ایلنا گزارش میدهد؛
سفر به کردستان از بهشت گمشده تا روستای لک لک ها

استان کردستان، با طبیعتی سرسبز، کوههای باشکوه، دریاچه های چشمنواز و فرهنگی غنی، یکی از جذابترین مقاصد گردشگری ایران به شمار میآید.
به گزارش خبرنگار ایلنا، کردستان با طبیعتی سرسبز، مردمانی مهمان نواز و فرهنگی غنی همه ساله در نوروز مقصد گردشگران به شمار می آید. از روستاهای پلکانی گرفته تا بازارهای محلی پررونق و جشنوارههای سنتی، این سرزمین هر ساله گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند.
دشت سارال طبیعتی بکر و دست نخورده
شهر سنندج جدا از زیبایی هایی از جمله موزه ها، بناهای تاریخی، بازار و دیگر اماکن دارای طبیعت بکر و سر سبزی است، با توجه به شروع سال جدید و جان گرفتن دوباره طبیعت در فصل بهار شاهد زیبایی های بینظیری از طبیعت زیبای سنندج هستیم.
دشت سارال، یکی از زیباترین و بکرترین مناطق طبیعی استان کردستان، با مناظر خیرهکننده و طبیعتی دستنخورده، مقصدی رؤیایی برای طبیعتگردان و عاشقان ماجراجویی است. این دشت که در میان کوههای سرسبز و چشمههای زلال قرار گرفته، در فصل بهار و تابستان با گلهای وحشی و مراتع سرسبز، چشماندازی افسانهای را رقم میزند.
روستای اورامانات «ماسوله»شمالغرب ایران
روستای اورامانات، یکی از جذابترین و زیباترین مناطق کردستان است که در دامنههای کوههای زاگرس و در نزدیکی مرز ایران و عراق قرار دارد. این روستا بهدلیل معماری پلکانی منحصربهفرد، طبیعت بکر و فرهنگ غنی خود، به عنوان یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری ایران شناخته میشود. اورامانات کردستان نه تنها یک روستا، بلکه مجموعهای از چندین روستای کوچک و بزرگ است که در دل کوهها و درههای عمیق پراکنده شدهاند. این منطقه بهدلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود، دارای آبوهوای معتدل کوهستانی است که در تابستانها خنک و در زمستانها سرد و برفی است.
یکی از شاخصترین ویژگیهای روستای اورامانات، معماری پلکانی آن است. خانههای این روستا بهصورت پلکانی و بر روی دامنههای شیبدار کوهها ساخته شدهاند، بهطوری که سقف هر خانه، حیاط خانه بالایی محسوب میشود. این سبک معماری نه تنها از نظر زیباییشناسی منحصربهفرد است، بلکه نشاندهندهی هوش و خلاقیت مردمان این منطقه در استفاده بهینه از فضای محدود و شیبدار کوهستانی است. مصالح بهکار رفته در ساخت خانهها عمدتاً سنگ و چوب است که با محیط طبیعی منطقه هماهنگی کامل دارد.
اورامانات بهدلیل قرار گرفتن در منطقهای کوهستانی، دارای طبیعتی بکر و دستنخورده است. جنگلهای انبوه بلوط، رودخانههای خروشان، چشمههای زلال و درههای عمیق، این منطقه را به بهشتی برای طبیعتدوستان تبدیل کرده است. در فصل بهار، دامنههای کوهها با گلهای رنگارنگ پوشیده میشود و مناظری خیرهکننده خلق میکند. در فصل پاییز نیز، رنگهای گرم و طلایی برگهای درختان، اورامانات کردستان را به تابلویی زیبا تبدیل میکند.
پالنگان «بهشت گمشده» ایران
پالنگان»یکی از روستاهای دیدنی و جاذبههای گردشگری استان کردستان است که در زبان محلی «پلنگان» نیز گفته میشود، این روستا با معماری پلکانی و طبیعت زیبا و بکر خود، در فهرست میراث ملی کشور ثبت شده است و با لقب «بهشت گمشده» ایران شناخته میشود.
معماری پلکانی پالنگان یکی از جذابترین ویژگیهای این روستا است. خانههای این روستا به گونهای ساخته شدهاند که پشت بام هر خانه، حیاط خانه دیگر است. این نوع معماری، علاوه بر زیبایی بصری، باعث صرفهجویی در فضا و ایجاد تهویه طبیعی در خانهها میشود.
