ایلنا گزارش میدهد؛
روایت تلخ عقب ماندگی های اقتصادی فارس/ زیرساختهای ضعیف، مانع جذب سرمایه شده است

استان فارس با وجود ظرفیتهای بینظیر تاریخی، گردشگری و اقتصادی، در جذب سرمایهگذاری با موانع جدی دستوپنجه نرم میکند.
به گزارش ایلنا، قوانین ناکارآمد، بیتوجهی نهادهای محلی و حاکمیتی، زیرساختهای ضعیف و بروکراسی پیچیده، سرمایهگذاران را فراری داده و این استان را در مسیر توسعه عقب نگه داشته است.
از طرفی شیراز، شهری که روزگاری بهعنوان قطب فرهنگی، پزشکی و اقتصادی شناخته میشد، امروز در سایه چالشهای عمیق اقتصادی، از قافله توسعه عقب مانده است.
فرصتهای طلایی مانند پتانسیلهای گردشگری، ابنیه تاریخی و حتی جایگاه منحصربهفرد فارس در حوزه پزشکی، به دلیل نبود برنامهریزی منسجم، و بیتوجهی نهتنها به بار ننشسته، بلکه در مواردی به کشورهای همسایه مانند عمان واگذار شده است.
سهراب شرفی، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت فارس، با هشدار درباره فرار سرمایهها، از مدیران میخواهد تا دست از «نمایشهای بیثمر» بردارند.
جعفر قادری، نایبرئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، نیز ریشه مشکلات را در ناکارآمدی قوانین کشوری میجوید و خواستار بازسازی اعتماد سرمایهگذاران است.
قوانین ناکارآمد، مانع اصلی اقتصاد
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت فارس در گفتوگو با ایلنا با تأکید بر لزوم شناسایی منشأ چالشهای اقتصادی برای بهبود وضعیت اقتصاد و اشتغال، می گوید: یکی از مشکلات اصلی، وجود قوانین ناکارآمد است که بهعنوان منشأ بسیاری از چالشها در حوزه اقتصاد عمل میکند.
سهراب شرفی با اشاره به شعار سال که مخاطب آن حاکمیت، قوه مقننه، قوه مجریه و سایر نهادها است، می افزاید: متأسفانه سازمانها و دستگاههای زیرمجموعه این قوا بدون توجه به شعار سال، بهراحتی از کنار موضوعات عبور میکنند.
بیتوجهی شوراها و شهرداریها به سرمایهگذاری
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی فارس با انتقاد از عملکرد مجموعههایی مانند شوراها و شهرداریها، تصریح می کند: درحالیکه همه بر سرمایهگذاری و رونق اقتصاد تأکید دارند، این نهادها بهراحتی از کنار مسائل و شعار سال عبور میکنند.
وی ادامه می دهد: در مرحله نخست، رفع موانع سرمایهگذاری ضروری است، اما هیچ اقدامی از سوی نهادهای حاکمیتی، شهرداریها و شوراها برای رونق اقتصاد و بهبود سرمایهگذاری انجام نمیشود.
شرفی با طرح این پرسش که در این شرایط، مردم چگونه رغبت به سرمایهگذاری پیدا میکنند؟ میگوید: متقاضیان سرمایهگذاری همواره منتظر برداشته شدن موانع قانونی هستند.
عدم اعتقاد نهادهای عمومی به سرمایهگذاری
رئیس خانه صمت فارس با بیان اینکه نهادهای عمومی اعتقادی به حوزه سرمایهگذاری ندارند، هشدار میدهد: وقتی اتفاق خاصی در این حوزه رخ ندهد، مردم انگیزه خود را از دست میدهند.
وی با بیان اینکه متأسفانه تنها فعالیت مرتبط با سرمایهگذاری و رونق اقتصاد، تغییر شعار سال در سربرگ ادارات است، تأکید میکند: امنیت سرمایهگذاری در گرو قوانین شفاف و روان است و نیازمند همکاری دولت با بخش خصوصی است، نه نگاه بغضآلود.
