حق شهرستانیها خورده میشد؛
كریمزاده: مسائل اخلاقی در ورزش كمرنگ شده است

چون شهرستانی بودم 4 سال حق من را در تیم ملی میخوردند و در پایان اردوهای تیم اسم من را از تركیب تیم خط میزدند.
رشته ورزشی بسكتبال در جهان به یک ورزش دانشگاهی معروف است. این رشته ورزشی در ایران در سالهای 1310 به بعد بطور غیر رسمی فعالیتش را در بعضی از مدارس آغاز کرد تا اینكه در سال 1314 بطور رسمی بوسیله فریدون شریفزاده معرفی شد و خیلی سریع در كلیه استانهای كشور از طریق مدارس گسترش پیدا كرد.
به گزارش ایلنا، در سال ۱۳۲۴ فدراسیون بسکتبال ایران تاسیس شد و تیم ملی بسکتبال برای نخستین بار توانست در سال ۱۹۴۸ در مسابقات المپیک لندن شرکت کرد.
در سالهای اخیر بسکتبال در ایران رشد نسبی داشته است. بزرگترین موفقیت تیم ایران تا قبل از شرکت در جام ملتهای آسیا(۲۰۰۷)، درخشش در بازیهای آسیایی ۲۰۰۶ دوحه بود که در آن مسابقات ایران پس از ۵۰ سال به مدال برنز رسید. تیم ایران نهایتا در جام ملتهای آسیا(۲۰۰۷) موفق شد با شکست تمام تیمهای آسیایی قهرمان آسیا شده و برای دومین بار پس از 50 سال، به مسابقات المپیک راه یابد.
ورزش بسکتبال در استان خراسان رضوی نیز از قدمت بالایی برخوردار بوده و طول عمرش تقریبا به شروع این ورزش در کشور میرسد و از دیرباز نقش تاثیرگذاری در رشد این ورزش داشته است. آنچه مشخص است پیشکسوتان این رشته ورزشی در استان خراسان رضوی را میتوان به گونهای آیینه تمام نمای ورزش بسکتبال استان نامید که ماحصل این افتخارآفرینیها هستند اما کمتر مورد توجه رسانهها و خود اهالی ورزش بسکتبال استان قرار میگیرند.
در همین زمینه به سراغ عبدالله كریمزاده رفتهایم که پیشكسوت بسكتبال خراسان رضوی و اولین ملیپوش تاریخ بسکتبال استان و معروف به«عبیش جفتی» است که با این عقیده كه كار جوهره آدمی است و بیكاری مساوی بیماری است در سن 69 سالگی علاوه بر فعالیت كاری و خدمت رسانی به مددجویان ضایعه نخاعی آسایشگاه شهید فیاض بخش مشهد هنوز برای رشد روز افزون ورزش بسكتبال استان تلاش می كند.
این پیشكسوت بسكتبال خراسان رضوی کلامش را اینگونه آغاز میکند: متاسفانه در حال حاضر توجه به مسائل اخلاقی در ورزش كم رنگتر از گذشته شده است.
وی درخصوص اهمیت اخلاق در ورزش گفت: معتقدم اخلاق در ورزش یك اصل اساسی است و ورزشكاران باید همانند پهلوانان قدیمی زورخانهها كه در اخلاق زبانزد خاص و عام بودند آنچنان در گفتار و كردار صادقانه عمل كنند كه مورد احترام و اعتماد جامعه باشند.
او كه متولد 15 آبان 1322 در شهر مشهد است و ورزش را از دوران مدرسه اش آغاز كرده با یادآوری اینكه مدارس در زمان قدیم دارای فضای كافی برای انجام بازیها و ورزشهای گوناگون بود گفت: در دوران 6 ساله ابتدایی حیاط مدرسهها بزرگ و ورزش بچهها بازیهایی چون طناب بازی، وسطی و دویدن بود.
كریمزاده كه به واسطه قد 185 سانتیمتریاش در دوران هنرستان به ورزشهای والیبال، پرتاب وزنه و پرش ارتفاع روی آورده بود و بعدها در سال های 1345 تا 1346 با تیم والیبال استان خراسان مقام سوم كشور را كسب كرد، از اولین باری كه بسكتبال بازی كرده اینگونه تعریف کرد: در دوران دبیرستان در یك باشگاه بدنسازی مشغول ورزش بودم كه به پیشنهاد دوستانم مرحوم ایرج شیبانی، خلیل ظهوركاری و محمد مغمومی به زمین آسفالت بسكتبال مهران رفتم و اولین بار این ورزش را تجربه كردم.
وی که بعد از این تجربه، ورزش بسكتبال را به صورت حرفهای از سال 1338 آغاز كرده و پس از 5 سال به عضویت تیم آموزشگاههای مشهد و 2 ماه بعد به عضویت تیم منتخب استان درآمده و خیلی زود به یك بسكتبالیست حرفهای تبدیل شده بود در خصوص جایگاه بسكتبال خراسان در آن زمان گفت: دوران شكوه بسكتبال استان بین سالهای 1340 تا 1350 بود كه همیشه در رقابتهای قهرمانی كشور جزو 3 تیم برتر بودیم.
