وزیر بهداشت:
۴۳ درصد در حوزه دانشبنیان سلامت پیشرفت داشتهایم
وزیر بهداشت با اشاره به راه اندازی دانشگاه در عراق گفت: یک شعبه دانشگاه علوم پزشکی تهران در عراق راه اندازی شد و سه در خواست دیگر در این زمینه داریم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، بهرام عین اللهی وزیر بهداشت و درمان و آموزش و پزشکی در هفتمین همایش مرجعیت علمی گفت: اگر بخواهیم دستاوردهای انقلاب را بشماریم، قطعا یکی از بهترین دستاوردهای انقلاب، دستاورد سلامت است و هیچ کسی نمی تواند منکر آن شود.
وی ادامه داد: امروز در مجامع بین المللی ایران را در حوزه سلامت به عنوان یک الگو معرفی می کنند و در طی ۴ دهه گذشته جمهوری اسلامی توانسته شاخص های خوبی را در این مدت بدست بیاورد.گام های بلندی در این چهار دهه برای سلامت همه جانبه برداشته ایم.
وزیر بهداشت تصریح کرد: اگر ما مقایسه کنیم وضعیت سلامت را با قبل و حتی اوایل انقلاب مشاهده می کنیم که قابل مقایسه نیست و جمهوری اسلامی ایران توانسته موفقیت های بسیار بزرگی در این زمینه بدست آورده است.
عیناللهی گفت: موضوع ادغام آموزش در حوزه سلامت نقطه عطف در دستاوردهای وزارت بود. در تمامی شاخص ها در افزایش امید، کاهش مرگ و میر کودکان، مادران باردار، نوزادان و .... اقدامات خوبی داشته ایم.
وی تصریح کرد: بحث خودکفایی در حوزه سلامت نتیجه ادغام است تا پیش از ادغام ما با مشکلات متعددی در حوزه سلامت مواجه بودیم و نظام آموزش ما پاسخگوی نیازهای حوزه سلامت نبود و نمی توانست نیازهای جامعه را رفع کند الان هم در برخی از رشته ها این مشکل وجود دارد. همچنین کمبود نیروی انسانی متخصص قبل از ادغام یکی از موضوعات چشمگیر بود.
وی ادامه داد: از نظر توانایی آموزشی نقاط ضعف داشتیم و عدم انطباق آموزش با نیازهای نظام سلامت از مشکلات ما قبل از ادغام بود. خوشبختانه در سال ۶۴ این ادغام صورت گرفت و گسترش دانشگاهها ی علوم پزشکی انجام شد و باعث شد افزایش چشمگیر دانشجویان را داشته باشیم.
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: آموزش باعث شد کیفیت خدمات پزشکی ارتقا پیدا کند و باعث شد به تدریج به سمت عدم نیاز به پزشکان خارجی برویم در حالی که در منطقه هنوز برخی از کشورها با این نیاز مواجه هستند.
وی با اشاره به اینکه در حوادث مختلف عملکرد این ادغام باید بررسی شود، گفت: یکی از همین عملکردها نتیجه این ادغام در موضوع کووید بود که با استفاده از کلیه نیروهای بهداشتی به موفقیت رسیدیم و اگر ادغام نداشتیم و زیرساختهای بهداشتی آموزشی در کشور نداشتیم قطعا دچار مشکل می شدیم.
وی با اشاره به دستاوردهای ادغام اموزش در حوزه سلامت گفت: خودکفایی و تأمین نیروی انسانی از موضوعاتی بود که با ادغام توانستیم بدست بیاوریم.همچنین ۴۳ درصد در حوزه دانش بنیان سلامت پیشرفت داشته ایم.
او با اشاره به توانایی کشور در کنترل انواع و اقسام اپیدمی ها و درمان تمام بیماری ها در کشور گفت: این درحالی است که در اوایل انقلاب مجبور بودیم برای درمان های ساده به خارج برویم اما امروز از همسایه ها و یا سایر کشورها برای درمان به کشور ما مراجعه میکنند.
