رئیس اداره بهداشت پرتوهای وزارت بهداشت در گفتوگو با ایلنا:
نصب ۷۰ دستگاه سنجش آنلاین پارازیت در تهران/درباره تاثیرات منفی پارازیتها هنوز مستنداتی ارائه نشدهاست
رئیس اداره بهداشت پرتوهای وزارت بهداشت از نصب ۷۰ دستگاه سنجش آنلاین پارازیت در تهران خبر داد.
علی گورانی (رئیس اداره بهداشت پرتوهای وزارت بهداشت) در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره تاثیرات پرتوها گفت: انرژیهای امواج مغنانطیسی براساس استاندارد ICNIRP است و ۱۲۸ کشور دنیا نیز از این استاندارد استفاده میکنند و خیلی هم سختگیرانه است. براساس این استاندارد حتی یک مورد هم نداشتیم که بیش از این استاندارد باشد.
رادیو فوبیا در تمام دنیا وجود دارد
وی با بیان اینکه رادیو فوبیا یکی از موضوعاتی است که در تمام دنیا نیز مطرح میشود، خاطرنشان کرد: از آنجا که امواج رادیویی و پرتوها برای مردم ملموس نیست و مردم نسبت به آن دانش و آگاهی لازم را ندارند، از همینرو در تمام دنیا رادیو فوبیا نسبت به امواج رادیویی وجود دارد و این یک بحث جدی در مواجه با رادیوها است و مردم مستمسکسازی میکنند و موضوع را در ذهن خود با شواهدی که مشاهده میکنند، انطباق میدهند به طور مثال فردی به دلیل سقط جنین شکایت کرده بود و گفته بود به دلیل وجود دکل تلفنهمراه در محل زندگیاش سقط جنین کردهاست.
۱۵ درصد از جمعیت جهان به امواج رادیویی آلرژی دارند
رئیس اداره بهداشت پرتوهای وزارت بهداشت ادامه داد: حدود ۱۵ درصد از جمعیت جهان حساسیت زیاد به امواج الکترومغانطیسی دارند و به اشعه و امواج الکترومغانطیسی بدون اینکه خودشان اطلاع داشته باشند، آلرژی دارند. از آنجا که علائم آن نیز مانند علائم آلرژی است نمیتوانند آن را به راحتی تشخیص دهند به طور مثال ممکن است فردی در هنگام استفاده از تلفنهمراه صورتش قرمز شود و یا خارش بدن بگیرد، یا ممکن است فردی از کنار دکل برق عبور کند و علائم آلرژی در او بروز کند، البته اثبات این نوع از آلرژی از لحاظ علمی کار بسیار سختی است و از آنجا که شبیه دیگر حساسیتهاست متخصصان کمتر امواج الکترومغناطیس را در بروز آن دخیل میدانند. درصد قابل توجهی از جامعه ما نیز به امواج الکترومغناطیس حساسیت دارند، اما بیخبرند و ممکن است مشکلاتی برای آنها ایجاد شود.
در خصوص امواج رادیویی مستندات قابل استناد ارائه نشده است
گورانی همچنین با بیان اینکه ادعاهای زیادی درباره امواج رادیویی و پارازیتها مطرح شده است، گفت: در خصوص تاثیرات امواج رادیویی و پارازیتها هیچ وقت مستنداتی که قابل اعتماد باشد و بتوان به آن استنادات حقوقی کرد، نداشتیم. در کارهای تحقیقاتی محققان عموما با نگاههای ویژه آزمایشگاهی به این موضوعات نگاه میکنند، این پرتوها قطعا انرژی دارند و بدن ما نیز از این پرتوها متاثر میشود و اگر در دراز مدت و با شدت زیاد به یک بافت بیولوژیک تابیده شود، نهایتا اثرگذار خواهد.
وی با بیان اینکه ما در شرایط آزمایشگاه زندگی نمیکنیم و در شرایط عادی هستیم، خاطرنشان کرد: اینکه گفته میشود تخممرغ را با اشعه موبایل در آزمایشگاه میپزند، این حرف عجیبی نیست چراکه موبایل انرژی دارد و از سوی دیگر تخممرغ گردش خون ندارد، بنابراین در شرایط آزمایشگاه این اتفاق میافتد اما در واقعیت این است که ما یک استاندارد بینالمللی داریم و پرتوها براساس این استانداردها قابل سنجش و اندازهگیری است در صورتی که میزان انرژی پرتوها از استاندارد قانونی بیشتر شود، جرم صورت گرفته است.