شرفی همچنین از عملکرد برخی ادارات که با مالیات مردم و درآمد نفت اداره میشوند اما برخلاف منافع عمومی عمل میکنند، انتقاد میکند و میگوید: تا زمانی که تغییرات اساسی در بسیاری از حوزهها ایجاد نشود، نمیتوان انتظار سرمایهگذاری و رونق اقتصاد داشت.
سرمایه گذاری در فارس دشوارتر از سایر استانها
شرفی با بیان اینکه شرایط سرمایهگذاری در استان فارس بهمراتب دشوارتر از دیگر استانها است، خاطرنشان میکند: برخی واحدهای تولیدی به دلیل نگاه متفاوت مسئولان به سایر استانها مهاجرت میکنند. وقتی از سرمایهگذاران علت را جویا میشویم، آنها به تفاوت نگاه مسئولان اشاره میکنند.
رئیس خانه صمت فارس با اشاره به بار سنگین هزینههای شهرسازی در شیراز، میگوید: افزایش درآمد نوسازی شهرداری و قوانین متعدد، هزینههای زیادی را بر دوش مردم گذاشته و مسئولان تنها به گرفتن عکس اکتفا میکنند.
زیرساختهای ضعیف، مانع جذب گردشگر و سرمایه
شرفی با بیان اینکه مردم گروگان افکار مدیرانی هستند که اقدامات زیرساختی انجام نمیدهند، عنوان می کند: متأسفانه هیچ سرمایهگذاری به استان فارس جذب نمیشود و پتانسیلهای موجود در ابنیه تاریخی نتوانسته جذابیت لازم را ایجاد کند. حتی سرویسهای بهداشتی اماکن گردشگری در وضعیت بدی قرار دارند.
رئیس خانه صمت فارس همچنین هشدار می دهد؛ درحالیکه فارس و شیراز قطب پزشکی بودند، این جایگاه به کشورهای دیگر مانند عمان منتقل شده و بسیاری از سرمایهگذاران در آنجا سرمایهگذاری کردهاند.
انتقاد نماینده شیراز از موانع تولید و اجرای ناقص قوانین
نایبرئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در گفتوگو با ایلنا با اشاره به اینکه حدود 16 سال از 25 سال گذشته، شعارهای رهبر انقلاب در حوزه اقتصادی بوده و 10 سال آن به بخشهای تولیدی اختصاص داشته، می گوید: این موضوع بیانگر اهمیت مسائل اقتصادی در کشور است.
جعفر قادری می افزاید: اگر خواستار موفقیت در تمام حوزهها هستیم، راهی جز توجه به مسائل اقتصادی نداریم، اما متأسفانه موانع و گیرهای جدی بر سر راه تولید وجود دارد.
قادری با اشاره به اینکه مجلس تلاشهای زیادی برای سرمایهگذاری انجام داده و 50 قانون در این حوزه وجود دارد، عنوان میکند: برای افزایش سهم بخش غیردولتی، قانون سیاستهای اصل 44 تصویب شد، اما موضوعاتی که در این قانون پیشبینی شده و مورد انتظار مجلس بوده، در عمل محقق نشده است.
وی می افزاید: بخشی از این مشکل به مغایرتها و مزاحمتهای موجود در قوانین و جامعه بازمیگردد.
نماینده شیراز و زرقان با انتقاد از بازپسگیری برخی واحدهای واگذار شده توسط دولت، می گوید: این اقدامات بیاعتمادی ایجاد کرده و اقدام اجرایی مناسبی برای توانمندسازی بخش غیردولتی انجام نشده است.
