وزیر کشور:
سمنها نباید به هیچ عنوان وابستگی مالی به دولت داشته باشند
وزیر کشور گفت: نمیتوانیم از انجمنهای خود با عمر چند ساله انتظاری را داشته باشیم که از یک حزب اروپایی با 208 سال قدمت داریم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور در یکصد و بیست و ششمین جلسه شورای اجتماعی کشور با موضوع بررسی ظرفیت مشارکتهای مردمی به ویژه تشکلها و سمنها در مسیر مدیریت اجتماعی گفت: زمانی که ما از مشارکت با سمنها و انجمنهای غیردولتی سخن میگوییم، باید توجه کنیم که الگوهای غربی ممکن است برای ما ناکارآمد باشد. البته لازم است به تجربیات کشورهای دیگر توجه کنیم ولی نمیتوانیم از یک حزب با عمر کوتاه انتظاری را داشته باشیم که از یک حزب 208 ساله اروپایی داریم. زیرا در طی این 200 سال زیرساختهای این احزاب تشکیل شده و جایگاه اجتماعی خود را تثبیت کردند.
وی در ادامه افزود: باید در مشارکتهای اجتماعی بدانیم که واقعگرایی و عملگرایی میتواند ما را یاری کند. انجمنها در یک جامعه دموکراتیک، مشارکتهای قدرتمند و سازمانیافته دارند.
رحمانی فضلی گفت: ما در زمینه ایجاد انجمنها دستاوردهای بسیاری داریم و بنا بر همین تجربیات و بنا بر یافتههای خودمان میتوانیم مشارکت انجمنهای غیردولتی را با دولت ایجاد کنیم اما برای وهله اول نیاز به یک قانون دقیق است. از اجحافهایی که در این حوزه شده یکی این است که تاکنون قانون رسمی برای چنین اقداماتی تدوین نشده است. انجمنها ناگزیرند با آییننامههایی که مکررا تغییر میکنند سازگار باشند. همچنین نباید انتظار داشته باشیم که تلاشهای ما و انجمنها به سرعت به نتیجه برسد زیرا این فرایند مستلزم زمان مشخص است.
او افزود: ما نمیتوانیم به عنوان یک دولت دموکراتیک و دولتی که خود را از مردم میداند ارتباط خود را با جامعه از دست بدهیم. باید در حوزههای فرهنگی و آموزشی، فرهنگ همکاریها و کارهای اجتماعی تمرکز کنیم. متاسفانه فرهنگ فردگرایی از غرب به فرهنگ ما نفوذ کرده و محصول لیبرالیستها است که معنایی به جز جنگ ندارد. یعنی در جامعهای زندگی کنیم که همه سعی میکنند حق خود را از دیگری بگیرند و برای این کار بجنگند. این فرهنگ فردگرایی شایسته جامعه ما نیست.
وزیر کشور در ارتباط با برونسپاری انجمنها از دولت گفت: ما با آغوش باز میپذیریم که برونسپاری انجمنها از دولت اتفاق بیفتد اما باید توجه کرد که این یک فرایند دوسویه است و منوط به تعهدات ما و تواناییهای انجمنها است. اگر قرار است ما وظایف سازمانها را به انجمنهای غیردولتی محول کنیم، آنان نیز باید توانمندیهای خود را بالا ببرند. مهم است در تمام فعالیتهای خود از پتانسیل NGOها استفاده کنیم. باید تمهیداتی بیندیشیم که موجب توانمندسازی انجمنها بشود اما در این زمینه کمکی از دولتها ساخته نیست چراکه دولتها تغییر میکنند و سیاستهای آنان تغییر خواهد یافت. سمنها نباید به هیچ عنوان وابستگی مالی به دولت داشته باشند زیرا دولت هرگز این را نخواهد پذیرفت و حتی خیال آن هم اشتباه است. باید موجب آن شویم تا خیریهها، سمنها و تمام انجمنهای غیردولتی سرمایه مستقلی برای اداره امور خود و تلاش در جهت اهداف خود داشته باشند. باید الگوهای موفق انجمنهای موفق را برجسته کنیم تا موجب تحول دیگر انجمنها شود.
رحمانی فضلی در حاشیه نشست گفت: شورای اجتماعی کشور اقدام مهمی را در دستور کار خود قرار داده است. این اقدام ارائه لایحه قانون انجمنهای غیردولتی به دولت است. دولت دموکراتیک دولتی است که باید هرچه بیشتر مردمی و به مردم پاسخگو باشد. مشارکت سمنها و انجمنهای غیردولتی میتوانند باعث تحقق بیشتر یک دولت دموکراتیک شوند تا بتوانیم از تمام توان فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور در جهت توسعه آن تلاش کنیم. ما پتانسیل قابل توجه و اثربخشی در جامعه و انجمنهای فعال داریم که امیدواریم بحث ساماندهی سمنها باعث شکوفایی این سرمایه اجتماعی شود و این موجب شود به آسیبها و ضعفها پرداخته شود.