معاون فنی و عملیاتی اورژانس کشور مطرح کرد:
کاهش ۳۷ درصدی درخواست آمبولانس برای بیماران سکته مغزی

معاون فنی و عملیاتی اورژانس کشور گفت: بیش از ۱۸ میلیون تماس با ۱۱۵ در سال جاری برقرار شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمد نوری، معاون فنی و عملیاتی اورژانس کشور در نشست خبری خود که صبح امروز به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، گفت: در سال ۵۴ بعد از حادثهای که در فرودگاه اتفاق افتاد اورژانس پیشبیمارستانی در ایران افتتاح شد و ما چهارمین کشور در جهان بودیم که اورژانس پیشبیمارستانی را راهاندازی کردیم. قبل از انقلاب در چند شهر دیگر اورژانس پیشبیمارستانی فعال شد و بعد از انقلاب شهرهای دیگر نیز صاحب اورژانس پیشبیمارستانی شدند.
وی با اشاره به فعالیتهای اورژانس پیشبیمارستانی در انقلاب و دفاع مقدس ادامه داد: در دورههای بعدی پس از جنگ مهمترین برنامه توسعه پایگاههای اورژانس پیشبیمارستانی بود و این اتفاق افتاد و ۳ هزار و ۲۰۳ پایگاه اورژانس پیشبیمارستانی داریم که شامل هزار و ۱۶۷ پایگاه شهری، هزار و ۶۴۰ پایگاه جادهای، ۴۵ پایگاه هوایی، ۵ پایگاه دریایی و ۳۴۶ پایگاه اورژانس موتوری هستیم.
معاون فنی و عملیاتی اورژانس کشور با بیان اینکه در دورهای هدف از اورژانس پیش بیمارستانی توسعه پایگاهها بود، تصریح کرد: در سالهای اخیر برنامه ما صرفا توسعه پایگاهها نیست، اگرچه توسعه پایگاهها هم از برنامههایما است، اما نوع تغییر لجستیک پیشبیمارستانی از برنامههای ما است و به دنبال اشکال جدیدی از خدمات و توسعه اورژانس هوایی هستیم و در حال حاضر ناوگان آمبولانس موتوری بسیار گسترده نیز در شهر تهران وجود دارد.
وی ادامه داد: پایگاههای دریایی در سالهای گذشته توسعه خوبی پیدا کرده است و انتقال مصدومین از جزایر جنوبی کشور به بندرعباس را برعهده دارند. همچنین پایگاههای روستایی نیز راهاندازی شده است در گذشته عمده تمرکز ما در شهر وجادهها بود اما در حال حاضر به توسعه اورژانس پیشبیمارستانی در همه کشور توجه داریم. برای اورژانس پیشبیمارستانی ریلی نیز اقدامات خوبی انجام شده است از جمله آموزش مهمانداران داخل قطار و همچنین ارتباط دقیق بین قطار و اورژانس پیش بیمارستانی، راهاندازی پایگاههایی در ایستگاههای اصلی راهاهن و راهاندازی اورژانس ریلی که قدمهای آخر در حال انجام است و به زودی راهاندازی شود.
وی تصریح کرد: تماسهای تلفنی در بسیاری از موارد فوریتی نیست و بعضا تماسهای مزاحم و غیرضروری داریم اما موارد بینابینی هستند که پرستار نمیداند باید آمبولانس اعزام شود یا نه و از همینرو از موتور آمبولانس استفاده میشود.
نوری درخصوص ارائه کیفیت بالاتر در اورژانس پیشبیمارستانی تصریح کرد: طرحهای ویژهای برای این موضوع در نظر گرفتهایم از جمله دو طرح ارزشمند را آغاز کردیم. یکی از این طرحها طرح ۲۴۷ است که در مورد سکتههای قلبی انجام میشود. در چند مورد ارزش زمان برای ما بسیار اهمیت دارد از جمله در زمانی که خدمات به افرادی که نیازمند پیوند هستند یا قطع اندام شدهاند قرار است ارائه شود و هر ثانیه در انجام این خدمت ارزشمند است.
وی ادامه داد: دستگاه نوار قلب کامل دو سیم کارته توسط شرکتهای داخلی تولید شدند. مهمترین عامل مرگ و میر در بیماران سکته قلبی به هم ریختگی ضربان قلب است که در یک ساعت اول اتفاق میافتد و دقیقا در زمانی است که تکنسین اورژانس بالای سر بیمار است بنابراین ما آموزشهای لازم را به تکنسینها دادیم.
