مدیر انتشارات مازیار درباره سپردن ممیزی به ناشران:
میخواهند توپ را به زمین ناشرها بیاندازند
همهچیز باید روشن باشد. مثل تابلوهایی که در فرودگاه نصب میشود و از مسافران میخواهد که وسایل خطرناک نظری چاقو، شیشه، اسلحه و.... همراه نداشته باشند.
مهرداد کاظمزاده؛ مدیر انتشارات مازیار معتقد است سپردن ممیزی به ناشران در چنین شرایطی، به هیچ وجه نمیتواند تصمیم درستی باشد زیرا بیشتر شبیه این است که مسوولان بخواهند از این طریق سیاستهای خود را موجه جلوه دهند.
وی درگفتگو با خبرنگار ایلنا در اینباره اظهار داشت: همینحالا تفاوت برخوردهای سلیقهای ممیزان در برخورد با کلمات و مفاهیم مشابه کاملا مشهود است. طبیعتا ناشران هم سلایق مختلفی دارند و اگر پس از انتشار کتاب، ممیزان بخواند با سلایق ناشران برخورد سلیقهای داشته باشند، واویلاست!
مدیر انتشارات ضمن بیان این مطلب که نگرانی ناشران، واگذار کردن آنها از سوی ادارهی ممیزی به قوهی قضائیه و دادگاه است، گفت: با این رویه ناشر را دم به دم به دادگاه میکشند و محاکمهاش میکنند. اگر هم بخواهیم به ارشاد و ادارهی کتاب اعتراض بکنیم، پای خود را پس میکشند و میگویند قوهی قضائیه پیگیر شده و به ما ربطی ندارد!
بابک مشکل اصلی ممیزی را مبهم بودن خطوط قرمز دانست و ادامه داد: ناشران هنوز نمیدانند خط قرمزها کجاست! بنابراین در صورت سپرده شدن ممیزی به ناشران، با مشکلات عدیدهای روبرو خواهند شد. از طرف دیگر ناخواسته تبدیل میشوند به سانسورچی. آنوقت حکایت ناشران، میشود حکایت آش نخورده و دهان سوخته. بنابراین این اقدام، انداختن توپ توی زمین ناشران است و برداشتن بار انتقادات از دایره ممیزی.
وی در پاسخ به این سوال که چرا با وجود این همه انتقاد از ممیزیها، ناشران دلشان نمیخواهد ممیزیها برداشته شود، گفت: تنها زمانی این اتفاق میتواند به نفع ناشران باشد که خطوط قرمز روشن شود و ناشران تکلیف خود را بدانند. به عنوان مثال دایرهی ممیزی حاضر یک فهرست از ممنوعیات ارائه کندف بعد این فهرست با اصل و اساس قانون اساسی تطبیق داده شود و در نهایت مثلا یک لیست 20 بندی از مواردی که ناشران باید آنها را رعایت کنند، اعلام شود.
کاظمزاده اضافه کرد: همهچیز باید روشن باشد. مثل تابلوهایی که در فرودگاه نصب میشود و از مسافران میخواهد که وسایل خطرناک نظری چاقو، شیشه، اسلحه و.... همراه نداشته باشند. مثلا بگویند بیحرمتی به انبیا، ادیان، تحریک اقشار یا اقوام مختلف، ظربه زدن به نظام و... خطوط قرمز هستند. نه اینکه حتی کلمات به خودی خود مورد ایراد قرار بگیرند و تا این حد با ممیزیهای افراطی روبرو باشیم! تنها در این صورت است که من به عنوان یک ناشر راضی میشوم مسوولیت تام و تمام انتشار کتابهایم را به عهده بگیرم و اگر موردی پیش آمده، در دادگاه از خودم و کتابم دفاع کنم.
این ناشر در ارتباط با وضعیت ممیزیهای حال حاضر توضیح داد: متاسفانه برخوردهای سلیقهای و افراطی ادامه دارد. هنوز هم به انتشار حرف «چ» کتاب کوچه مجوز ندادهاند. حتی کتابهای علمی ما نیز با مشکل حذف و اصلاح مواجه میشوند؛ مثلا در کتاب شرح کار و زندگی استیون هاوکینگ، در بخشی که یک بحث فلسفی راجع به آفرینش شده است، رای به حذف دو صفحه دادهاند. حال آنکه آشنایی با نظریات علمی و فلسفی و بررسی آنها از ملزومات پیشرفت علم و دانش به حساب میآید.