این پیشكسوت خراسانی با اشاره به كم لطفیهایی كه آن زمان به ورزشكاران شهرستانی در تیمهای ملی میشد در خصوص عضویتش در تیم ملی گفت: چون شهرستانی بودم 4 سال حق من را در تیم ملی میخوردند و در پایان اردوهای تیم اسم من را از تركیب تیم خط میزدند.
وی كه در سالهای 47 تا 48 در تركیب اصلی تیم ملی بسكتبال کشور قرار داشت و در همان زمان به عضویت تیم تاج تهران درآمده بود در خصوص ادامه كار خود گفت: در سال 49 ازدواج كردم و به خاطر تحصیل در انستیتو تكنولوژی مشهد و مشغله كاری دیگر با تاج ادامه ندادم اما تا سال 50 در تیم مشهد بازی میكردم.
این پیشكسوت بسكتبال استان كه بعد از پایان دوران بازیکنیاش تا سال 1357 مربیگری تیمهای بسكتبال دانشگاه فردوسی، دانشكده پرستاری جورجانی، بهار، بهیاری نوربخش، مامایی طوس و انستیتو تكنولوژی مشهد را برعهده داشت با اشاره به حضورش در مسابقات بین المللی بسكتبال دهه فجر سال 1367 به عنوان مسوول كمیته فنی اظهار داشت: یكسال بعد از رقابتهای دهه فجر در مشهد به عنوان رییس هیات بسكتبال خراسان منصوب شدم كه با حدود یكسال فعالیت به دلیل مشكلاتی استعفا دادم.
او كه در سال 1380 نیز به عنوان نایب رییس هیات بسكتبال خراسان به این ورزش خدمت میكرد به تلاشهایش در تیم بسكتبال فرش مشهد به عنوان مدیر فنی این تیم در آن سالها اشاره کرد و آن دوران را پرفروغ ترین دوران بسكتبال استان خراسان در سوپر لیگ كشور دانست و گفت: در آن زمان با جذب 3 بازیكن خارجی و حمایت مالی خوبی كه از تیم شد در سال 1383 به عنوان پدیده رقابتهای لیگ شناخته شدیم و جزء 6 تیم برتر كشور بودیم.
كریم زاده كه اكنون نیز به عنوان نایب رییس هیات بسكتبال خراسان رضوی مشغول به فعالیت است به دوران ركود حال حاضر این ورزش در استان اشاره کرد و گفت: در حال حاضر بیش از 10 نفر از بسكتبالیستهای ردههای سنی مختلف استان ملی پوش هستند ولی به دلیل نبود حامی مالی در استان، جذب تیم های استان های دیگر شده اند.
این پیشكسوت بسكتبال استان به رشد فیزیكی و قدی بازیكنان کنونی نسبت به گذشته اشاره کرد و ضمن اذعان به وجود استعدادهای زیادی در خراسان رضوی با تاكید بر توجه بیشتر به تقویت زیرساختها و پشتوانه سازی با تمركز بر سنین پایه اظهار کرد: با هماهنگی بیشتر با دانشگاهها و آموزش و پرورش كه خاستگاه این ورزش هستند و ایجاد سالنها و زمینهایی در تمامی نقاط شهرها و برگزاری كلاسهای اوقاتفراغت میتوان پشتوانه خوبی برای تیمهای بسكتبال استان در لیگهای مختلف ایجاد كرد.
كریمزاده در ادامه از دوستان قدیمی اش چون احمد حسننیا، حسن حاجبی، حسن محمودی، خلیل ظهوركاری، مسیح بهروزیان، داریوش وجدانی، مرحوم حبیب زینل محاسباتی و مرحوم ایرج شیبانی پیشكسوتان بسكتبال خراسان رضوی كه روزگاری همبازیانش بودند یاد کرد و با بیان اینكه احترام به پیشكسوت باعث رشد اخلاقی و اجتماعی تمام جامعه میشود اظهار کرد: كمرنگ شدن توجه به اصول اخلاقی مانند احترام گذاشتن در بین نسل جوان كه جزیی از فرهنگ مردم ایران استموجب ایجاد آسیبهای فراوانی در ورزش شده است.
وی با اشاره به حضور بسكتبال ایران در المپیك و نتایج خوب نمایندگان كشور در رقابتهای آسیایی و جهانی این موقعیت را با ارزش توصیف کرد و ابراز امیدواری کرد: با بهرهگیری از تجربه پیشكسوتان و تجهیز مربیان كشور به تكنیكهای جدید با اعزام آنان به كشورهای صاحب نام در بسكتبال و توجه بیشتر به شهرستانها كه سرشار از جوانان با استعداد هستند شاهد رشد و پیشرفت بیش از پیش این ورزش در كشور باشیم.