خبرگزاری کار ایران

در محل اتحادیهٔ ناشران و کتاب‌فروشان تهران؛

«کارگاه مدیریت کتاب‌فروشی مدرن» شروع به کار کرد

«کارگاه مدیریت کتاب‌فروشی مدرن» شروع به کار کرد
کد خبر : ۲۱۳۱۴

سومین کارگاه آموزشی نمایشگاه کتاب فرانکفورت در ایران، صبح امروز(یکشنبه ۲۸ آبان‌ماه) در محل اتحادیهٔ ناشران و کتاب‌فروشان تهران، کار خود را آغاز کرد. در مراسم افتتاحیهٔ این کارگاه، «نادر قدیانی»، «مسعود پایدار»، «فتح‌الله فروغی»، «کلاوس مایر» و «ایریس کلوزه» به صحبت پرداختند.

ایلنا: کمیسیون آموزش نمایشگاه کتاب فرانکفورت با موضوع «کارگاه مدیریت کتاب‌فروشی مدرن»، صبح امروز (یکشنبه ۲۸ آبان‌ماه) در محل اتحادیهٔ ناشران و کتاب‌فروشان تهران، کار خود را آغاز کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، در شروع این نشست نادر قدیانی (رئیس هیات مدیرهٔ اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان تهران) در سخنانی کوتاه ضمن تشکر از حضور مدرسان آلمانی گفت: حضور دوستان آلمانی ما و ارتباط خوب اتحادیه با آن‌ها، نشان از نزدیک بودن و ارتباط مناسب دو فرهنگ با یکدیگر دارد و زمانی که فرهنگ‌ها به هم نزدیک باشند، دیگر قدرت سیاسی هم نمی‌تواند جلوی ارتباط را بگیرد و چاره‌ای جز فرود آوردن سر تسلیم در برابر این همراهی را نمی‌بیند.
در ادامهٔ این نشست، فتح الله فروغی(رئیس کمیسیون آموزش اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران) در صحبت‌های خود گفت: بسیار خوشحالم که مذاکره‌ای که در سال ۸۸ و همزمان با برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با خانم «هلپ» داشتیم به ثمر نشست و امروز شاهد برگزاری سومین کارگاه در این اتحادیه هستیم. در آن سال که مربوط به هیات مدیرهٔ سابق اتحادیه بود، قرار بر این شد که در بخش آموزش مدیران، کمیسیون آموزش، تجربه‌های آموزشی نمایشگاه کتاب فرانکفورت را به خدمت بگیرد و برای مدیران نشر، کارگاه‌هایی را در تهران برگزار نماید.
او افزود: بر این اساس، توافق برنامه ریزی برای اجرای دو کارگاه، تحت عنوان «مدیریت موسسهٔ انتشاراتی مدرن» و یک کارگاه با عنوان «کتاب فروشی مدرن» برای ناشران انجام گرفت.
فروغی به دو دورهٔ قبلی اشاره کرد و گفت: در کارگاه اول در آذرماه ۸۸، تعداد ۳۰ نفر از مدیران انتشاراتی تهران در مدت ۳ روز، مدیریت آموزشی یک انتشارات مدرن را تجربه کردند. در دورهٔ دوم در کارگاه دوم، آبان ۸۹ تجربهٔ جدیدی را به خدمت گرفت. برنامه را در قالب همایش یک روزه برای تعداد حدود صد نفر و ادامه آن را برای ۳۲ نفر برنامه ریزی کرد. مدرسان هر دو کارگاه، آقای فرشل و خانم گابریله بودند.
رئیس کمیسیون آموزش اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران ادامه داد: علاوه بر دوره‌های مذکور، کمیسیون آموزش تاکنون برنامه ریزی و اجرای ۲۷ دورهٔ آموزش کوتاه مدت صنعت نشر، یک دورهٔ آموزش کتاب فروشی، یک دوره نسخه‌پردازی و به تازگی یک دورهٔ آموزش ویرایش صوری (کتاب‌پردازی) را در کارنامه فعالیت خود ثبت نموده است که در مجموع ۸۵۰ نفر از آموزش بهره‌مند شده‌اند.
او در پایان به در نظر گرفتن سهمیه‌ای برای کتاب فروشان غیرتهرانی برای شرکت در این دوره اشاره کرد و گفت: ما اکنون میزبان کتاب فروشانی از استان‌های آذربایجان شرقی، اصفهان، خراسان، خوزستان، فارس و گیلان هستیم.
در ادامه «کلاوس مایر»(مسئول فرهنگی سفارت آلمان در ایران) ضمن تشکر از اتحادیه ناشران و همچنین دو سخنران آلمانی این کارگاه، گفت: این حضور نشان می‌دهد تبادل فرهنگی بین ایران و آلمان همچنان برقرار است. برای سفارت آلمان در ایران، حوزهٔ ادبیات بخشی مهم از تبادل فرهنگی بین ایران و آلمان بوده و سفیر ما همواره بر ارتباط بین حافظ و گوته تاکید می‌کند.