وزیر بهداشت با اشاره به راه اندازی دانشگاه در عراق گفت: شعبه دانشگاه علوم پزشکی تهران در عراق راه اندازی شد و سه در خواست دیگر در این زمینه داریم. در همایشی که در حوزه سلامت در مصر برگزار شد در تمامی شاخص ها جمهوری اسلامی از کل منطقه جلو بود و اینها همه بخشی از دستاوردهای ادغام است.
عیناللهی خاطرنشان کرد: بعد از ادغام در بحث ترتیب نیروی انسانی کارهای زیادی انجام شد و تربیت ما جامعه نگری بود. اثرات آموزش باعث شد کیفیت درمان بهتر شود بنابراین با رشد کمی و کیفی که ایجاد شد این رشد در تمام کشور گسترده شد و این رشد سلامت در رشد اجتماعی نیز تاثیرگذار است. این ادغام باعث شد ما در بسیاری از مناطق محروم اعضای هیات علمی داشته باشیم. با وضعیتی قبل از ادغام مواجه بودیم که فقط در مناطق برخوردار می توانستند از این آموزش استفاده کنند اما با ادغام عدالت آموزشی برقرار شد و ما در تمامی رشته ها گسترش داشتیم. امروزه ده درصد اعضای هیات در آموزش علوم پزشکی است اما ۳۰ درصد تولیدات علمی مربوط به آموزش درمان پزشکی است.
وی با اشاره به پیشگیری و کنترل بیمارهای واگیر و اجرای طرح های غربالگری که از دیگر موفقیت ها پس از ادغام بود، گفت: ما از نظر گسترش رشته محل ها بعد از ادغام با پیشرفت های خوبی مواجه شدهایم همچنین ۶۰ درصد تختهای بیمارستانی ما آموزشی است.
او تصریح کرد: اما ما باید بدانیم از امکانات ادغام به خوبی استفاده نکرده ایم ما امروز در شبکه های بهداشت در مناطق روستایی باید از ادغام استفاده کنیم حدود ۶۷۰۰ مرکز جامع سلامت داریم و حضور آموزش و پژوهش باید در مراکز جامع سلامت پررنگ تر شود.
وزیر بهداشت گفت: تقویت طرح پزشک خانواده با اجرای کامل طرح ادغام انجام میشود ،پژوهش ها باید با استفاده از طرح پزشک خانواده کاربردی و برای رفع نیازهای جامعه باشد.
عیناللهی خاطرنشان کرد: درمان های نوین از کارهایی است که باید در ادغام صورت بگیرد. برای ما قابل قبول نیست که یک استاد سالها از یک برنامه آموزشی استفاده کند بلکه باید با توجه به نیاز روز آموزش دهد. جامعه ما به سوی سالمندی پیش می رود یا باید تغییر در منابع درسی ایجاد شود و یا رشته های بیشتری برای این حوزه در نظر گرفته شود.همچنین موضوعات بین رشته ای نیز از دیگر نیازهای مهم ما است.
وی ادامه داد: ما باید ادغام را در پروژهها نیز ببینیم و باید در هر حوزه ای زیرساخت درمانی صرفا نباشد و زیرساخت جامع باشد که آموزش نیز در آنجا انجام شود. همه کارهای ما باید در حوزه ادغام انجام شود برای ما قابل تحمل نیست که یک بیمارستان مرکز پژوهش بزند و کارهای تکراری انجام دهد مرکز پژوهش برای ما مهم است که این مرکز پژوهش با مشکلات جامعه آشنا باشد.
وی تصریح کرد: به طور مثال در حوزه دندانپزشکی باید ادغام به صورت ویژه اقدام شود دانشگاه و خدمات باید با هم عجین شوند.وی در پایان گفت: حضور نخبگان در حوزه سلامت بسیار مهم است و ما آمادگی داریم از نظرات همه در این خصوص استفاده کنیم.