در گفتوگو با ایلنا مطرح شد؛
مردم باید به حفاظت از بناهای تاریخی کمک کنند

بیش از یک میلیون و دویست هزار بنا و محوطه و اثر تاریخی در ایران شناسایی شده است و بیش از سی هزار اثر تاریخی کشور به ثبت ملی رسیده اند. اما بخش زیادی از آثار تاریخی و محوطه های باستانی همچنان درگیر تخریب و غارت و فرسایش هستند و در این شرایط دولت نیز توان و بودجه مرمت و حفاظت از آثار تاریخی را ندارد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی در ایران در شرایطی آغاز شد که بیش از یک میلیون و دویست هزار بنا و محوطه و اثر تاریخی در ایران شناسایی شده است و بیش از سی هزار اثر تاریخی کشور به ثبت ملی رسیده است. آثار تاریخی و محوطههای باستانی کشور اما همچنان درگیر تخریب و غارت و فرسایش هستند و در این شرایط دولت نیز توان و بودجه مرمت و حفاظت از آثار تاریخی را ندارد.
اما چگونه میتوان یک میلیون و سیصد هزار اثر تاریخی کشور را که در سراسر ایران گسترده اند، حفاظت یا مرمت کرد؟ نقش دولت در این حوزه چیست و چگونه میتوان مردم را در یک بسیج عمومی به حفاظت از آثار تاریخی کشور ترغیب کرد؟
عادل فرهنگی (مدرس دانشگاه و پیشکسوت مرمت آثار تاریخی کشور) معتقد است که باید الگوهای جهانی برای مردمیسازی از حفاظت آثار تاریخی در ایران پیاده شود.
این استاد دانشگاه و پیشکسوت مرمت در گفتگو با ایلنا اعلام کرد: باید دید از میان الگوهای رایج در جهان کدامیک از آنها به شرایط فرهنگی و اجتماعی ایران نزدیکتر است تا مشخص شود چکار باید کرد؟
او با اعلام اینکه کارهایی که در مورد حفاظت از بناها و محوطههای تاریخی در ایران انجام میشوند خلق الساعه هستند و کارهای پژوهشی چندانی روی این آثار انجام نمیشود، گفت: از نظر بنده مهمترین مسالهای که در میراث فرهنگی داریم این است که اصلا میراث فرهنگی را نمیشناسند. چون با مقولههای مختلف سرو کار دارند و این مقولهها اجازه نمیدهد به ظرایف این حوزه توجه شود.
عادل فرهنگی تاکید کرد: هیچکس جز برای میراث فرهنگی نمیتواند دل بسوزاند الا دولت و جامعه. بنابراین میتوان با کمک گرفتن از الگوهای جهانی در دنیا با کمک گرفتن از عموم مردم جهان به حفظ آثار تاریخی کمک کرد.
او با انتقاد از رویکردهای سلیقهای در رعایت حریم آثار تاریخی و شیوه نگهداری از این آثار و محوطههای تاریخی گفت: حفاظت مشارکتی تنها راه نجات آثار تاریخی کشور است که نمونه موفق آن در کاشان اجرا شد. دولت سرای عامریها را گرفت و بعد مردم به حفظ و نگهداری آن کمک کردند. زنان و مردان در کاشان به میدان آمدند و این اثر تاریخی را حفظ کردند.
او گفت: متاسفانه گردشگری جدی گرفته نمیشود البته در حوزه میراث فرهنگی هم مشکلات زیادی داریم از همین رو لازم است در این زمینه سرمایههای فرهنگی مردمی ورود پیدا کنند و در شهرهای مختلف ایران موضوع حفاظت از میراث فرهنگی را پیگیری کنند.
پیشکسوت مرمت آثار تاریخی کشور در پایان خواهان راه اندازی صندوقهای کوچک برای هزینهکرد در توقف حفاریهای غیرمجاز و حفاظت از آثار تاریخی شد و اعلام کرد: موفقترین نمونه این اتفاق شهر کاشان بود که مردم سرمایهگذاری فرهنگی خیلی خوبی در کاشان انجام دادند که دنبال کردن این رویکرد میتواند این الگو را در دیگر شهرهای کشور تسری داد.