خبرگزاری کار ایران

رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی به ابهامات کاوش‌های بافت‌تاریخی شیراز پاسخ داد

رئیس دانشگاه هنر شیراز حق اظهار نظر در مورد کاوش‌‌‌های باستان‌شناسی متروی شیراز را ندارد/ همین امروز به آثار دوره قاجاری رسیدیم

رئیس دانشگاه هنر شیراز حق اظهار نظر در مورد کاوش‌‌‌های باستان‌شناسی متروی شیراز را ندارد/ همین امروز به آثار دوره قاجاری رسیدیم
کد خبر : ۱۶۲۶۳۷۸

رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی کشور در پاسخ به پرسش‌های ایلنا در رابطه با ابهامات کاوش‌های بافت‌تاریخی شیراز پاسخ داد. او اعلام کرد: در رابطه با کاوش‌‌های اضطراری مترو بافت‌تاریخی شیراز که هم‌اکنون در پارکینگ زائر حرم شاهچراغ درحال انجام است پاسخ‌های دقیق و روشنی داد. او اعلام کرد، پژوهشگاه‌ میراث‌فرهنگی هیچگونه تفاهم‌نامه‌ای با دانشگاه هنر شیراز و شهرداری وجود ندارد و بر این اساس رئیس دانشگاه هنر شیراز نیز حق هیچگونه اظهارنظری درخصوص کاوش‌های باستان‌شناسی در بافت تاریخی شیراز ندارد. او اعلام کرد: همین امروز باستان‌شناسان به آثار دوره قاجاری در بافت تاریخی شیراز رسیده‌اند.

به‌ گزارش خبرنگار ایلنا، کاوش‌های باستان‌شناسی اضطراری مترو شیراز در پارکینگ زائر در جوار حرم شاهچراغ با سرپرستی «میثم نیکزاد» هیات‌ علمی دانشگاه هنر شیراز و فرستاده پژوهشگاه میراث‌فرهنگی کشور درحال انجام است.

با اینکه نزدیک به یک‌ماه از کاوش باستان‌شناسان در بافت تاریخی شیراز می‌گذرد، اما گزارش قابل تاملی از سوی این هیات باستان‌شناسی به‌گوش نمی‌رسد. میثم نیکزاد روز گذشته در رسانه‌ها اعلام کرد، تاکنون کاوش باستان‌شناسی هدفمندی در بافت تاریخی شیراز انجام نشده و اطلاعات ما از توالی تاریخی و لایه‌های باستانی در بافت تاریخی کلان‌شهر شیراز بسیار ناچیز است.  

این درحالی است که منابع آگاه در همین سایت باستان‌شناسی اعلام کرده‌اند که نزدیک به 20 سکه تاریخی در این سایت به‌دست آمده است که وضعیت آن‌ها مشخص نیست و رئیس دانشگاه‌ هنر شیراز نیز در گفت و گو با خبرگزاری ایلنا، به‌ رد این کشفیات باستان‌شناسی پرداخت.

با این‌حال صبح امروز، در نشست خبری رئیس پژوهشگاه باستان‌شناسی کشور، برخی از ابهامات کاوش‌های بافت‌تاریخی شیراز پاسخ داده شد.

هیچ تفاهم‌نامه‌ای میان پژوهشگاه و دانشگاه هنر شیراز و شهرداری وجود ندارد

«محمدابراهیم زارعی» رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی کشور در پاسخ به‌ این پرسش‌ که بر اساس تفاهم نامه پژوهشگاه، شهرداری و دانشگاه هنر شیراز آیا مجوز کاوش محوطه به شخص داده شده یا به دانشگاه هنر شیراز و اینکه عنوان مجوز صادر شده "مطالعه و بررسی محوطه" است و یا "کاوش باستانشناسی" به خبرنگار ایلنا گفت: لازم است بدانید در ابتدا هم تفاهم‌نامه میان پژوهشگاه و دانشگاه هنر شیراز و شهرداری نبوده و صرفا یک پیش‌نویس در زمان مدیریت گذشته پژوهشگاه با شهرداری و دانشگاه هنر شیراز صورت گرفته است که این پیش‌نویس هم بدون اطلاع پژوهشگاه مورد دست‌کاری قرار گرفت و در سایت‌های خبری منتشر شد که البته این پیش‌نویس هم از نظر ما به‌هیچ‌وجه مورد تایید نبوده و نیست.

