خبرگزاری کار ایران

معاون کاهش تقاضا ستاد مبارزه در گفت‌وگو با ایلنا عنوان کرد:

زنان معتاد در اولویت بیمه درمان معتادان/ واکسن مورفین به تولید انبوه نمی‌رسد

زنان معتاد در اولویت بیمه درمان معتادان/ واکسن مورفین به تولید انبوه نمی‌رسد
کد خبر : ۲۹۳۸۹۷

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر به ارائه توضیحاتی درباره حمایت از زنان معتاد و کارتن‌خواب و تولید واکسن مورفین در کشورپرداخت.

پرویز افشار در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، درباره اقدامات صورت گرفته درخصوص زنان معتاد و کارتن خواب با بیان اینکه  این گروه از زنان در کانون توجه جدی طرح بیمه درمان معتادان قرار دارند، گفت: این معتادان برای ارایه درمان در اولویت هستند، اما پاره‌ای از آنها به قدری گوشه خیابان افتاده و ایزوله هستند که ممکن است؛ به مراکز مراجعه نکنند.

وی با بیان اینکه 9 درصد از معتادان کشور زن هستند، خاطرنشان کرد: امسال طرح بزرگی را در ستاد راه‌اندازی کرده‌ایم و علاوه بر بودجه‌های سال گذشته بودجه‌ جدیدی نیز برای طرح بیمه درمان معتادان در نظرگرفته­‌ایم، یعنی علاوه بر اعتبارات تخصیص یافته توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ شهرداری، سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت نیز اعتبارات مضاعفی را به ارایه خدمات کاهش آسیب به معتادان متجاهر خیابانی اختصاص داده­‌اند.

وی با اشاره به اینکه در این طرح نیز زنان خیابانی در اولویت جدی قرار دارند، افزود: بعلاوه سمن‌هایی که برای چنین زنانی سرپناه ایجاد کرده و آنها را نگهداری می­‌کنند، نیز مورد توجه جدی ما هستند.

زنان معتاد کارتن‌خواب تحت حمایت مراکز ماده 15

افشار افزود: به دبیرخانه‌های شورای هماهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر در سطح استان‌ها تکلیف کرده‌ایم که برای زنان معتاد حداقل یک مرکز اقامتی به صورت دولتی یا غیردولتی در نظر بگیرند. همچنین به مراکز ماده 15 یارانه می­‌دهیم تا چنین زنانی را تحت درمان قرار داده و نگهداری کنند که در حال حاضر حدود حداقل 10 یا 15 مرکز استان در کشور دارای این مراکز هستند.

معاون کاهش تقاضا ستاد مبارزه با مواد مخدر همچنین درخصوص واکسن مورفین اظهار کرد: بحث تولید واکسن مرفین در کشور دو دهه قدمت دارد و طی این سال‌ها در این حوزه  فعالیت‌هایی صورت گرفته است و در ابتدا تولید چنین واکسنی به صورت تئوری مطرح شد .

وی در توضیح این مطلب بیان کرد: مکانیزم بدن ما به صورتی است که هرگاه ماده خارجی وارد بدن شود و به عنوان یک آنتی‌ژن شناسایی شود، باعث تولید پادتن در بدن می‌شود فکری که به ذهن دانشمندان عزیز کشورمان رسید آن بود که بتوانیم مولکول مورفین را به عنوان یک آنتی‌ژن یا یک عامل بیگانه به بدن معرفی کنیم تا علیه آن پادتن بسازند. دانشمندان ما در یک مکانیزم آزمایشگاهی پچیده و با اضافه کردن یک سری عوامل فرعی به مولکول مورفین سعی کردند، شرایطی فراهم کنند که بدن این مولکول را به عنوان عامل بیگانه فرض کند که در نهایت موفق به انجام این کار شدند.

افشار عنوان کرد: آزمایش این ماده روی حیوانات با موفقیت انجام شد و مشاهده شده که تزریق  آنتی‌ژن مورفین باعث افزایش پادتن ضد مورفین در بدن حیوانات شده است. سپس مطالعات انسانی انجام شد و مشخص شد؛ با انجام سه تزریق طی سه ماه (ماهی یک بار) میزان آنتی‌پاد ضد مورفین به قدری در بدن بالا می‌رود که در صورت مصرف مورفین توسط فرد، ماده مصرفی به جای رسیدن به مغز از راه کلیه دفع شده و در نتیجه فرد معتاد نمی‌شود.

وی ادامه داد: این موضوع فتح بابی شد که راجع‌ به سایر مواد نیز فکر کنند؛ یعنی همانطور که می‌توانیم مورفین را با سایر عوامل ترکیب کنیم، برای سایر مواد همچون الکل، سیگار و هروئین نیز می­‌توانیم به همین صورت واکسن ایجاد کنیم. که در حال حاضر دوستان ما در حال بررسی این موضوع هستند و موفق به ساخت مولکول سیگار ، الکل و هروئین شده‌اند اما هنوز تحقیقات‌شان کامل نشده اگرچه با ساخت این مولکول کشف خود را از طریق سازمان مالکیت صنعتی گواهی ثبت اختراع گرفتند.

افشار با تاکید براینکه  ما در ستاد مبارزه با مواد مخدر خود را موظف می‌دانیم، از این اقدام حمایت کنیم، عنوان کرد: طی نامه‌ای مکتوب به وزارت بهداشت اعلام کرده‌ایم که این کار را با سرعت بیشتری انجام دهد، زیرا چنین اتفاقی انقلاب در نهضت مبارزه همه جانبه با مواد مخدر است.

سعی می‌کنیم؛ معتادان را به سمت مواد کم‌خطر سوق دهیم

 معاونت کاهش تقاضای ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به گروه‌های در معرض خطری که امکان ابتلا به اعتیاد در آنها بیشتر است، اظهار کرد: حداقل نتیجه چنین کشفی آن است که در صورت واکسینه شدن این افراد، چنانچه آنان اقدام به مصرف مواد کنند، دچار حالت سرخوشی، نئشگی و... نشده، در نتیجه به سمت مصرف دوباره آن نخواهند رفت و احتمال ابتلا به اعتیاد در آنان کمتر می‌شود.

وی تصریح کرد: در نظر نداریم که واکسن مرفین را به تولید انبوه برسانیم، چرا که تنها یک فاز تحقیقات بوده است و در حال حاضر مواد پرخطرتری همچون شیشه، مواد محرک و توهم‌زا وجود دارند که تمرکز ما بر کنترل این مواد است. اگر بتوانیم مواد پرخطر را کنترل کرده و فشار زیادی بر مصرف مواد کم‌خطر نظیر تریاک نیاوریم تا معتادان همچنان مواد کم‌خطر مصرف کنند، توفیق بزرگی است. یعنی اگر بر مصرف مورفین و تریاک تمرکز کنیم، واکسن چنین موادی را تولید کنیم، معتادان به سمت مواد پرخطرتر می‌روند. اما اگر مصرف پرخطر را از طریق واکسیناسیون مهار کنیم و معتادان به سمت مواد کم‌خطرتر بروند، از نظر ما بهتر است و ابعاد خسارت اجتماعی و اقتصادی وارد به بیماران و جامعه بسیار کمتر خواهد بود.

 

 

 

 

پیشنهاد امروز