در گفتگو با ایلنا عنوان شد:
راه اندازی رشته امر به معروف و نهی از منکر تاکنون به وزارت علوم پیشنهاد نشده است
مدیر کل دفتر برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: تاکنون در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری چنین برنامهای پیشنهاد نشده است البته ظاهرا یکی از زیرنظامهای آموزش عالی خارج از وزارت علوم، در ایجاد و تاسیس این رشته با نهاد مرتبط به توافق رسیدهاند.
"محمدرضا آهنچیان" مدیر کل دفتر برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفتگو با خبرنگار ایلنا، درباره اینکه چه نهادها و دستگاههایی میتوانند برای تدوین رشته دانشگاهی اعلام نیاز کنند؟ گفت: برای این که یک رشته وارد نظام آموزش عالی شود ۳ ماخذ وجود دارد که عبارت است از نیازهای جامعه به تامین نیروی انسانی، نیازهای علم به توسعه و نیازهای فردی است.
وی در ادامه توضیح داد: نهادها، دستگاهها، سازمانها یا سازمانهای مردم نهاد و مانند اینها به نمایندگی از جامعه تقاضا را مطرح میکنند، از جمله موضوعات فنی، محیط زیست، حقوق بشر و ... نمونههایی از چنین تقاضاهایی است.
آهنچیان درباره درخواست رشته برای تامین نیروی کار ماهر بیان کرد: در تقاضاهای مربوط به نیروی کار ماهر، دستگاههای متعددی خواستار ایجاد برنامه و تاسیس رشته هستند که نمونههای متعددی وجود دارد. به عنوان مثال اخیرا یکی از شرکتهای وابسته به سازمان انرژی اتمی برای کشاورزی هستهای درخواست تاسیس رشته و دانشکده را داده بود.
وی در ادامه تاکید کرد: تقاضای علم را دانشمندان و استادان علم بر اساس روندهای جهانی و نیاز کشور به توسعه علمی پیشنهاد میدهند.
مدیر کل دفتر برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درباره پیشنهاد افراد برای طراحی و ایجاد رشته گفت: علاوه بر این افراد هم میتوانند پیشنهادهای خود را در این مورد ارایه دهند، ممکن است که رشته درخواستی از سوی دستگاهها و سازمانها، مورد تقاضا نباشد اما عدهای از مردم بخواهند آن را به ویژه از طریق پرداخت شهریه و در قالب آموزشهای بخش غیرانتفاعی دریافت نمایند؛ به عنوان نمونه برخی رشتههای هنری یا برخی از زبانهای خارجی در صورتی که در کارگروهها بررسی و تایید شود وارد نظام آموزش عالی خواهد شد.
وی درباره ایجاد رشته امر به معروف و نهی از منکر که گفته شده به تازگی طراحی شده است گفت: در مورد رشته امر به معروف و نهی از منکر که مورد سوال شما است، باید بگویم تاکنون در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری چنین برنامهای پیشنهاد نشده است. البته بر اساس اطلاعات موجود در فضای رسانهای کشور یکی از زیرنظامهای آموزش عالی خارج از وزارت علوم، در ایجاد و تاسیس این رشته با نهاد مرتبط به توافق رسیدهاند.
آهنچیان ادامه داد: در وزارت علوم، همه برنامهها از جمله برنامههایی که از سوی گروه علوم حوزوی و یا سایر دانشگاهها و کارگروههای تخصصی ارایه میشود ابتدا در قالب طرح توجیهی ارایه میشود و در صورت تایید در کمیسیون و یا گروه تخصصی برنامه مرتبط تدوین و در صورت بررسی و تصویب برنامه در شورای گسترش و برنامه ریزی، بر روی سامانه آموزش عالی بارگذاری میشود.
وی درباره روند تایید رشته پیشنهادی گفت: همان طور که گفته شد این اقدام سه مرحله دارد؛ ارایه طرح توجیهی برنامه، تدوین برنامه درسی و پذیرش دانشجو.
مدیر کل دفتر برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: محتوای هیچ برنامهای پنهان و محرمانه نیست و هر کسی در درگاه وزارت علوم بخش برنامههای درسی این عنوان را جستجو کند اگر این برنامه مصوب باشد، محتوای آن هم موجود است و میتواند برنامه را بارگذاری و مشاهده کند.
وی درباره واکنش به طراحی رشته امر به معروف در راستای اسلامی شدن دانشگاهها گفت: موضوع اسلامی شدن در سالهای گذشته منجر به تشکیل یک ستاد زیرمجموعه شورای انقلاب فرهنگی شده و این ستاد نه فقط درخصوص برنامه که درباره سایر مسائل مدیریتی، مباحث فرهنگی و دانشجویی اثرگذار است.
آهنچیان در پایان یادآور شد: در مورد طرح برنامه، شورایی به نام شورای تحول و ارتقای علوم انسانی نیز در زیرمجموعه شورای عالی انقلاب فرهنگی برنامههای درسی علوم انسانی را با چهار رویکرد بومی سازی، کارآمد سازی، روزآمدسازی و انطباق با تعالیم دین مبین اسلام بازنگری و یا تدوین اولیه می کند.