به سیاستهای فرهنگی دیگر کشورها شباهت ندارد. اگر رابطه ما با یک کشور سرد و کمرنگ است به معنای کاهش روابط ما با بخشهای فرهنگی نیست. بعضی جوایزی که با اهداف سیاسی به برخی نویسندگان داده میشود به معنای این نیست که ما هم از آن هنرمند تقدیر میکنیم و مورد توجه قرار میدهیم.
وی با اشاره به اینکه زوال کلنل مشکل محتوایی دارد اگر در جایی به صورت جعلی چاپ شده باشد با عوامل آن برخورد خواهد شد؛ افزود: هنوز مجوزی برای زوال کلنل صادر نشده اما قرار نیست که هرگز مجوزی صادر نشود و این بستگی به میزان انعطاف خود نویسنده است. باید دانست کتابهایی که هنوز مجوز دریافت نکردهاند و خود نویسنده هم راضی به انتشار آن به این صورت نبوده مضموم و ناپسند است و وزارت ارشاد از آن جلوگیری خواهد کرد.
نوشآبادی در رابطه با مجوزهای موسیقی اظهار داشت: مجوزی که وزارت به محصولات فرهنگی میدهد فارغ از نگاه به شخص است و وزارت تنها به اثر او مجوز میدهد. اگر محتوای آثار فرهنگی و هنری منطبق با ضوابط فرهنگی باشد قطعاً مجوز میگیرد. حتی افرادی که سابقه خوبی در هنر نداشتهاند اما آثارشان منطبق با ضوابط و معیارهای باشد مجوز دریافت میکنند. ما در حال حرکت به سمتی هستیم که نگاهمان بیشتر روی خود اثر باشد تا شخص.
وی در رابطه با ارکستر ملی گفت: به شدت دنبال انجام این کار هستیم که یک کار فاخر است. با توجه به بهرهبرداری از هنرمندان برجسته حتماً میتوانیم یک ارکستر ملی داشته باشیم. افرا هنرمند هم آمادگی خود را اعلام کردند. ممکن است زمان ببرد اما با پیگیریهای شخص وزیر این کار امکانپذیر است.
نوشآبادی در اشاره به محدودیت کاغذ در جامعه گفت: یکی از دغدغههای ما تهیه کاغذ برای چاپ کتاب است. برای تأمین کتاب هم از منابع داخلی و هم از تولیدات خارجی استفاده میکنیم. تأمین کاغذ یکی از مشکلات مطبوعات ما بوده است.
سخنگوی وزارت ارشاد با اشاره به تغییر مدیریت صدا و سیما گفت: با توجه به این تغییر امیدواریم تعاملمان را نسبت به گذشته با صدا و سیما افزایش دهیم چراکه صدا و سیما نقش حساس و اثربخشی در توسعه فرهنگی جامعه دارد. ما هم نقشی مشابه با آن را داریم و امیدواریم که بتوانیم رابطه خوبی با صداو سیما برقرار کنیم.
نوشآبادی در رابطه با بیمه خبرنگاران گفت: ما به تمام مدیران و صاحب امتیاز رسانهها گفتیم که خبرنگاران را معرفی کنند و ما بیمه آنان را پرداخت میکنیم. هفتهنامهها حداقل دوازده نفر و روزنامهها حداقل سی و پنج نفر. مطبوعاتی که تا امروز خبرنگاران خود را فهرست کردهاند ما حق بیمه آنان را پرداخت کردیم.