نمایش آثار نصرت الله مسلمیان در گالری بوم
گالری بوم در حالی میزبان این نمایشگاه شده است که نصرت الله مسلمیان پس از ۴ سال، تعداد ۲۱ اثر را در نمایشگاه انفرادی با عنوان «آرمان گرایی و نقاشی» در معرض تماشای عموم قرار داده است.
ایلنا: دومین نمایشگاه گالری تازه تاسیس «بوم» عصر جمعه ششم اردیبهشت ۹۲ با نمایش مجموعهای از نقاشیهای نصرت الله مسلمیان در حالی گشایش یافت که حضور پر رنگ چهرههای شاخص هنری کشور بسیار چشمگیر بود: بهمن فرمان آرا، محمود دولت آبادی، محمدرضا لطفی، شمس لنگرودی، پرویز کلانتری، کوروش شیشه گران، علیرضا سمیع آذر، رضا کیانیان، محمد علی سپانلو، سامان مقدم، علی قربانزاده و...
به گزارش خبرنگار ایلنا، نقاشیهای مسلمیان از مهمترین آثار هنر معاصر ایران به حساب آمده و او همواره در دورههای کاری خویش به دغدغههای اجتماعی و تجربه زیسته اهمیت داده است؛ از این رو نقاشیهایش بازتاب روحیه اجتماعی هنرمند و نمایی از زیست دورههای تاریخی کشور ایران است.
مسلمیان در مورد آثاری که در این نمایشگاه ارائه داده است گفت: آثاری را که در این نمایشگاه در معرض تماشا قرار دادهام مربوط به سالهای ۸۵ تا ۹۱ میشود و از بین ۲۱ اثر ارائه شده تعداد ۱۴ اثر برای اولین بار است که به نمایش گذاشته شده است.
استفاده به جا از فضاهای خالی و در هم آمیختن فیگور و انتزاع از مولفههای آثار مسلمیان است، اودر این مورد گفت: من نقاش انتزاع گرای صرف نیستم اما نسبت به فضای انتزاعی تعلق خاطر دارم و سعی میکنم همه عناصر طبیعت و زندگی را در این فضا تجربه کنم. در واقع تابلوهای من چند ساحتی هستند عبور تخیل، داستان، زمان و مکان در آنها دیده میشود.
او در ادامه اضافه کرد: هنر امری است که به زمان وابسته است و در واقع تجربهای است که در زمان گسترش مییابد و شکل میگیرد. من در این کارها مولفههای اصلی آثارم در ۲۰ سال گذشته را ادامه دادم و سعی کردم آنها را گسترش دهم.
مسلمیان در مورد وقفه چهار ساله در برگزاری نمایشگاه انفرادی گفت: جمع کردن آثار کمی سخت است با توجه به اینکه خودم هم کمی سخت گیر شدهام و احساس میکردم باید آثار در فضای مناسبی به نمایش گذاشته شوند به همین دلیل صبر کردم تا به طور نسبی خواستههایم برآورده شوند بعد برای برگزاری نمایشگاه انفرادی اقدام کردم.
او در ادامه به فضای مناسب گالری بوم برای برگزاری نمایشگاه انفرادیش اشاره کرد و گفت: گالری بوم استانداردهای لازم برای نمایش آثار را دارد. در شرایط کنونی فضا و امکانات مناسبی را شامل میشود امیدوارم که به فعالیت خود همواره ادامه دهد.
دکتر علیرضا سمیع آذر در یادداشت مفصلی که در کاتالوگ این نمایشگاه به چاپ رسیده است نگاه تحلیلی به اثار نصرت الله مسلمیان داشته که در بخشهای از آن آورده است: آثار مسلمیان در این نمایشگاه دو سری عمده و مرتبط با یکدیگر در بر میگیرند: سری اول پرترههایی است از چهره محزون و نمادین زن با تاکید بر حالت اندوهگین چشمان که در مقیاسی بزرگ بر بوم مربع با زمینه رنگی نقش میبندد. سری دوم نقاشیهای پیچیده تری مشتمل بر عناصری انتزاعی و فیگوراتیو،گاه شامل پرتره هاست که در قیاس با کارهای سری نخست، ارجاعات تاریخی و فرهنگی بیشتر، جنبه روایتی گستردهتر و البته کیفیت تاثیر گذاری رمانتیک کمتری دارد.
