درآمد زایی بسیار، بازدارندگی صفر
حکم های تشریفاتی: شاید حرف زدن از قانون خنده دار باشد

بازی جنجالی تراکتور و چادرملو در حالی با حکم های کمیته انضباطی بررسی شد که این اتفاقات در سالیان گذشته بارها به اشکال مختلف در فوتبال ایران اتفاق افتاده و بنظر می رسد نهاد های مربوط نتوانسته اند مشکلات را اساسی حل کنند.
به گزارش ایلنا، اتفاقات عجیب و غریب فوتبال ایران هر ساله به اشکال مختلفی چهره نمایی می کنند، بنظر می رسد قرار است در کنار آمار و ارقام و اتفاقات تلخ و شیرین فصل های فوتبالی برای باشگاه ها، این دست از مسائل و حکم های صادر شده از سوی فدراسیون فوتبال به سال های بعد منتقل شود.
هر سال در ابتدای فصل از نهاد های مسئول در زمینه مسائل انضباطی و فدراسیون فوتبال صحبت و قول هایی بابت عملکرد بهتر آن ها و برخورد های سختگیرانه و قاطع نسبت به ناهنجاری های فوتبال ایران گفته می شود. اما در انتهای هر فصل ماه عسل این صحبت ها می شود پرونده های جنجالی و در بعضی موارد ناتمام!
بیست و چهارمین دوره لیگ برتر هم به مانند فصول گذشته از این ماجرا سهم می برد، یکی از این حواشی ایجاد شده به دیدار تیم های تراکتور و چادرملو در هفته بیست و ششم لیگ برتر باز می گردد. دیداری که از توهین ها و رفتار های نادرست هواداران در ورزشگاه گرفته تا برخود و دعوا های خداداد عزیزی و شجاع خلیل زاده با هواداران چادرملو یزد. اما ریشه این مشکلات و حواشی را باید در ابتدای فصل جست و جو کرد یا اگر کمی جزئی تر به آن نگاه کنیم به سالیان گذشته.
پرونده جنجالی بیرانوند و پرسپولیس: در فصل نقل و انتقالات علیرضا بیرانوند با انتقالی جنجالی راهی تراکتور شد. این اتفاق در حالی صورت گرفت که باشگاه پرسپولیس معتقد بود بیرانوند نمی توانست قرار داد خود را فسخ کند چرا که تمام حق و حقوق خود را دریافت کرده بود. در حالی که همه منتظر صدور رای این پرونده بودند اما در اتفاقی عجیب همچنان این حکم صادر نشده و شایعات و حواشی عجیبی پیرامون این اتفاق وجود دارد. همچنان مشخص نیست چه زمانی رای اعلام خواهد شد، سوال اصلی اینجاس این حکم چه زمانی صادر می شود؟ علت این همه تاخیر چیست؟ آیا کمیته انضباطی قاطعیت لازم در این پرونده را دارد؟ تمامی این سوال ها بی پاسخ مانده و همین موضوع باعث شده دروازبان باشگاه تراکتور در هر بازی زیر فشار و حواشی بسیاری قرار بگیرد.
قوانین و حکم های پر حرف و حدیث: در سالیان گذشته قوانین عجیب و غریب بسیاری فوتبال ایران را تحت تاثیر قرار داد، یکی از آن ها منع ورود سرمربیان خارجی در فوتبال ایران بود. پس از ماجرای قرار داد استراماچونی سرمربی استقلال و همچنین گابریل کالدرون سرمربی تیم پرسپولیس فدراسیون فوتبال در اقدامی عجیب قانون عدم جذب سرمربی خارجی را وضع کرد.
حکمی که از همان ابتدا مشخص بود ماندگار نخواهد بود و فقط مانند یک قرص مسکن برای فوتبال بود. آیا بهتر نبود بجای صدور این حکم دست دلال های فوتبال را جدا کنیم؟ آیا نمی توانستیم در نحوه قرار داد بستن با سرمربیان خارجی نظارت بهتری داشته باشیم و مربیانی با کارنامه درخشان را به فوتبال ایران معرفی کنیم؟
قانون سقف بودجه نیز یکی دیگر از این قوانین است. ظاهرا قرار است هر چند سال یکبار این قانون در فوتبال ایران اجرایی شود. این قانون از همان ابتدا دچار نقیض هایی بود. باشگاه های لیگ برتری نیز به انوع و اقسام مختلف این قانون را دور زدند و همه مدعی بودند آن را اجرا می کردند. باشگاه هایی مانند سپاهان جریمه شدند و تیم های دیگر بدون مشکلی راه خودشان را رفتند. سود این قانون چه بود؟ چه دردی را از فوتبال ایران دوا کرد؟ نه تنها سودی نداشت بلکه در همین فصل از رقابت ها، نمایندگان فوتبال ایران در رقابت های آسیایی به دلیل عدم جذب بازیکنان با کیفیت نتوانستند نتایج خوبی کسب کنند.
از حکم های صادر شده نیز میتوان به سال 1401 و بازی تیم های پرسپولیس و تراکتور در هفته بیست و هشتم اشاره کرد. دیداری که به دلیل پرتاب اشیا و حواشی عجیب و غریب آن در دقیقه 70 نا تمام ماند. اما باز هم این داستان در این فصل تکرار شد. مصاف دوباره این دو تیم این بار در ورزشگاه آزادی نتیجه اش مجروح شدن یک هوادار و فحاشی های عجیب و غریب هواداران به علیرضا بیرانوند. پس ثمره حکم های صادر شده چیست؟ چرا هر ساله این اتفاقات تکرار می شود؟ چرا قدرت بازدارندگی وجود ندارد. این چرخه باطل مشخص نیز چه زمانی باطل خواهد شد.
درآمد زایی یا حل کردن مشکل: حکم های صادر شده برای بازی تراکتور و چادرملو نیز بیش تر جنبه درآمد زایی داشت. چنین اتفاقی هر ساله در بازی هاای مختلف تکرار می شود و نهایت با چند جریمه مالی و محکومیت های تعلقی آن را جمع می کنند. اگر قرار بر برخورد سفت و سنگین است چرا در بازی های گذشته کسر امتیازی صورت نمی گرفت. صحبت های سعید اخباری سرمربی چادرملو می تواند نکته مهمی باشد. چرا در بازی جنجالی پرسپولیس و تراکتور در ورزشگاه آزادی کسر امتیازی صورت نگرفت؟ رای های متفاوت کمیته انضباطی تنها آتش این اختلافات و مسائل را بیشتر می کند و بنظر می رسد قرار نیست اصلاحی در آن صورت بگیرد.
آن طور که پیداست درآمد زایی بسیاری کمیته انضباطی و فدراسیون فوتبال از این حواشی دارند و پول هایی که هیچگاه مشخص نمی شود چه سرنوشتی خواهند داشت. با آمار درخشان فوتبال ایران در سالیان گذشته صحبت کردن از قانون کمی خنده دار است.