محمدعلی سپانلو در گفتوگو با ایلنا:
اعمال سلیقه در ممیزی مشکلات زیادی ایجاد کرده است
اگر حضرت علی(ع) هم گذرش به وزارت ارشاد بیفتد و بخواهد اثری را به نام اسدالله که لقب این حضرت است و همه هم از آن آگاه هستند ثبت کند ممکن است کارمندی پیدا شود که با اعمال سلیقه بگوید نمیشود و حتما باید نام اصلی بر روی اثر درج شود.
مجموعه شعر «زمستان بلاتکلیف ما» سرودهٔ محمدعلی سپانلو بلاخره بعداز گذشت ۵ سال، موفق به دریافت مجوز شده و به تازگی توسط نشر چشمه به بازار کتاب راه یافته است.
این مجموعه نزدیک به ۴۰ شعر دارد که مربوط به سال ۸۷ به بعد است و در واقع بخشی از آنها در دورهی بیماری سپانلو سروده شده است. قسمتی از شعرهای این مجموعه نیز در قبل از بیماری و بعداز مجموعه شعر «کاشف از یادرفتهها» سروده شده و بخش عمدهی آن نیزدر پاییز و زمستان ۸۹ سروده شده است.
محمدعلی سپانلو(شاعر و نویسنده) از چگونگی روشن شدن مجوز مجموعه شعر «زمستان بلاتکلیف ما» صحبت کرد.
او در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار داشت: این مجموعه شعر نزدیک به ۴-۵ سال بلاتکلیف بود چون شامل ممیزی و سانسور میشد و من نمیخواستم این مجموعه شعر که قسمت عمده آن در زمان بیماری من سروده شده است به سانسور و ممیزی دچار شود.
وی ادامه داد: بعد از این مدت طولانی انتظار با ناشر و ممیزان به توافق رسیدیم که یک شعر بلند ۴۰ صفحهای از کار حذف شود تا مابقی اثر بدون ممیزی و سانسور به زیر چاپ برود.
سپانلو در رابطه با کل مجموعه و شعر بلندی که مجوز چاپ این اثر با حذف آن صادر شد گفت: بخشی از شعرهای این مجموعه شخصی و عاطفی است و بخش دیگر هم اجتماعی. شعری بلندی هم که مجبور به حذف آن از مجموعه شدم درواقع یک نمایشنامهٔ آهنگین بود که به شکل یک ویدئوکلیپ نوشته شده بود و حتی میشد براساس آن یک کلیپ موسیقی ساخت. این شعر بلند از دید من میتواند آغازی باشد برای گونهای مدرن از شعر نو فارسی که منتظرم با آمدن یک روز خوب که ممیزان حال خوشی دارند بتوانم این شعر را هم چاپ کنم.
این شاعر و نویسنده با اشاره به مشکلاتی که بر سر راه این مجموعه وجود داشت گفت: بعد از این همه سال بلاتکلیفی و در انتظار مجوز ماندن حالا هم که با حذف یک شعر مهم از مجموعه اثر به بازار کتاب راه یافته و در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است ظاهرا همچنان مشکلاتی وجود دارد و به نوع درج نام شاعر بر جلد کتاب ایراد گرفتهاند.
وی در ادامه افزود: این مشکل از سلیقهای بودن ممیزی و تنوع حال ممیزان ناشی میشود که یک کارمند وزارت ارشاد بعد از این همه سال که شعرها و نثر من منتشر میشود به نوع درج نام به صورت «م ع سپانلو» ایراد میگیرد و نسبت به یکی بودن «م ع سپانلو» و «محمدعلی سپانلو» ابراز تردید میکند.
سپانلو اضافه کرد: اینکه وزارت ارشاد کار اطلاعاتی انجام دهد و اعمال سلیقه در ممیزی و صدور مجوز به قدری باشد که سرانجام یک اثر بسته به اینکه دست کدام کارمند بیفتد، متفاوت باشد واقعا جای تاسف دارد. در همین مسئله درج نام صاحب اثر روی مجموعه شعر «زمستان بلاتکلیف ما» هم چنین اعمال سلیقهای کاملا مشخص است چراکه سالهای سال است آثار شعر من به همین صورت به مخاطب شناسانده و معرفی شده است و اینکه چه اتفاقی افتاده که حالا ابهام برانگیز و مسئلهدار شده است مشخص نیست!
او در ادامه سخنانش پیرانون سلیقهای بودن ممیزی در کشور گفت: حتی اگر حضرت علی(ع) هم گذرش به وزارت ارشاد بیفتد و بخواهد اثری را به نام اسدالله که لقب این حضرت است و همه هم از آن آگاه هستند ثبت کند ممکن است کارمندی پیدا شود که با اعمال سلیقه بگوید نمیشود و حتما باید نام اصلی بر روی اثر درج شود.