همایش «چهل کتاب، چهل سال پایداری» برگزار شد
همایش «چهل کتاب، چهل سال پایداری»؛ آیین رونمایی از تازههای نشر شاهد، تجلیل از نویسندگان و فعالان فضای مجازی و خانوادههای معظم شهدا و ایثارگران، صبح روز یکشنبه ۶ مهرماه در سالن شهید رسولزاده و بهصورت ویدئوکنفرانسی در استانهای سراسر کشور برگزار شد.
به گزارش ایلنا به نقل از ایثار، سعید اوحدی در این همایش ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا، بهویژه شهدای هشت سال دفاع مقدس، گفت: جنگ اگرچه در ظاهر ویرانی و خرابی داشت، اما به فرموده حضرت امام (ره)، باطن آن نعمت عظیمی بود. هشت سال دفاع مقدس ما بزرگترین تحول تاریخی عالم بشریت بعد از واقعه عاشورا و کربلا در طول تاریخ است و گنجینههای بزرگی در باطن خود دارد که هرکسی بسته به توان و همّت خود میتواند از آن برداشت کند.
رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با تأکید بر لزوم نگارش کتاب و حفظ مکتوبات و اسناد شهدا و هشت سال دفاع مقدس، اظهار کرد: امروز از هفته دفاع مقدس و تاریخ آن گفته میشود و مقام معظم رهبری در سخنرانی روز اول هفته دفاع مقدس به موضوع تحریف بهعنوان یک موضوع جدی در تاریخ دفاع مقدس اشاره فرمودند، نگاه ما هم به کتاب و حفظ آثار دوران دفاع مقدس، استمرار به نگرش و ورود در تاریخ دفاع مقدس، برای قرار گرفتن در مسیر بصیرت و شناخت است.
اوحدی ضمن بیان اینکه حضرت امیرالمؤمنین (ع) در کلام بسیار زیبایی بهترین روایتگر و ابزار برای حدیثگویی تاریخ را کتاب میدانند، عنوان کرد: امروز با تلاش عزیزان نشر شاهد و با پشتیبانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شاهد رونمایی از ۴۰ اثر درباره شهدا و دفاع مقدس هستیم. خداوند نعمت بسیار بزرگی بهعنوان دفاع مقدس به ما هدیه کرده است و هرچقدر زمان میگذرد، دریچههای عظیمتری از دفاع مقدس بر روی ما باز میشود.
وی افزود: شهدا و ایثارگران با همه توان و جان خود جنگیدند و شهید و جانباز و اسیر شدند و سالهای سختی را به عشق اسلام و میهن اسلامی سپری کردند و امروز رسالت تاریخی روایتگری و حفظ تاریخ دفاع مقدس برعهده ما است و امیدواریم بتوانیم روایتگر ایثار این عزیزان باشیم.
معاون رییس جمهوری در ادامه گفت: امروز به برکت فرهنگ ایثار و شهادت شاهد تحول عظیمی در میان کادر درمان و سلامت هستیم. امروز در کشورهای مختلف شاهد تحصن کادر درمان و پزشکان در شرایط سخت کرونا هستیم و میگویند از وضعیت خسته شدیم اما در کشور ما پرستاران و پزشکان بالای سر بیماران خود تحصن و اعلام کردهاند تا سلامت بیماران، بیمارستانها را ترک نمیکنند که این فرهنگ را در هیچ جای دنیا نمیبینیم.
اوحدی در پایان با بیان اینکه باید در حوزه مدافعین سلامت هم کارهای بزرگی شود، اظهار کرد: ۴۰ اثری که امروز رونمایی شد، شروع خوبی است، خوشبختانه در بنیاد شهید و امور ایثارگران ۱۲ میلیون اثر از شهدا و ایثارگران جمعآوری شده که ۹ میلیون سند دیجیتال آماده بهرهبرداری است و میتواند در اختیار دستگاهها و پژوهشگران مختلف قرار گیرد.
سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در این نشست ضمن اشاره به نقش حساس نیروی هوایی کشور در پیروزی انقلاب اسلامی و پیروزیهای دفاع مقدس و مدافعان سلامت از زمان دفاع مقدس تاکنون، عنوان کرد: بحث دفاع مقدس یک بحث تاریخی و تمام شده نیست. اینگونه نیست که هشت سال اتفاق افتاده و تمام شده باشد؛ بلکه یک پرونده در جریان است، برای زنده و در جریان نگهداشتن این رویداد هم درحوزههای مختلف فرهنگ و هنر تلاشهای قابل توجهی رخ داده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن بیان اینکه مکتوبات سهم قابلتوجهی از روایتگری جنگ را دارند، عنوان کرد: امروز خوشبختانه در عرصه مکتوب دفاع مقدس شاهد اتفاقات خوبی هستیم؛ هرچند هنوز به قله نرسیدهایم، اما حرکت را خوب شروع کردهایم و توانستهایم کتابهای زیادی در حوزه دفاع مقدس و فرهنگ ایثار و شهادت تهیه و منتشر کنیم که میتواند توشه بزرگی برای آینده ایران باشد.