معاون فنی و عملیاتی اورژانس کشور با بیان اینکه سکته مغزی پیچدگی کمتری دارد، گفت: لخته خون در عروق مغزی باعث بروز سکته مغزی میشود. پروتکلی را براساس پروتکلهای روز دنیا تهیه کردیم و به پرستاران پشت تلفن و تکنسینها آموزشهای لازم را دادیم در گذشته این بیماران به اورژانس بیماستان میآمدند و باید در بخش سی تی اسکن معطل میشدند اما در حال حاضر با هماهنگیهایی که انجام شده این روند کاهش پیدا کرده و دیگر با مشکل در این خصوص مواجه نیستیم. از مردم نیز تقاضا داریم اگر علائم سکته مغزی پیدا کردند زودتر با اورژانس تماس بگیرند. در زمینه سکتههای مغزی هزینهای برای اورژانس و کشور تحمیل نشد و فقط روند فرآیند اصلاح شد.
معاون فنی و عملیاتی اورژانس کشور گفت: در سال ۹۸، چهار میلیون و ۵۵۰ هزار و ۶۰۵ مأموریت توسط پرسنل اورژانس پیشبیمارستانی انجام شده است. همچنین در سال جاری ۱۸ میلیون و ۸۷۸ هزار و ۲۵۶ تماس تلفنی هم با سامانه ۱۱۵ (اورژانس پیش بیمارستانی) گرفته شده است.
وی با اشاره به فعالیت نیروهای اورژانس در دوران کرونایی افزود: متأسفانه ما در این بازه زمانی کرونایی چهار پرسنل عملیاتی خود را از دست دادیم و آنها به دلیل ابتلاء به این بیماری، به درجه رفیع شهادت نائل آمدند البته سال گذشته هم یکی دیگر از پرسنل ما در حادثه سقوط بالگرد جان خود را از دست داد.
نوری ساری ادامه داد: بیش از ۲۰۰۰ نفر از پرسنل عملیاتی ما به کرونا مبتلا شده و به قرنطینه رفتهاند البته بسیاری از آنها از قرنطینه خارج شده و بلافاصله به محل کار برگشتند.
معاون فنی و عملیاتی اورژانس کشور در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا آمبولانس انتقال بیماران کرونایی با دیگر بیماران متفاوت است یا خیر؟ گفت: علاوه بر اینکه آمبولانسی که بیمار کرونایی را به مراکز درمانی منتقل میکند، پس از انجام عملیات ضدعفونی میشود، ما برای ایمنی هموطنان آمبولانس انتقال بیماران کرونایی را از آمبولانس انتقال سایر بیماران جدا کردهایم البته در برخی مواقع که وضعیت وخیم میشد، مجبور بودیم از آمبولانسهای دیگر برای انتقال بیماران کووید ۱۹ استفاده کنیم.
نوری ساری گفت: حدود ۱.۵ درصد از مأموریتهای اورژانس پیشبیمارستانی به بیماران دچار سکته مغزی مرتبط میشود البته از ابتدای ورود کووید ۱۹ به کشور ۳۷ درصد درخواستهای آمبولانس برای بیماران سکته مغزی کاهش یافته است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تعدادی موتور آمبولانس و آمبولانس پلاک نشده در کشور وجود دارد، آیا از این موارد در عملیات استفاده میشود یا خیر؟ گفت: من صحبت شما را تائید میکنم، تعدادی موتورآمبولانس و آمبولانس پلاک نشده، داریم البته به این معنا نیست که چنین وسایلی خارج از مأموریتهای ما باشند. با هماهنگی که با پلیس راهور ناجا داشتهایم، این وسایل نقلیه کدگذاری شده و در مأموریتهای ما استفاده میشوند.
معاون فنی و عملیاتی اورژانس کشور اظهار داشت: چنین وسایل نقلیهای با وجود آنکه پلاک ندارند، از روی شماره شاسی بیمه شدهاند تا در حوادث احتمالی بتوان هر دستگاه را شناسایی کرد.
نوری خاطرنشان کرد: یکی از امکاناتی که به اورژانس پیشبیمارستانی اضافه شده و بسیار تأثیرگذار در سرعت اعزام پرسنل اورژانس به بالای سر بیمار است، دسترسی ما به لوکیشن بیمار است. با هماهنگی که با مخابرات انجام شده، میتوان بلافاصله از روی خط بیمار به لوکیشن وی دسترسی پیدا کرد و آمبولانس به دقیقترین آدرس بیمار اعزام شود.