تلاش برای ثبت بخش تالاب ایرانی در کنوانسیون رامسر
معاون محیطزیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اتحادیه اروپا و برنامه توسعه ملل متحد برای احیای تالابهای بین المللی هامون ۱۰ میلیون یورو اختصاص دادند.
به گزارش ایلنا، کنوانسیون رامسر قدیمیترین معاهده بین المللی با تاکید بر حفاظت از طبیعت در جهان است و آغاز آن در دوم ماه فوریه ۱۹۷۱ ( ۱۳ بهمن ۱۳۴۹) در شهر ایرانی رامسر بوده است که کنوانسیون نام خود را از این شهر اقتباس کرده است. قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران پروتکل اصلاحی کنوانسیون مربوط به تالابهای مهم بینالمللی، به ویژه تالابهای زیستگاه پرندگان آبزی (کنوانسیون رامسر) را در خردادماه ١٣٦٤ مجلس شورای اسلامی تصویب کرد. طرفهای معاهده در این کنوانسیون تالابهای حائز اهمیت سرزمین خود را با توجه به معیارهای کنوانسیون در فهرست مربوطه به ثبت میرسانند تا حفظ و حراست و بهرهبرداری صحیح از آنها را در سرزمین خود تسهیل کنند و با اعمال مدیریت صحیح تنوع زیستی به ویژه پرندگان آبزی در تالابهای مربوطه را افزایش دهند و تسهیلات لازم برای حفاظت تالابها و پرندگان آبزی را فراهم کنند. نماینده و سازمان مرجع کنوانسیون رامسر در ایران، سازمان حفاظت محیط زیست است که مسؤولیت نظارت و اجرای آن را برعهده دارد.
بیش از ۳ میلیون هکتار تالاب در کشور وجود دارد که حدود ۵/۱ میلیون هکتار از مجموع مساحت تالابهای ایران در کنوانسیون رامسر ثبت شده است و سازمان حفاظت محیط زیست در تلاش است تا پایان سال جاری بخشی از تالاب هورالعظیم شامل حوضه های یک، دو و سه را که ارزش زیستگاهی و اکولوژیکی بالاتری دارند در کنوانسیون رامسر ثبت کند.
به همین منظور با توجه به معیارهای جدید کنوانسیون رامسر مربوط به شناسایی تالابهای با اهمیت بین المللی نشستی مشورتی با حضور نمایندگانی از وزارتخانههای اطلاعات و بخشهای حقوقی و محیط زیست امورخارجه با موضوع «ثبت تالاب مرزی هورالعظیم درکنوانسیون رامسر» با ریاست احمدرضا لاهیجان زاده معاون محیط زیست دریایی و تالاب ها سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.
در این نشست وضعیت اکولوژیکی و چالشهای زیست محیطی پیش روی تالاب هورالعظیم مورد بحث و بررسی قرار گرفت و اعضای حاضر در جلسه نظرات و دیدگاههای خود را درباره راهکارهای حقوقی برای پیوستن تالاب مذکور در کنوانسیون رامسر ارائه کردند و همچنین در این جلسه مقرر شد سازمان حفاظت محیط زیست فرم اطلاعات تهیه شده برای تالاب هورالعظیم را اصلاح و درجلسه آتی تصمیم نهایی اتخاذ شود.
در ادامه این نشست، احمدرضا لاهیجان زاده معاون محیط زیست دریایی و امور تالابها گفت: براساس اسناد بالادستی تعهداتی به عهده مجلس و سازمان حفاظت محیط زیست است و یکی از آنها ثبت تالابهای کشور در کنوانسیون رامسر است
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۷۲ کشور عضو کنوانسیون رامسرهستند، افزود: تالاب با ارزش هورالعظیم هنوز در کنوانسیون رامسر ثبت نشده است و سازمان حفاظت محیط زیست در تلاش است بخش اکولوژیک این تالاب شامل حوضههای یک، دو و سه را در کنوانسیون رامسر ثبت کند.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اهمیت ثبت تالابهای کشور در کنوانسیون رامسر گفت: یکی از دلایل اصلی که باعث شد پروژههای تالاب بین المللی هامون به تصویب اتحادیه اروپا برسد ثبت این تالاب در کنوانسیون رامسر بود که یک امتیاز مهم تلقی میشود و اتحادیه اروپا و برنامه توسعه ملل متحد برای احیای تالابهای بین المللی هامون ۱۰ میلیون یورو اختصاص دادند.
لاهیجان زاده به مشکلات تالاب شادگان درخوزستان اشاره کرد و گفت: اگر این تالاب ثبت کنوانسیون رامسر نشده بود تا به امروز به دلایل فعالیتهای صنعتی و گردشگری از میان رفته بود، وقتی تالابی ثبت کنوانسیون رامسر می شود نقش یاری دهنده برای حفاظت از آن در داخل کشور به وجود میآید.
وی با توضیح اینکه بیش از دو- سوم مجموعه تالاب هورالعظیم در کشور عراق قرار دارد و این کشور بخش مربوط به خود را درکنوانسیون رامسر به ثبت رسانده است، گفت: لازم است کشور ما نیز به سرعت بخش ایرانی تالاب مزبور را ثبت کند که حدود ۶۰ هزار هکتار است و این محدوده در طول سال همیشه پر از آب است.