استاندار خراسانجنوبی در اولین همایش ملی عناب در بیرجند:
معادن، محصولات استراتژیک و مرز پیشرانهای اصلی توسعه استان به حساب میآیند
استاندار خراسان جنوبی گفت: مجموع ارزش افزوده اقتصادی محصولات استراتژیک استان 1700 میلیارد تومان است که 160 میلیارد تومان ارزش اقتصادی مربوط به فروش عناب در استان است که عمدتا به صورت خام فروشی به فروش میرسد.
به گزارش خبرنگار ایلنا از بیرجند ،محمدصادق معتمدیان استاندار خراسانجنوبی در اولین همایش ملی عناب که در بیرجند برگزار شد، اظهار کرد: خراسانجنوبی سومین استان پهناور کشور است که با 3.9 درصد مساحت کل کشور را تشکیل داده و کمتر از یک درصد جمعیت کشور در خراسانجنوبی زندگی میکنند.
وی افزود: خراسانجنوبی بیست و هشتمین استان از نظر جمعیت و کم تراکم ترین استان کشور با توجه به مساحتی که دارد، است.
استاندار خراسانجنوبی بیان کرد: 331 کیلو متر مرز مشترک با کشور افغانستان داریم و طولانی ترین مرز بین استانهای شرقی و کشور افغانستان متعلق به خراسانجنوبی است.
معتمدیان عنوان کرد: خراسانجنوبی یکی از نزدیکترین مسیرهای ترانزیتی شاهراههای ارتباطی آسیای میانه و یکی از امنترین مسیر ارتباطی با 11 کشور آسیای میانه است.
وی اظهار کرد: گمرک ماهیرود در منطقه ویژه اقتصادی ماهیرود از واحدهای اقتصادی مهم در منطقه مرزی استان در شهرستان سربیشه است که حدودا 30 درصد از صادرات کل کشور به افغانستان از طریق این مرز مهم و استراتژیک انجام میشود.
استاندار خراسانجنوبی گفت: از گذشته نیز در سه شهرستان مرزی دیگر از جمله نهبندان، زیرکوه و درمیان بازارچههایی در مناطق مرزی ایجاد شده که بنابر دلایلی مدتی است تعطیل شده و یکی از اولویتهای جدی کشور و استان این است که انشاءالله شاهد بازگشایی این بازارچهها باشیم که نقش استان در بحث تجارت بین الملل برجستهتر شود.
وی با بیان اینکه خراسانجنوبی شرایط ویژهای دارد و قابلیت و توانمندیهای زیادی در استان داریم، گفت: شاید در نگاه اول تلقی محرومیت نسبت به استان وجود داشته باشد اما باید گفت خوشبختانه خراسانجنوبی استانی است که از مواهب و نعمات الهی برخوردار است.
استاندار خراسانجنوبی گفت: در شهرستانهای مختلف معادن، محصولات استراتژیک، مرز، تجارت بینالملل، گردشگری ، صنایع دستی، میراث فرهنگی، انرژی های نوین و تجدید پذیر از جمله پیشرانهای اصلی توسعه استان خراسانجنوبی به حساب میآیند.
معتمدیان گفت: در بحث تجارت بین الملل در سال گذشته مجموع صادرات ایران به 27 کشور اروپایی کمتر از یک میلیارد دلار بوده به جز صادرات نفت و فرآورده های آن. در حالیکه سال گذشته میزان صادرات جمهوری اسلامی به افغانستان بیش از سه میلیارد دلار بوده است. این در حالی است که نتوانستهایم از ظرفیت و بازار بکری که در کشور افغانستان است به عنوان کشوری که بیش از 95 درصد از نیازمندیهای خود را از طریق واردات انجام میدهد استفاده کنیم.
وی گفت: پیشبینی میشود در آینده نزدیک در سال 2035 کشور چین و هندوستان به عنوان قطب اول و دوم اقتصادی جهان محسوب شوند و مناطق، کشورها و استانهایی که در مجاورت این مناطق وجود دارند شاهد تحول در حوزه تجارت و اقتصاد خواهند بود.
استاندار خراسانجنوبی بیان کرد: از مجموع مواد معدنی که در کشور شناخته شده است بیش از 49 ماده معدنی اعم از فلزی و غیر فلزی در استان شناسایی شده و خراسانجنوبی از نظر ذخایر ،معادن فعال و اشتغالی که در بحث معادن در کشور ایجاد شده در سطح کشور دارای رتبه است.