صالحی با اشاره به اینکه در ۴۰ سال گذشته ۱۳ هزار و ۶۰۰ عنوان کتاب در حوزه شهدا و دفاع مقدس منتشر شده است، عنوان کرد: در ۶ ماه گذشته هم تألیفات این حوزه رکورد سالهای گذشته را شکسته است که البته چون در چهلمین سال دفاع مقدس هستیم، این رکورد طبیعی است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن بیان اینکه جریان نشر و اهل قلم در این ۴۰ سال گذشته از دفاع مقدس، بهخوبی به سهم و مسئولیت خود واقف بوده است، اضافه کرد: در حوزه اسناد، در شاخههای مختلف کارهای قابل توجهی انجام شده است؛ یکی از این حوزهها وصیتنامههای شهداست که اهتمام خوبی به آن صورت گرفته است. شاخه دیگر حوزه نشر مکتوب، حوزه خاطرات شهدا است که مجموع خاطرات مکتوب این حوزه یک گنج قابلتوجه برای تاریخ دفاع مقدس ساخته است.
وی دو حوزه داستان و شعر دفاع مقدس را از دیگر شاخههای نشر مکتوب دفاع مقدس خواند و افزود: در حوزه داستان هم در عین اینکه هنوز باید کارهای زیادی انجام دهیم، اما اتفاقهای خوب هم کم نیست. در حوزه شعر دفاع مقدس هم چون خود دفاع مقدس ترکیبی از حماسه و عرفان است، شاهد شکلگیری یک ژانر جدید با ترکیب حماسه و عرفان و خیال و واقعیت هستیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تاکید به توجه به حوزه پژوهش دفاع مقدس، اظهار کرد: اگر میخواهیم دفاع مقدس تحریف نشود، باید به حوزه پژوهش دفاع مقدس اهتمام بیشتری شود.
صالحی در پایان ضمن تاکید بر اینکه دفاع مقدس در هشت سال نماند، گفت: اگر راویان دفاع مقدس نبودند، هشت سال دفاع مقدس در همان هشت سال باقی میماند یا با تحریف و روایتهای دیگری به دست ما و نسل آینده میرسید.
سردار یعقوب سلیمانی، معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران نیز ضمن گرامیداشت چهلمین سال یا اربعین دفاع مقدس و یاد و خاطره شهدای دفاع مقدس، بهویژه شهدای عملیات ثامنالائمه (ع)، گفت: تلاش غیورمردان ارتش، سپاه و بسیج در عملیات ثامنالائمه (ع) معیارها و برنامههای دشمن را به هم ریخت و حاصل این عملیات بیش از سه هزار کشته و زخمی و ۱۶۵ هزار اسیر از دشمن، شکستن حصر آبادان و بازپسگیری بیش از ۱۵۰ کیلومتر از خاک میهن توسط رزمندگان و شهدای عزیز این عملیات بود.
معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد ضمن قرائت بخشی از سخنان مقام معظم رهبری در جمع فعالان فرهنگی، گفت: بزرگداشت چهلمین سال دفاع مقدس، یادآور حماسهها، ازخودگذشتگیها و ایستادگیها در دوران دفاع مقدس است. اگر امروز برای رونمایی از ۴۰ عنوان کتاب نشر شاهد به مناسبت اربعین دفاع مقدس، آن هم در هفته دفاع مقدس و در آستانه اربعین حسینی دور هم جمع شدهایم؛ معتقدیم که این دو بهنوعی در هم عجین شدهاند و دفاع مقدس ما در امتداد عاشورا است.
سلیمانی خاطرنشان کرد: همانگونه که اگر روایتگری حضرت زینب (س)، مظلومیت حضرت رقیه (س) و روشنگری امام سجاد (ع) نبود، شاید واقعاً کربلا در کربلا میماند، امروز هم رسالت ما است که هشت سال مقاومت، ایثار و ایستادگی شهدا و ایثارگران را روایت کنیم، تا نام، یاد و خط شهید و فرهنگ ایثار و شهادت باقی بماند.
در پایان این نشست ضمن رونمایی از ۴۰ کتاب جدید نشر شاهد، همسر شهید منصور ستاری، همسر شهید مصطفی اردستانی، همسر شهید مصطفی اردستانی، همسر شهید علیرضا یاسینی، فرزند شهید عباس بابایی، فرزند شهید حسین خلعتبری، فرزند شهید سردار نورعلی شوشتری و نویسندگان این ۴۰ کتاب تقدیر و تجلیل شدند.