نصب ۷۰ دستگاه سنجش آنلاین پارازیت در تهران
رئیس اداره بهداشت پرتوهای وزارت بهداشت با بیان اینکه توسط سازمان تنظیم مقررات ۷۰ دستگاه سنجش آنلاین در خصوص پارازیتها در تهران نصب شده است و به صورت ۲۴ ساعته سنجش میشود، تصریح کرد: مباحث پارازیتها در کشور ما از نظر علمی یک موضوع قابل دفاعی نیست. ما یک محدوده رادیو فرکانس داریم به طور مثال از ۱۰۰ مگا هرتز تا ۳۵۰ گیگا هرتز محدوده رادیوفرکانس است و اگر با انرژی یک فرکانسی انرژی یک فرکانس دیگر را تخریب کنیم، به آن همان پارازیت گفته میشود آن فرکانس مخرب هم در همین محدوده رادیو فرکانس است و جمع همه این پرتوها نباید از حد استاندارد بیشتر شود. معتقدم در کشور ما به همه مسائل ابعاد سیاسی میدهند و هر زمان که میخواهند از یک تکنولوژی استفاده کنند به یکباره موضوع پارازیتها مطرح میشود و هیچ کس عدد و رقم درستی در این زمینه ندارد، چراکه اعداد و ارقامی در این خصوص وجود ندارد.
دانشگاهها مستندات علمی در خصوص تاثیرات پارازیتها ارائه نکردهاند
گورانی با اشاره به تحقیقات در خصوص پارازیتها در دانشگاه شیراز، تصریح کرد: اصل این مباحث در دانشکدههای فنی است و رادیو فرکانسها جزئی از ابزار دانشجویان در دانشکدههای الکترونیک و مخابرات است و وسایل سنجش این انرژیها را به صورت گسترده در اختیار دارند، اما آیا تا به حال فردی از این دانشگاهها به صورت مستند اعداد و ارقامی در خصوص پارازیتها ارائه کرده است. هر چه هم که گفته میشود به نوعی برای ایجاد هیاهو و شانتاژهای خبری است و نمیتوانند مستندات علمی در این خصوص ارائه کنند.
امواج رادیویی در کشور بیش از استاندارد نیست
وی با بیان اینکه در یک دورهای رییس سابق سازمان محیط زیست اعلام کرده بود ،پارازیتها سرطانزا است، خاطرنشان کرد: حرف زدن بیاساس در کشور ما بسیار زیاد است و تا بخواهیم این حرفهای بیاساس را جمع کنیم، زمان زیادی میبرد و مردم به سیستمهای دولتی بدبین میشوند. متاسفانه از این مباحث در کشور ما بیشتر سوء استفاده ابزاری میشود. اگر بحث پارازیتها در ایران وجود علمی داشت، تاکنون برای کشورمان پرونده حقوق بشری درست کرده بودند.
رئیس اداره بهداشت پرتوهای وزارت بهداشت تصریح کرد: واقعیت امر این است که این انرژیها وجود دارند و از آنجا که انرژی هستند، بنابراین اثر هم دارند، اما مگر سایر موارد زندگی ما صفر و صد است. برای همه چیز یک استاندارد وجود دارد و برای پارازیتها و امواج رادیویی نیز استاندارد مشخصی وجود دارد. در کارهای مخابراتی و مختل کنندههای کارهای مخابراتی این پارازیتها و مختل کننده فرکانسها انرژی بیشتر از موج اصلی نیاز ندارند و حتی به کمتر از انرژی موج اصلی نیاز دارند. در خصوص پارازیتها و امواج رادیویی استانداردی وجود دارد و تاکنون نیز هیچ موردی بیشتر از استاندارد گزارش نشده است.
گورانی ادامه داد: از سوی دیگر تمام وسایل گیرنده مولد تشعشعات خطر بیشتری نسبت به وسایل فرستنده دارند یعنی موبایل خیلی از وسایل فرستنده خطرناکتر است و ابهامات زیادی نسبت به خطرات آن وجود دارد.
امواج دستگاههای گیرنده مانند موبایل بیش از دستگاههای فرستنده است
وی با بیان اینکه میزان انرژی امواج الکترومغناطیس کمتر از میزان استاندارد است و جای نگرانی وجود ندارد، تصریح کرد: در دنیا نیز آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سازمان بهداشت جهانی تاکید دارند که به یک موضوع مهم درخصوص امواج الکترومغناطیس توجه شود و آن بحث آلارا است، آلارا مخفف یک جمله انگلیسی است. براساس آلارا باید تا جایی که امکان دارد، فرد خودش را در معرض پرتو قرار ندهد چراکه هنوز خیلی از ابعاد پرتوها از نظر علمی دارای ابهام است. مردم نیز باید سه اصل را رعایت کنند یعنی تا جایی که امکان دارد زمان استفاده از وسایل مولد اشعه را کاهش دهند، همچنین هنگامی که از یک وسیله مولد اشعه استفاده میکنند تا جایی که ممکن است از آن فاصله بگیرند و از حفاظ برای وسایل مولد اشعه استفاده کنند.