بررسی الگوهای نظری و روششناسی پساساختارگرایی و تأثیرات آن بر گفتمان تاریخی
نشست تخصصی با عنوان «رویکردها، الگوهای نظری و روششناسی پساساختارگرایی و تأثیرات آن بر گفتمان تاریخی» در محل پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار خواهد شد.
ایلنا: نشست تخصصی با عنوان «رویکردها، الگوهای نظری و روششناسی پساساختارگرایی و تأثیرات آن بر گفتمان تاریخی» به همت گروه روششناسی و تاریخ نگاری با حضور حسینعلی نوذری روز سه شنبه ۱۷ بهمن ماه در محل پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار خواهد شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، پساساختارگرایی جنبشی است که با موجی از تفکر روشنفکران و اندیشمندان فرانسوی سالهای پس از جنگ جهانی دوم به ویژه پس از دهه ۱۹۶۰ گره خورده است که معدودی از آنها خود را پساساختارگرا نامیدهاند؛ اندیشمندانی همچون ژاک دریدا، ژولیا کریستوا، رولان بارت، ژیل دلوز، فلیکس گاتاری و میشل فوکو. پساساختارگرایان تمامی حوزههای دانش - تاریخ، فلسفه، سیاست، جامعهشناسی، مردمشناسی، ادبیات، روانشناسی و... - را متنی یا بافتاری (Textual) میدانستند. آثار آنها نظریه سیاسی، نقد ادبی، فلسفه، نظریه روانکاوی، نشانهشناسی، ساختارگرایی و در بعضی موارد فمینیسم را به هم میآمیزد.
آنها سه ایده کلی را از ساختارگرایان به ارث بردهاند:
۱- زبان نمیتواند به خارج از خودش اشاره کند؛
۲- زبان معنا را منعکس نمیکند بلکه آن را تولید میکند؛
۳- زبان فردیت را بیان نمیکند.
«رویکردها، الگوهای نظری و روششناسی پساساختارگرایی و تأثیرات آن بر گفتمان تاریخی»، بحث پنجم از سلسله مباحث روششناسی، فلسفه تاریخ و تاریخ نگاری است که با حضور دکتر نوذری در پژوهشکده برگزار خواهد شد.
پژوهشکده تاریخ اسلام در خیابان توانیر، خیابان رستگاران، کوچه شهروز شرقی، پلاک ۹ واقع است.