شهروز گهوارهای:
استقلال مالی صنعت نشر از دولت باید از جایی شروع شود
همچنان درحال رایزنی هستیم تا دستکم بخشی از هزینههای مربوط به برگزاری نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی ازسوی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد تامین شود.
پنجمین نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی ۲۴ تا ۲۹ آبانماه، همزمان با هفته کتاب در فضایی سه هزار متری، در ضلع جنوبی مصلای بزرگ امام خمینی(ره) برگزار خواهد شد. این درحالی است که به گفته دستاندرکاران برگزاری این نمایشگاه؛ دوره پنجم بدون تخصیص یارانه دولتی و کاملا مستقل برگزار میشود.
شهروز گهوارهای(رئیس پنجمین نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی) در گفتگو با خبرنگار ایلنا؛ از اقدامات صورت گرفته برای برپایی هرچه بهتر این نمایشگاه و دغدغههایی که قطع سوبسید و یارانه برگزاری پنجمین نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی به دنبال داشته؛ سخن گفت.
وی اظهار داشت: استقبال ناشران دانشگاهی برای شرکت در این دورهی نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی قابل قبول بوده و علیرغم هزینههای بالا برای تهیه غرفه در مجموع حدود ۱۵۰ ناشر بهصورت قطعی در این نمایشگاه شرکت میکنند و تمام عناوین منتشر شده نشر خود را به علاقهمندان ارائه میدهند.
وی ادامه داد: برای بخش جنبی و نشستیهای نمایشگاه هم برنامههایی تدارک دیدهایم که هنوز نهایی نشدهاند و به محض مشخص شدن قطعی آنها، زمان برگزاری و محتوای این برنامهها را نیز اطلاعرسانی میکنیم.
گهوارهای در رابطه با رایزنیهایی که برای توافق با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به مشارکت در تامین هزینه غرفهها انجام شده؛ گفت: پیگیریهای خوبی در این مورد صورت گرفته که به دلیل نبود بودجه هنوز به نتیجه مشخصی نرسیده است و فعلا با جواب منفی برای چنین درخواستی مواجه شدهایم. اما همچنان درحال رایزنی هستیم تا دستکم بخشی از هزینههای مربوط به برگزاری نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی ازسوی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد تامین شود.
رئیس پنجمین نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی با اشاره به تاثیر لغو سوبسید سالهای گذشته در چگونگی برگزاری این نمایشگاه گفت: در دورههای گذشته که مبلغی از هرینهها به صورت سوبسید توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تامین میشد، ناشران تخفیفهای ۵۰ درصدی برای بازدیدکنندگان درنظر میگرفتند. در این دو سال هم به دلیل نبود بودجه و توانایی مالی وزارت ارشاد برای هزینه کردن بایت این نمایشگاه؛ برپایی آن را به تعویق انداخته بودیم. حالا هم که تصمیم گرفتیم بدون یارانه وزارت ارشاد و بهصورت مستقل از دولت پنجمین نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی را برگزار کنیم درصد تخفیفها به خود ناشران واگذار شده و هر ناشر بسته به بضاعت و تصمیمگیری خود از ۱۰ درصد تا ۲۰،۲۵ درصد تخفیف برای بازدیدکنندگان و مراجعان درنظر میگیرد.
گهوارهای در رابطه با کیفیت مکان برگزاری نمایشگاه و پاسخ به این سوال که آیا مصلی تهران پاسخگوی نیازهای یک نمایشگاه کتاب هست، گفت: در شرایط فعلی باتوجه به اینکه مکان مشخص دیگری برای برپایی نمایشگاهها نداریم، مصلی تهران علیرغم تمام مشکلاتی که در زمینههای بارگیری، تخلیه و… دارد؛ بهترین گزینه است. این مکان در مرکز شهر قرار دارد و از زیرساختهای ابتدایی هم برخوردار است پس تا ساخت یک محل تخصصی غنیمت حساب میشود.
وی در ادامه افزود: تاریخ برگزاری را هم مصادف با هفته کتاب درنظر گرفتیم تا هم مناسبتی فرهنگی داشته باشد و هم چون دوره چهارم در همین زمان برگزار شده بود؛ این زمان را در تقویم بهعنوان تاریخ ثابت نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی ثبت کنیم.
گهوارهای در پایان گفت: نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی را چهار دوره برگزار کردیم و واقعا حیف بود که به دلیل محدودیتهای مالی دولتی دورههای بعدی را برپا نکنیم. درست است که نبود یارانه و سوبسید میتواند تاثیر بهسزایی در کیفیت و اجرایی کردن دوره پنجم داشته باشد اما این استقلال از دولت باید از جایی شروع میشد و امیدواریم که همین مستقل بودن آغاز اتفاقات خوبی برای کل صنعت نشر و حوزه کتاب دانشگاهی باشد.