تولید مواد مخدر در افغانستان افزایش داشته است
میزان تولید مواد مخدر در افغانستان طی ۱۱ سال گذشته از ۱۸۷ تن در سال ۲۰۰۱ تاکنون حتی به ۸۲۰۰ تن نیز رسیده است.
ایلنا: معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمنهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر در دیدار با معاون سیاسی نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور افغانستان، وضعیت مواد مخدر در آن کشور را از زمان حضور کشورهای غربی اسفبار دانست.
به گزارش ایلنا، بابک دینپرست با بیان اینکه وضعیت مواد مخدر از زمان حضور کشورهای غربی بعد از سال ۲۰۰۱ روند اسفباری داشته است، گفت: میزان تولید مواد مخدر در افغانستان طی ۱۱ سال گذشته از ۱۸۷ تن در سال ۲۰۰۱ تاکنون حتی به ۸۲۰۰ تن نیز رسیده است.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمنهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: جمهوری اسلامی ایران هرگاه در سطح جامعه جهانی به این موضوع اعتراض میکرد که چرا با وجود ۱۲۰ هزار نیروی نظامی در افغانستان، کشت مواد مخدر در آن کشور افزایش بیرویه داشته است، همواره با این پاسخ روبرو بود که جامعه جهانی هیچ مسیولیتی در زمینه مبارزه با مواد مخدر ندارد.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد با بیان اینکه طی این ۱۱ سال گذشته، فقط ۲ سال پیش، آن هم به دلیل شیوع آفت طبیعی کشت مواد مخدر کاهش یافت، افزود: ما معتقدیم که کنترل از هم گسیخته تولید مواد مخدر امکانپذیر است و میتوان آن را به حد نازلتری رساند و این امر در گرو همکاری کشورهای منطقه است.
دین پرست یادآور شد: بازار مصرف مواد مخدر سنتی در جهان مشخص و ثابت است اما اکنون رویکرد جهان به سمت مواد صنعتی تغییر یافته است.
وی با بیان اینکه معیشت جایگزین یکی از راهکارهای مبارزه با مواد مخدر است، افزود: متاسفانه در برنامه ملی که در سال ۲۰۰۷ با کمک برخی کشورها در افغانستان تنظیم شد بنا بود که اقدامات امحاء کشت خشخاش در مناطقی انجام شود که در آن مناطق مشکل معیشتی وجود ندارد و این به معنا است که هر جا مشکل معیشتی وجود دارد، میتوان خشخاش کاشت و آزادانه مواد مخدر را تولید کرد.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمنهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر در ستاد ادامه داد: امحاء کشت خشخاش، مهمترین برنامهای است که توسط کشورها در طول ۸ سال گذشته توسط کشورهای حاضر در افغانستان مدیریت شده، اما فقط بین ۴ تا ۵ درصد از کشت خشخاش امحاء شده است.
دینپرست گفت: طبق گزارشات دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان مللUNODC، برای تبدیل ۶۰ درصد تریاک در افغانستان به هرویین حدود ۱۲ هزار تن انواع مواد شیمیایی و غیر شیمیایی نیاز است و مهمترین آن اسید انیدرید و با حجم ۱۳۰۰ تن میباشد و این در حالی است که حتی یک لیتر از این اسید نه در افغانستان تولید میشود و نه مصرف قانونی دارد و باید مشخص شود این مواد چگونه به افغانستان حمل میشود.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمنهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: کنوانسیون ۱۹۹۸ وظیفهاش نظارت بر مواد شیمیایی است و این در حالی است که خیلی راحت مواد شیمیایی به افغانستان وارد و تولید و ترانزیت میشود.
دین پرست با بیان اینکه خسارات ناشی از مواد مخدر و اعتیاد در ایران سالانه حداقل ده میلیارد دلار است، گفت: جمهوری اسلامی ایران بهعنوان کشوری که در مسیر ترانزیت مواد مخدر قرار گرفته است باید دارای تجهیزات مدرنی باشد تا از ورود مواد مخدر به کشورهای اروپایی (مقصد قاچاق مواد مخدر) جلوگیری کند اما این کشورها حاضر نیستند حتی برای حفاظت از مردمشان قدمی بردارند و این تجهیزات را در اختیار ایران بگذارند.
وی در ادامه آموزش پلیس و پزشکان افغانی، تاسیس مرکز تبادل اطلاعات (JPC) و تقویت آن را از جمله اقدامات جمهوری اسلامی ایران در افغانستان جهت مبارزه با مواد مخدر ذکر کرد و افزود: امیدواریم بحث مشارکت ایران در اجرای معیشت جایگزین در یکی از ولایات افغانستان بهزودی اجرایی شود، این طرح مشترکی از سوی ایران، افغانستان و دفتر UNODC است که امید است در سفر بعدی ضرار احمد مقبل وزیر مبارزه با مواد مخدر افغانستان در آبان ماه به کشورمان اجرایی شود.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد در ادامه، بازنگری برنامههای اجرا شده در افغانستان در دهه گذشته را یکی از اقدامات مهم برشمرد.
دینپرست در پایان سخنان خود با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران برای همکاری با دولت افغانستان و مبارزه با پدیده جهانی مواد مخدر از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد، گفت: ایران همواره در کنار دفتر UNODC کمکهایش را به افغانستان توسعه خواهد تا هر چه زودتر تولید مواد مخدر در آن کشور کنترل شود.
همچنین نیکلای هیسوم معاون سیاسی نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور افغانستان در این دیدار گفت: جایگزینی کشت خشخاش در افغانستان موضوعی است که خود افغانها هم به دنبال آن هستند.
وی افزود: کم کردن کاشت نیز یکی از راه حلها در کنار راه حلهای دیگر است و باید اقدامات جدیتری در جامعه محلاتی آن کشور در راستای مبارزه با مواد مخدر صورت بگیرد و جلوگیری از حمل و نقل مواد مخدر و ورود پیشسازها به آن کشور نیاز به همکاری جدی کشورهای منطقه دارد.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمنهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر در پایان از مبارزه همه جانبه کشورمان با مواد مخدر تشکر کرد و گفت: ما از اقدامات ایران در این زمینه آگاهیم و آمادگی خود را برای کمک به کشور افغانستان اعلام میداریم.