هزینههای جاری، بلای جان منابع توسعهای
نایبرئیس کمیسیون اقتصادی با بیان اینکه درآمد حاصل از واگذاریها صرف هزینههای جاری شده، تصریح میکند: متأسفانه بهجای چابکسازی دولت، هر سال دولت فربهتر و چاقتر میشود. این موضوع باعث کمبود منابع جاری برای اداره دولت شده و سرمایههای نهادهای توسعهای به هزینههای جاری اختصاص یافته است.
قادری از عملکرد نهادهای توسعهای که بهجای جمعآوری منابع خرد و مردمی، سرمایههای بزرگ را خرد کرده و پروژههای بزرگ را از انتفاع انداختهاند، انتقاد می کندو می گوید: این اقدامات ناترازی در بخشهایی مانند گاز، برق، بودجه و غیره را افزایش داده است.
تمرکزگرایی و تحریم، اقتصاد را شکننده کرد
قادری خاطرنشان می کند: حرکت دولت به سمت تمرکزگرایی، افزایش شدت مصرف انرژی، دولتی شدن و عدم استفاده از ظرفیت علمی دانشگاهها در سالهای گذشته اشتباه بوده است.
وی می افزاید: تحریمها نیز مانع استفاده کافی از تکنولوژیهای خارجی شده و سرعت تولید دانش فنی و تکنولوژی در داخل قابل دفاع نیست.
قادری ادامه می دهد: از ظرفیتهای معدنی، کشاورزی و غیره استفاده نشده و این عوامل اقتصاد را از حالت تابآوری خارج کرده و به یک اقتصاد شکننده تبدیل کرده که در برابر شوکهای داخلی و خارجی آسیبپذیر است.
ضرورت بازنگری و رفع خلأهای قانونی
نماینده شیراز و زرقان خواستار بازنگری قوانین و پر کردن خلأهای قانونی شد و می گوید: قانون سیاستهای اصل 44 نیازمند اصلاح است.
وی ادامه می دهد: دستگاههای اجرایی و دولت توان اجرایی کردن برخی مصوبات مجلس را ندارند.
قادری با اشاره به خلأهای قانونی در تنظیمگری حوزه برق، عنوان می کند: این خلأها باعث شده بخش خصوصی جرات ورود به این حوزه را نداشته باشد. برق را ارزان میخریم و بهصورت یکطرفه با بخش خصوصی رفتار میکنیم.
بازارهای غیرمولد، تهدیدی برای تولید
قادری با انتقاد از نرخ بازدهی بالای بازارهای طلا و ارز که نرخ بازدهی تولید را میبلعد، می گوید: این موضوع تولیدکنندگان را بیانگیزه میکند.
وی ادامه می دهد: در شرایطی که هزینه تأمین مالی حدود 50 درصد است، پیچیدگی و وقتگیر بودن بروکراسی اداری باعث میشود افراد تمایلی به تولید نداشته باشند.
نایبرئیس کمیسیون اقتصادی با بیان اینکه شرایط نامناسب واردات نیز به تولید آسیب میزند، عنوان می کند: دستگاهها باید در خدمت تولیدکنندگان باشند.
فارس در بدترین شرایط سرمایهگذاری
قادری وضعیت سرمایهگذاری در فارس را نامناسب می داند و میگوید: همواره به مدیریت ارشد استان تأکید کردهایم که با توجه به سابقه ملی و تسلط بر مقررات، سرمایهگذاریهای بزرگی را دنبال کنند و از ظرفیت نهادهای عمومی غیردولتی استفاده کنند.
وی می افزاید: متأسفانه در بدترین شرایط نسبت به سالهای گذشته هستیم و هیچ تحرکی در استان انجام نمیشود.
نماینده شیراز و زرقان با اشاره به اینکه اقدامات کلان و کلی همچنان بر زمین مانده، تاکید می کند: استاندار بهعنوان فردی با ارتباطات قوی در سطح ملی، باید از ظرفیتهای خود استفاده کند. انتظار است آقای امیری از این ظرفیتها برای توسعه استان بهره ببرد.