پالنگان در دل یک دره سرسبز قرار گرفته است و در فصل بهار و تابستان با رودخانهها و آبشارهای دیدنی از مسافران پذیرایی میکند. چشمههای جوشان، باغهای سرسبز و کوههای سر به فلک کشیده، از دیگر جاذبههای طبیعی این روستا هستند.
علاوه بر طبیعت و معماری، پالنگان دارای جاذبههای تاریخی نیز است. قلعه پالنگان که قدمت آن به دوره ساسانیان میرسد، یکی از مهمترین آثار تاریخی این روستا است. همچنین، گورستان قدیمی پالنگان نیز از دیگر جاذبههای تاریخی این روستا است، مردم پالنگان دارای آداب و رسوم خاص خود هستند. لباسهای محلی رنگارنگ، موسیقی و رقص کردی، و غذاهای محلی خوشمزه، از جمله ویژگیهای فرهنگی این روستا هستند.
دریاچه زریبار بزرگترین چشمه آب شیرین جهان
در بین جاذبههای فراوان کردستان، دریاچهٔ زریبار به عنوان بزرگترین چشمهٔ آب شیرین دنیا از زیبایی خاصی برخوردار است.
دریاچهٔ زریبار در فاصلهٔ دو کیلومتری شمالغربی شهر مریوان و در ارتفاع یک هزار و ۲۸۵ کیلومتری از سطح دریا که شرق و غرب آن را دو رشته کوه پوشیده از جنگلهای بلوط و مازو دربر گرفتهاست و در شمال و جنوب آن نیز، دشتهای سرسبز بیلو و مریوان واقع شدهاند.
از شگفتیهای زریبار جزیرههای متحرکی است که در آن وجود دارند که این جزیرهها از ریشههای در هم تنیده نی و گیاهان حاشیهای دریاچه تشکیل شدهاند که با جریان آب و باد از کنارههای دریاچه جدا شده و در وسط آن به چشم میخورند، گاه مساحت این جزیرههای کوچک در زریبار به ۲۰ متر هم میرسد.
دره تفی یا «روستای لک لک ها»
روستای درهتفی از توابع بخش مرکزی شهرستان مریوان در استان کردستان به شمار میرود و به روستای لکلکها شهرت دارد. در کنار دیگر جاذبههای گردشگری و طبیعی، این روستا میزبان لکلکهایی میشود که در مسیر کوچ خود به مناطق گرمسیری در عربستان و جده، در این مکان اتراق میکنند. این پرندگان که اهالی روستا آنها را حاجی لکلک یا حاجی لقلق مینامند، با وجود رفتار مهربانانه روستاییان، بر بالای تیرکهای برق و درختان بلوط خانهسازی میکنند.
همین موضوع موجب شده است تا روستای درهتفی به یکی از مقاصد گردشگری برای گردشگران داخلی و خارجی شود. از اقدامات اهالی روستا برای لکلکها میتوان به لانهسازی و مداوای پرندگان آسیبدیده اشاره کرد. روستای درهتفی با قرارگیری در فاصله ۱۵ کیلومتری غرب مریوان، از مکان های دیدنی مریوان به شمار میآید.
افزایش ۱۶درصدی اقامت گردشگران در مراکز اقامتی کردستان
منصور مهرزاد،مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کردستان در گفت و گو با خبرنگار ایلنا،از افزایش ۱۶درصدی اقامت گردشگران در مراکز اقامتی استان خبر داد وگفت: طبق آمار از ۲۸اسفند سال گذشته تاکنون بیش از ٢٠٣ هزار و ۷۲۵ مسافر در استان اقامت داشته اند.
مهرزاد، با بیان اینکه بیشترین اقامت مربوط به شهرستانهای بانه، مریوان و سروآباد بوده است، عنوان کرد: امسال علاوه بر مراکز اقامتی رسمی و دارای مجوز شامل هتل، مهمانپذیر، هتلآپارتمان، اقامتگاه بومگردی و سنتی، خانه مسافر و... از ظرفیت تعدادی از کمپهای موقت، مدارس و سالنهای ورزشی هم برای اسکان مهمانان و گردشگران نوروزی استفاده شد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کردستان،با بیان اینکه هیچ مشکل و کمبودی در خصوص اسکان مسافران در استان وجود ندارد، یادآور شد: امید است با همکاری مردم و ادارات دولتی و بخش خصوصی بتوانیم استان گردشگر پذیر کردستان را آنگونه که شایسته است معرفی و میزبان خوبی برای گردشگران باشیم.
خبرنگار؛ بیتا اختیاری