او افزود: این ارتباط به ابتدای ارتباط فرهنگی بین دو کشور برمی‌گردد. امیدوارم این ارتباط فرهنگی مناسب بعد از این هم ادامه پیدا کند و حتی از این هم بهتر شود.
«ایریس کلوزه»(مسئول آکادمی نمایشگاه فرانکفورت) هم در سخنانی حضور در این نشست را افتخاری بزرگ دانست و گفت: خوشحالم که این کار را ادامه می‌دهیم. ما ارتباط خوبی را داریم که به چندین سال پیش بر می‌گردد. این چهارمین کارگاهی است که ما برگزار می‌کنیم که علاوه بر دو کارگاهی که آقای فروغی گفت، یک دورهٔ طراحی کتالب را هم برگزار کرده‌ایم.
او ادامه داد: امسال اتحادیهٔ ناشران از ما خواست که دورهٔ آموزشی را برای کتاب فروشان ارائه بدهیم. حرفهٔ ما، حرفهٔ پرچالشی است. ما شاهد انقلابی دیجیتال هستیم و باید برای محتواهایی که تولید می‌شوند در این بستر به دنبال راه باشیم.
او در پایان از از اعضای اتحادیه ناشران و کتاب فروشان به دلیل تلاش برای ایجاد فرصت برای اعضای این اتحادیه تشکر کرد و تاکید کرد: در این میان از آقایان سلیمی، پایدار و فروغی تشکر می‌کنم. شعار ما در آکادمی فرانکفورت این است: «به شبکهٔ ذهن‌ها بپیوندید» امیدوارم این کارگروه، این فرصت و انگیزه را برای شما ایجاد کند.
در پایان مراسم افتتاحیه و پیش از شروع کارگاه آموزشی، مسعو پایدار(رئیس سابق اتحادیهٔ ناشران و کتاب‌فروشان) در سخنانی به بررسی وضعیت نشر ایران پرداخت و گفت: در دو سه دههٔ اخیر، تلاش‌های بسیار و سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی توسط نهادهای دولتی و عمومی برای رشد صنعت نشر ایران صورت گرفته، اما این صنعت از بیماری ناموزونی، تنبلی و فقدان انگیزه رنج می‌برد.
او به ذکر آماری دربارهٔ وضعیت ناشران و کتاب‌فروشان پرداخت و گفت: تعداد ناشران کشور بر حسب پروانه نشر حدود ۹ هزار بنگاه است. این آمار برای کشورهای طراز اول(از لحاظ شاخص‌های توسعه انسانی) مانند آلمان، رشک‌برانگیز است، اما ماهیت امر چیزی دیگری است. تعداد ناشران فعال و نیمه فعال ما، براساس آمار خانهٔ کتاب، کمتر از نیمی از دارندگان پروانهٔ نشر است.
پایدار افزود: تعداد کتاب‌فروشی‌ها حدود ۱۵۰۰ تا ۱۸۰۰ واحد تخمین زده می‌شود. البته متاسفانه هیچ نهاد دولتی و خصوصی آمار صحیحی از تعداد کتاب‌فروشی‌های ایران ندارد. موسسات پخش نیز از ۱۰۰ تا۱۲۰ واحد تخمین زده می‌شود.
او از نبود کتاب‌فروشی‌های زنجیره‌ای در ایران به عنوان مشکل بعدی یاد کرد.
رئیس سابق اتحادیهٔ ناشران و کتاب‌فروشان در مورد پراکندگی‌ موسسات انتشاراتی در کشور گفت: ۷۷ درصد کتاب‌های کشور در تهران و ۲۳ درصد آن در سایر استان‌ها منتشر می‌شود.
پایدار ادامه داد: مورد بعدی نسبت تولید کنندگان کتاب به فروشندگان کتاب در ایران است. این آمار براساس پروانهٔ نشر ۶ به یک، و براساس تعداد ناشران فعال و نیمه فعال ۳ به یک است. ایران تنها کشوری است که در حوزهٔ کتاب به ازای هر فروشنده کتاب ۳ یا ۶ تولید کننده دارد، اما در کشور آلمان این رابطه برعکس است.
او در پایان گفت: شرکت کنندگان این کارگاه می‌خواهند بدانند ساختار یک کتاب‌فروشی مدرن چیست و ویژگی‌های آن کدام است. تهدید‌ها و فرصت‌های پیش روی نهاد کتاب‌فروشی چیست؟ برای معرفی و تبلیغ کتاب و شناساندن کتابفروشی چه می‌کنند؟ روابط کتاب‌فروشان بامشتریان، موزعان و ناشران چگونه است؟ آیا تجارت الکترونیک ضرورت دارد؟ آیا کتاب الکترونیک و رسانه‌های جدید تهدیدی برای کتاب در شکل کاغذی آن است؟ و ده‌ها پرسش دیگر. کمیسیون آموزش اتحادیهٔ ناشران و کتاب فروشان تهران در سال ۱۳۸۸ (۲۰۰۹) موفق شد یک دوره آموزشی کتاب فروشی را طراحی و در اتحادیه برگزار نماید. امیدواریم برگزاری این کارگاه آموزشی به همت دوستان آلمانی، انگیزه‌های کتاب‌فروشان و کمیسیون آموزش اتحادیهٔ ما را برای استمرار آموزش کتاب فروشی ارتقا بخشد.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز