تشریح چگونگی روند نظارت سازمان دانشآموزی بر سرویس و لباس فرم مدارس
معاون هماهنگی، اقتصادی و نظارت بر امور استانهای سازمان دانشآموزی کشور در رابطه با چگونگی سیستم نظارت بر بوفه ، سرویس و لباس فرم مدارس توضیحاتی را ارائه داد.
به گزارش ایلنا، سید هادی دلبری معاون هماهنگی، اقتصادی و نظارت بر امور استانهای سازمان دانشآموزی کشور گفت: بر اساس دستورالعمل اجرایی- بهداشتی پایگاه تغذیه سالم که با امضای وزیر وقت در تاریخ ۲۵ شهریور ۹۸ به اســتان ها ابلاغ شده اســت، صدور مجوز جهت راه اندازی پایگاه تغذیه ســالم در مدارس، داشــتن کارت سلامت توسط متصدی فروش و هرگونه قرارداد مالی و اجرایی از طریق نظارت ســازمان دانش آموزی و کیفیــت مواد غذایی پایگاهای تغذیه ســالم است و در همین راستا دستورالعملهای ویژهای نیز صادر شده است.
وی ادامه داد: همچنین فهرستی از محصولات بهداشتی و سالم از سوی وزارت بهداشت و اداره کل سلامت تهیه شده و اقدامات کنترلی و اجرایی به آموزش و پرورش محول گردید که این فهرست در غالب دستوالعمل به استان ها و در پوشش بخشنامه ای توسط مسئولین مربوطه به مدارس کل کشور ابلاغ شده است.
وی افزود: طبق دستورالعمل اداره کل سلامت، به طور کلی پایگاه های تغذیه سالم به چهار دسته تقسیم شدهاند که فرآیند نظارتی سازمان دانش آموزی نیز بر همین مبنا صورت میگیرد.
به گفته وی دسته بندی بوفهها به شرح زیر است:
دسته اول، بوفههایی هستند که فقط مواد غذایی بسته بندی شده دارای مجوز را عرضه میکنند و این مواد غذایی، نیاز به نگهداری در شرایط ویژه مثل یخچال را ندارند. البته این قبیل بوفه مدارس، بیشتر شامل مناطق محروم و دوردست کشور و مدارسی که زیر ۱۰۰ نفر دانش آموز دارند.
دسته دوم بوفه مدارس، علاوه بر اینکه مواد غذایی دسته اول را دارند، می توانند از مواد غذایی استفاده کننده که نیاز به نگهداری در یخچال دارد. مثل شیر پاستوریزه و...، که باید داخل یخچال باشد.
دسته سوم بوفه مدارس، علاوه بر داشتن مواد غذایی بوفه های نوع اول و دوم، غذاهای آماده میآورند که احتیاج به گرم نگه داشتن دارند. مثل عدسی و لوبیا، که لازم است حتما تجهیزات گرم کننده را داشته باشند.
بوفه نوع چهارم که همان سلف سرویسها و محلی برای طبخ غذا هستند که در برخی مراکز آموزشی مورد استفاده هستند.
وی بیان کرد: فهرستی از محصولات بهداشتی و سالم از سوی وزارت بهداشت تهیه میشود و اقدامات کنترلی و اجرایی به آموزش و پرورش محول شده است.
دلبری گفت: از آنجا که هدف سازمان دانش آموزی از نظارت بر بوفه مدارس اصلاح فرآیند و توجه به سلامت دانش آموزان و توزیع مواد غذایی سالم است لذا در این مورد زیرساخت الکترونیکی کاملی طراحی و راه اندازی شده که تمام مراحل از صدور مجوز بوفه ها تا نظارت بهداشتی و محیطی تیم های نظارتی، همه در همین سامانه ثبت میگردد.
وی سیستم نظارت بر بوفهها در تهران را دو سطح نظارت ستادی و نظارت تیم های استان تهران برشمرد و افزود: بازدیدهای ستادی به صورت رندم و شامل تمام مناطق ۱۹ گانه تهران میشوند و در هر منطقه تهران روزانه ۱۲ بازدید صورت میگیرد که این بازدیدها از نظر جنسیت و مقطع به صورت متوازن صورت میگیرد. در شهر تهران ۱۵۰ بازرس که آموزشهای لازم را کسب نمودهاند از طریق اپلیکیشن ۱۴۹۹ نظارت خود را آغاز نمودهاند و تمام مدارس شهر تهران که تعداد ۴۲۰۰ مدرسه می باشد را طبق زمان بندی مشخص، بازدید خواهند کرد. طرح اپلیکیشن نظارتی ۱۴۹۹ به صورت پایلوت در شهر تهران انجام و در سال آینده کل کشور را پوشش خواهد داد.
دلبری در پایان با اشاره به اینکه ناظران سازمان در هر منطقه و مدرسه ای که باشند از طریق سیستم GPS موقعیت خود را تایید و سپس موارد نظارتی را بر مبنای فرم ها و دستورالعمل های تعیین شده در سامانه مذکور ثبت می کنند گفت: لذا در این شیوه الکترونیکی، هم حضور و نظارت صورت گرفته ناظر مورد نظارت قرار می گیرد و هم اینکه امکان گزارش گیری لحظه ای از فرآیند نظارتی وجود خواهد داشت.
وی اظهار کرد: همین سیستم نظارتی در دو سطح دیگر که یکی مربوط به لباس فرم مدارس و دیگری مربوط به سرویس مدارس است نیز وجود دارد. که هر کدام از این سیستم های نظارتی دستورالعمل های خاص خود را دارند که در سامانه لباس فرم تولیدی ها، قیمت ها و تایید پوشاک و موارد مربوط به آن توسط اتحادیه انجام شده و در زمینه سرویس مدارس نیز دستورالعمل ها بر مبنای تفاهم نامه ای که با تاکسیرانی کل کشور تنظیم شده طراحی شده است.