محمد ابراهیم زارعی که در حوزه میراث‌فرهنگی چهره‌ای شناخته شده است معتقد است، تفاهم‌نامه سابق کان لم یکن است و هیچ ارزشی از نظر پژوهشگاه و وزارت میراث‌فرهنگی کشور ندارد و درحال‌حاضر هم هیچ تفاهم‌نامه‌ای نداریم چراکه وقتی سایت را مورد بررسی قرار دادیم متوجه شدیم نیاز به تفاهم‌نامه نداریم و براساس مکاتبات خودمان شروع به بررسی کردیم.

رئیس دانشگاه هنر، هیچگونه وظیفه‌ و مسئولیتی در برابر کاوش‌های باستان‌شناسی ندارد

رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی درحالی امروز در جمع خبرنگاران اعلام کرد که آقای ستار خالدیان درست است که رئیس دانشگاه هنر شیراز است اما هیچگونه وظیفه و مسئولیتی در مقابل کاوش‌های باستان‌شناسی ندارد. مسئول کاوش‌های باستان‌شناسی در شیراز، پژوهشکده باستان‌شناسی پژوهشگاه است و ما کسی را به عنوان سرپرست کاوش انتخاب کردیم که از گروه شورای پژوهشی پژوهشکده باستان‌شناسی تاییدیه گرفته و درحال‌حاضر عضو هیات‌ علمی گروه باستان‌شناسی دانشگاه هنر شیراز هم است.

زارعی اعلام کرد، از آنجایی که این کاوش‌ها در جوار حرم درحال انجام است و آنجا ساخت و ساز شده طبیعتا سایت کاوش آشفته است اما درحال‌حاضر تیم کاوش به آثار دوره پهلوی اول رسیده‌اند و براساس گزارش مدیر پژوهشکده باستان‌شناسی و معاون پژوهشی پژوهشگاه که سه روز در شیراز مستقر بودند کاوش‌ها را به‌طور کامل بررسی کردند که بر اساس این گزارش‌ها، کاوش‌ها بر اساس روال قانون انجام می‌شود و جای نگرانی نیست.

او با تاکید بر اینکه همین امروز کاوش‌های باستان‌شناسان به دوره قاجار رسیده‌ است ادامه داد: در این مدت آثار که به‌دست آمده مربوط به دوره پهلوی دوم و اواخر پهلوی اول بوده است و براساس گزارش‌هایی که امروز به دست ما رسیده آثار به دوره قاجار رسیده است.

زارعی اعلام کرد: آثاری که در ترانشه‌های باستان‌شناسان به‌دست آمده شامل قطعات سفال لعابدار و بدون لعاب و چندین سکه مربوط به دوره پهلوی دوم به اضافله فلوسی که هم‌اکنون در حال پاکسازی است تا مشخص شود مربوط به چه دوره‌ای است.

برخی از فعالان درحالی از نبود ناظر و یگان‌ حفاظت میراث‌فرهنگی بر سر کاوش‌های بافت تاریخی شیراز خبر داده‌اند که به گفته آنها آثار به‌دست آمده بدون تایید و ثبت گزارش ناظر میراث‌فرهنگی و یگان حفاظت به دانشگاه هنر شیراز منتقل شده است. زارعی در این رابطه اعلام کرد: باستان‌شناسان حق دارند که اشیایی که به‌دست می‌آورند را مورد مطالعه قرار دهند، عکس برداری و طراحی کنند بنابراین براساس آیین‌نامه دولت سرپرست کاوش حق دارد یک ماه این آثار را به منظور مطالعه و بررسی در اختیار داشته باشد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز