رئیس هیئت مدیره انجمن فرهنگی ناشران آموزشی:
اتحادیهای که توسط دولت کنترل میشود؛ واقعی نیست
وقتی اتحادیهای قدرت اجرایی چندانی ندارد و مدام از طرف دولت کنترل شده و اختیاراتش در یک حد محدود نگه داشته میشود؛ نمیتوان توقع چندانی برای پیگیری مسائل و مشکلات حوزههای مختلف نشر از آن اتحادیه داشت.
انجمنهای فرهنگی تخصصی صنعت نشر و دیگر نهادهای صنفی حوزه درصورتیکه از قدرت اجرایی خوبی برخوردار باشند و تعامل و همگرایی مناسبی با یکدیگر برقرار کنند، میتوانند کارهایی اساسی در پیشبرد حل مسائل و مشکلات کتاب و نشر صورت دهند. اما برخی عوامل مانع تجمیع نظر و تصمیم این انجمنها و اتحادیه میشود.
محمدحسین متولی(رئیس هیئت مدیره انجمن فرهنگی ناشران آموزشی) از فقدان قدرت اجرایی اتحادیه و انجمنهای صنفی به عنوان دلیلی بر ضعف تعامل و کارکرد این نهادها نام برد. او در گفتوگو با خبرنگار ایلنا؛ اظهار داشت: اصل و مبنای تشکیل انجمنهای تخصصی در حوزه کتاب یا هر سازمان مردم نهاد دیگری پیگیری و تامین منافع اعضاست. وقتی علاوه بر اتحادیه به عنوان نهاد صنفی مادر؛ انجمنهای متعدد و مختلفی در حوزههای تخصصی کتاب و نشر داریم؛ یعنی اعضای این انجمنها یکسری دغدغهها و نیازهای ویژهای دارند که اتحادیه نتوانسته و نمیتواند برای بررسی و حل آنها برنامهریزی و اقدام کند.
وی ادامه داد: اتحادیه ناشران و کتابفروشان پاسخگوی نیازها و مشکلات حوزههای تخصصی صنعت نشر نیست، شاید هم درست همین است که نهاد صنفی مادر؛ تنها به پیگیری مسائل عمومی اعضای صنف بپردازد و بحثهای اختصاصی توسط انجمنهای مربوطه و با تعامل با اتحادیه حلوفصل شوند.
متولی در رابطه با علل نبود تعامل مناسب میان انجمنها و اتحادیه گفت: عملکرد اعضای هیئت مدیره اتحادیه در دورههای مختلف بر زیاد یا کم بودن میزان تعامل با انجمنها تاثیرگذار بوده است. در برخی دورهها هیئت مدیره اتحادیه روابطی مستحکم با انجمنها داشته است و در برخی دورهها هم هیچ برنامهای برای تعامل با انجمنها نداشته است. به عنوان مثال در دوره هیئت مدیره قبلی کمترین میزان تعامل اتحادیه با انجمنهای فعال در صنعت نشر را شاهد بودیم و امیدواریم در دوره جدید این روند تغییر کند. با نزدیکی و تعامل درست میان اتحادیه و انجمنها میتوانیم کارهای بزرگی انجام دهیم.
رئیس هیئت مدیره انجمن فرهنگی ناشران آموزشی با اشاره به نقش دولت در چگونگی کارکرد اتحادیه و تعامل آن با انجمنها گفت: علیرغم صحبتها و قولهایی که درباره واگذاری سیاستگذاریها و برنامهریزیهای کلیدی صنعت نشر به اتحادیه شده؛ هنوز هیج اتفاق تاثیرگذاری در این زمینه رخ نداده است. حتی برپایی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران هنوز برعهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که این مسئله روی بازدهی نتایج این نمایشگاه نیز موثر است. گفته شد که قرار است کلید را به دست تشکلها و انجمنها بدهند اما تاکنون اتفاقی نیفتاده است. رفتار دولت گاهی خواسته یا ناخواسته در عدم شکلگیری تعامل میان نهادهای صنفی و قدرت اجرایی نداشتن آنها موثر است.
وی در ادامه افزود: در حال حاضر صنف نشر و اتحادیه ناشران یک صنف واقعی نسیت، چون حتی صدور مجوز برای اعضا هم در اختیار اتحادیه قرار ندارد و بسیاری از ناشران هم حتی عضو اتحادیه نیستند. وقتی اتحادیهای قدرت اجرایی چندانی ندارد و مدام از طرف دولت کنترل شده و اختیاراتش در یک حد محدود نگه داشته میشود؛ نمیتوان توقع چندانی برای پیگیری مسائل و مشکلات حوزههای مختلف نشر از آن اتحادیه داشت. در این شرایط انجمنها و اعضا هم نه تمایلی برای شرکت در کارهای صنفی دارند و نه حتی به نتیجهبخش بودن تعاملات و همکاریهاشان امیدوارند.
متولی در پایان گفت: صد در صد اگر با هم باشیم منافع مشترک بسیاری را کسب خواهیم کرد و کل صنعت نشر از این تعامل بهرهمند خواهد شد. خوشبختانه هم در سالهای اخیر کارهایی برای ارتباط بیشتر نهادهای صنفی نشر صورت گرفته است. تشکیل تعاونیهای تخصصی در کنار اتحادیهها خودش یک نکته مثبت است که امیدواریم بتوان از این پتانسیلها استفاده خوبی کنیم.