عضو هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی در گفت وگو با ایلنا:
طرح انتزاع لطمات جبران ناپذیری به استقلال صنعتی وارد می كند
انتزاع این وظایف میتواند لطمات جبران ناپذیری را به راهبرد استقلال صنعتی وارد آورد و كشور را در شرایطی كه نیازمند تقویت بنیانها است با خود تحریمی روبرو سازد.
عضو هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی گفت: طرح انتزاع لطمات جبران ناپذیری به راهبرد استقلال صنعتی وارد می آورد.
علیرضا گرشاسبی، در گفتگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به اینكه طرح انتزاع همه اختیارات و نظارت مربوط به تجارت محصولات کشاورزی را از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت جهاد کشاورزی، منتقل خواهد كرد اظهار داشت: این طرح یكی از مهمترین سیاستهایی است كه در شروع به كار مجلس جدید در دستور كار قرار گرفت و فاصله زمانی اندك این تصمیم با برخی از وقایع مهم همچون ادغام وزارتخانهها و نیز همزمانی آن با تحریمهای بینالمللی تصمیمگیری درخصوص این سیاست را با دشواریهای خاصی روبرو ساخته است.
وی افزود: برنامه ریزی های وزارت صنعت، معدن و تجارت در این حوزه بهگونهای است كه راهبردهای سهگانه استقلال صنعتی، تامین پایدار و ذخیره سازی در این بسته، را برای شكلگیری اقتصاد مقاومتی فراهم خواهد آورد و در راهبرد استقلال صنعتی، وزارت صنعت، معدن و تجارت در نظر دارد با مشاركت تمامی بخشها اقدام به بومیسازی صنایع راهبردی كند.
گرشاسبی تصریح كرد: با توجه به اینكه یك صنعت از زنجیره بهم پیوستهای از فعالیتها تشكیل میشود كه بخش كشاورزی نیز یكی از مهمترین آنها است، لازم است كه فرایندهای مرتبط با استقلال صنعتی در ارتباط با بخش كشاورزی نیز در اختیار وزارت صنعت، معدن و تجارت باشد.
وی اظهار داشت: انتزاع این وظایف میتواند لطمات جبران ناپذیری را به راهبرد استقلال صنعتی وارد آورد و كشور را در شرایطی كه نیازمند تقویت بنیانها است با خود تحریمی روبرو سازد.
وی با بیان اینكه تامین پایدار نیازهای داخل (اعم از كالاهای مصرفی و نهادههای تولیدی) با استفاده از ظرفیتهای تولید داخل یكی از مهمترین اولویتهای وزارت صنعت، معدن و تجارت است افزود: بخش كشاورزی بهرغم پیشرفتهای متعدد از مشكلات زیادی رنج میبرد، سهم پایین سطح زیر كشت محصولات آبی از كل اراضی كشاورزی، سنتیبودن روشهای تولید و در نتیجه دانش اندک بهرهبرداران، فقدان راهبردهای نوین كشاورزی مبتنیبر بازار، پایین بودن عملکرد در واحد سطح و بالا بودن بهای تمام شده و ضایعات فراوان محصولات کشاورزی همواره راهبرد تامین از داخل را با تردیدهایی روبرو ساخته است.
وی ادامه داد: وزارت صنعت، معدن و تجارت توانسته است با استفاده از ذخیرهسازی بههنگام نیازهای كشور را مرتفع سازد.
گرشاسبی تصریح كرد: ذخیرهسازی در شرایط تحریم دارای ابعاد و ویژگیهای خاصی است كه این وزارتخانه توانسته طی سالهای گذشته تجربه و دانش مناسبی را در این حوزه انباشته و با تدبیر مناسب نیازهای كشور را برآورده سازد.
وی گفت: واگذاری وظایف گسترده این حوزه ها مشتملبر ثبت و سفارش، نقل و انتقال ارز، و غیره بهدلیل ماهیت متفاوت در شرایط تحریم نسبت به شرایط عادی، هزینههای بالایی را بركشور تحمیل خواهد كرد از این رو، اجرای طرح انتزاع در شرایط تحریم به صلاح كشور ارزیابی نمیشود.
وی گفت: در چنین شرایطی مناسب است كه بجای طرح انتزاع، وزارت جهاد در همكاری با وزارت صنعت، معدن و تجارت ضمن اجرای بسته مقابله با تحریمها، به حفظ حقوق همزمان تولیدکننده و مصرفکننده كمك كند از یکسو، وزارت جهاد کشاورزی عمدتاً به منابع تولیدکنندگان میاندیشد و از سوی دیگر وزارت صنعت، معدن و تجارت وظیفه حمایت از حقوق مصرفکنندگان، تنظیم بازار، توسعه فضای رقابتی و گسترش مبادلات تجاری را به عهده دارد، لذا هماهنگی و همراهی این دو وزارتخانه در فضای تحریمها میتواند با تخصصی كردن وظایف به بهبود عملكرد نیز كمك كند.
وی در خاتمه گفت: تلاش وزارت جهاد برای ارتقای سهم تولیدات بخش كشاورزی در تامین پایدار داخل میتواند گامی بلند در دستیابی به اهداف بستههای جامع وزارت صنعت، معدن و تجارت باشد.