ایلنا گزارش می دهد؛
«شفق» و «خادم»؛ خانههایی که برای توسعه امام زاده تخریب شدند
خانه «شفق» از نفیسترین خانههای شهر یزد حداقل مربوط به اوایل قاجار بوده و تزییناتی منحصر بفرد داشته، ولی هم اکنون با خاک یکسان شده است. این خانه علیرغم تذکر مشاور قبلی به ارزش تاریخی آن، با شتابزدگی متولیان طرح توسعه طعمه بولدوزرها شد.
ایلنا-یزد: چندی است طرح توسعه امامزاده جعفر یزد، در استان و ایران سر و صدا به پا کرده است.
طرح توسعه امامزاده جعفر ابتدا در سفر استانی دولت در بین مصوبهها بود و پس از مدتی اجرای آن آغاز شد بطوریکه از سال ۸۸ تاکنون ۳۰ باب منزل در اطراف امامزاده جعفر «ع» برای توسعه این امامزاده تخریب شده است.
تخریبها در سالجاری بعد تازهای پیدا کرد بگونهای که شاهدان محلی و کارشناسان و علاقمندان میراث فرهنگی از تخریب خانههای بارزش تاریخی محله خبر دادند.
موافقان و مجریان معتقدند خانههای با ارزش وجود ندارد، که اگر هم وجود داشته باشد، بصورت تک بنا حفظ میشود، مخالفان اما نظری دیگر دارند و آن را نوشدارو پس از مرگ سهراب میدانند چراکه معتقدند این خانههای تاریخی تخریب شدهاند!
بر این اساس، دو خانه نفیس «شفق» و «خادم» حداقل بناهای تخریب شده در طرح توسعه امامزاده جعفر یزد هستند.
خانه «شفق» که در آذر ماه سال گذشته تخریب شده است
خانه «شفق» از نفیسترین خانههای شهر یزد حداقل مربوط به اوایل قاجار بوده و تزییناتی منحصر بفرد داشته، ولی هم اکنون با خاک یکسان شده است. این خانه علیرغم تذکر مشاور قبلی به ارزش تاریخی آن، با شتابزدگی متولیان طرح توسعه طعمه بولدوزرها شد.
خانه «خادم» که در 5 تیرماه سالجاری بخشی از آن تخریب شده است
همچنین خانه «خادم» که در روز پنج شنبه ششم تیرماه زیر تیغ بولدوزر شهرداری بخشهای زیادی از آن تخریب شد، نیز شواهدی از معماری دوره صفوی با قدمت بیش از ۳۰۰ سال دارد و اگر حضور دانشجویان و حامیان بافت تاریخی و فشارها بر توقف تخریب نبود، این خانه ارزشمند نیز اکنون با خاک یکسان شده بود.
این خانه که در جنب حسینیه کرمانیها قرار گرفته و در تملک شهرداری است، دارای فضای شکم دریده و حوضخانه با تناسبات و تزیینات معماری دوره صفوی است. بطوریکه در طی هفته گذشته فواره سنگی منقش یک متری این حوضخانه به سرقت رفته است.
نکته دیگری که میبایست مورد توجه مسئولان امر قرار گیرد، جلوگیری از تخریب بافت با ارزش این محله امامزاده است چراکه این بافت جزیی از بافت تاریخی ثبت شده یزد در سال ۱۳۸۴ به شماره ۱۵۰۰۰ در فهرست آثارملی است.
این محله دارای حسینیهها، ساباطها و راههای بسیار باارزش تاریخی است که متأسفانه مشاور فعلی طرح به آنها توجه نکرده است.
حسینیه کرمانیها، مسیر تاریخی اتصال مسجد جامع از دروازه شاهی به سردر قرن نهمی بنای اصلی امامزاده، محور اتصال بازار خان به محله چهار منار متعلق به دوره تیموری و قرن دهم و ورودی قرن دوازدهمی جوی امامزاده از عناصر با ارزش بافت اطراف این آستانه هستند که هیچ توجهی به حفظ آنها در طرح نشده و ضرورت بازنگری کلی طرح موجود بر اساس نظر کارشناسان خبره را آشکار میسازد.
حال که به دستور شهردار محترم، اجرای طرح توسعه امامزاده و تخریب بافت سنتی این محله، متوقف شده است ضروری است تا اجرای طرح در دولت جدید، زیر نظر کمیتههای تخصصی مانند شورای بافت تاریخی و با بررسی همه جانبه در دولت جدید صورت پذیرد.