قدرت چشمگیر هنرمند در سازماندهی این عناصر و تعامل خلاق آنها با فضای خالی به کیفیت پیچیدهای از دیالکتیک شکل و زمینه منتهی میشود که در نقاشی معاصر ایران استثنایی است. سطوح، طرحها، نقوش و چهرههای انسانی در کارهای او بیش از نیروی بصری، قدرت استعارهای پدید میآورند تا پهنهای از تفسیر و تاویل بر عرصه نقاشی جاری شود. فیگورها و نقشماییههای تغزلی ارجاعات مکرری نیز به حافظه تاریخی دارند که به مخزن شمایلهای ادوار مختلف و مستندات سیاسی و اجتماعی ارتباط مییابند. نتیجه کار نقاشیهایی هستند اکسپرسیونیستی با درونمایه تراژیک که در عین حال از کیفیت بصری جذاب و درخشانی نیز برخوردارند.
شمس لنگرودی شاعر صاحب سبک یکی از بازدیدکنندگان نمایشگاه مسلمیان بود، او در رابطه با این آثارگفت: من حدود ۳۰ سال است که آثار مسلمیان را دنبال میکنم، آثار او در طول زمان تغییرات زیادی کردهاند، میتوان گفت تغییرات کارهایش در جهت تحول ارزش گذاری به زندگی است. یکی از ارزشهای آثار مسلمیان این است که در طول ۳۰ سال به رغم مشکلات زیادی که در زندگی فردی و اجتماعی وجود دارد آثار او به طور شگفتی آوری شادتر شده و رویکرد زندگی بخش بیشتری یافته است و در واقع شفافتر شده است. با آنکه میتوان گفت فیگورهای آثارش حرفهای دیگری دارند اهمیت این آثار نیز از همین جا شروع میشود هنر برابر نهادی است در برابر ناکامیها، رنجها و گرفتاریها حال یک هنرمند ممکن است تلخیها را در برابرش بگذارد و بعضی ممکن است رویکرد شادمانه در فضا بوجود آورند. اساس کار مسلمیان را همین فیگورهای تخلیه شده، له شده و نابود شده تاریخی تشکیل میدهد و آثارش نوعی اعتراض را نشان میدهند و این شادمانی از همین جا نشات میگیرد.
پرویز کلانتری نقاش پیشکسوت از دیگر بازدیدکنندگان نمایشگاه بود، او در مورد آثار مسلمیان گفت: مسلمیان از گذشته با آرمانهای مردمی نقاشی میکرد و در طول زمان حرفهایتر شد و به سمتی آمد که یک قاب شخصی دارد به این منظور که آثار او احتیاج به امضا ندارد. مسلمیان برخورد آزادی با مقوله زیباییشناسی دارد و نوآوری در آثارش به وضوح دیده میشود.
او با اشاره به نحوه مناسب نمایش آثار گفت: نمایش آثار با نورپردازیهای مناسب در فضایی مطبوع و استاندارد با دیوارهایی که هر کدام رنگ بخصوصی دارند تا با نمایش اثر بتوان فوکوس بیشتری روی آن داشت قابل تحسین است. باید از گالری داری که کار خود را به این شکل حرفهای انجام میدهد قدردانی کنیم با توجه به اینکه قصد اقتصادی فروش آثار را هم ندارد. آرمان خواهی در زیباییشناسی هنر و عرضه هنر هدف اوست. من بسیار خوشحالم که بخش خصوصی فارغ از هر مشکلی این کار حرفهای معقول را انجام داده است.
کوروش شیشه گران نقاش صاحب سبک با اشاره به ساختار شکنی مدرنی که در آثار مسلمیان به چشم میخورد گفت: در تابلوهای مسلمیان اتفاقاتی حساب شده و بیحساب رخ میدهد. در آثار او نشانههایی مخدوش شده در قالب ساختار شکنی زیباییشناسی مدرن دیده میشود. من به شخصه آثار او را بسیار دوست دارم، او یکی از هنرمندان برجسته و مبتکر روزگار ماست.
او در ادامه اضافه کرد: در گذشته نقاشی معاصر و هنرمندان خوب ما را در دنیا نمیشناختند اما امروز بهترین گالریها در کشورهای مختلف که در هنر و نقاشی اسم و رسمی دارند بدنبال هنرمندان ما هستند که آثارشان را در جهان عرضه کنند، این خیلی قابل اهمیت است و باعث خوشحالی همه ماست.
نمایشگاه نصرت الله مسلمیان تا پایان خرداد ماه در نگارخانه بوم برپاست و علاقمندان برای بازدید از آثار این هنرمند میتوانند به نشانی خیابان ولیعصر، بالاتر از نیایش، ارمغان غربی، پلاک ۱۱ مراجعه و همه روزه به غیر از شنبهها از ساعت ۱۷ تا ۲۰ از این نمایشگاه دیدن کنند.