معتمدیان اظهار کرد: خراسانجنوبی در بحث گردشگری یکی از استانهای مستعد است و اولین اثر جاذبه طبیعی کشور که بیابان لوت بوده ثبت جهانی و یونسکو شده و بیش از 60 اثر طبیعی در سطح خراسان جنوبی به عنوان آثار ملی به ثبت رسیده. همچینین در بحث میراث فرهنگی 1500 اثر ملی شناسایی شده و بیش از 850 اثر به ثبت ملی رسیده است. در بحث صنایع ملی نیز بیش از 80 نوع محصول صنایع دستی در کشور تولید میشود که حدود 40 نوع محصولات صنایع دستی توسط روستائیان، عشایر و هنرمندان در سطح استان تولید میشود.
وی بیان کرد: در بحث انرژیهای تجدید پذیر و در بحث باد که تعداد زیادی از شهرستانها در مسیر دالانهای بادی شرق کشور و بادهای 120 روزه سیستان قرار گرفته ظرفیت بسیار خوبی در بحث نیروگاههای بادی به وجود آورده است. در بحث انرژیهای خورشیدی و توجه به بحث اقلیمی و آب و هوایی که استان دارد و بیش از 310 روز آفتابی داریم زمینههای خوبی در بحث سرمایهگذاری و ایجاد نیروگاههای خورشیدی به وجود آورده. خوشبختانه یکی از استانهایی هستیم که با زحماتی که مسئولان استانی داشته و سرمایه گذاری کردهاند شاهد جذب سرمایه گذاری خارجی از کشورهای چین و آفریقای جنوبی در سطح استان بودهایم.
استاندار خراسانجنوبی بیان کرد: یکی از مهمترین ویژگیهای استان بحث برخورداری از محصولات استراتژیک است که به نوعی بحث همایش امروز نیز به یکی از این محصولات اختصاص دارد. در بحث تولید زرشک رتبه جهانی داریم و بیش از 97 درصد تولید زرشک مربوط به خراسانجنوبی است.
معتمدیان بیان کرد: در بحث زعفران نیز خراسانجنوبی دومین استان از نظر کمی و اولین استان از نظر کیفی در سطج کشور است. عناب نیز یکی از محصولات مهم استان است و بیش از 97 درصد تولید عناب کشور مربوط به خراسانجنوبی است.
وی با بیان اینکه عناب در انحصار خراسانجنوبی است، عنوان کرد: خراسانجنوبی چهارمین استان از نظر میزان عناب تولیدی در منطقه است.
استاندار خراسانجنوبی گفت: کشورهایی مثل چین در بحث تولید عناب و فرآوردههای میوهای عناب بیش از 30 محصول را تولید کرده و وارد بازارهای داخلی و بین المللی میکنند. اما خراسانجنوبی با توجه به این مزیت مطلقی که در کشور در بحث عناب دارد نتوانستهایم بهرهبرداری قابل توجهی از این محصول انحصاری و استراتژیک در سطح استان و کشور داشته باشیم.
معتمدیان افزود: یکی از مهمترین مشکلات ما در سطح استان این است که عناب به صورت فلهای و بدون برند و نام تجاری خام فروشی میشود که اکثر فوایدی که از این ناحیه به دست میآید توسط دلالان و واسطهها کسب میشود.
وی خاطرنشان کرد: یکی از اولویتهایی که در سطح استان دنبال میکنیم بحث تمرکز بر روی محصولات استراتژیک استان است و در این زمینه کمیتهای در معاونت اقتصادی استانداری تحت عنوان کمیته محصولات استراتژیک تشکیل شده است که با حضور بخشهای مختلف دولتی و خصوصی جلساتی برگزار شده است. یکی از مهمترین محورهایی که ما در این کمیته دنبال میکنیم تدوین طرحهایی در رابطه با زرشک، عناب و زعفران است که باید منجر به تدوین سند جامع محصولات استراتژیک استان باشد و به تمام مراحل کشت، داشت و برداشت، آموزش، ترویج، فروش و بازاریابی پرداخته شود.
استاندار خراسانجنوبی اظهار کرد: مجموع ارزش افزوده اقتصادی محصولات استراتژیک استان 1700 میلیارد تومان است و 160 میلیارد تومان ارزش اقتصادی عناب در استان است که عمدتا به صورت خام فروشی به فروش میرسد.
معتمدیان گفت: بحث برند سازی و فرآوری محصولات از اولویت هایی است که در دستور کار قرار گرفته و برنامههای خوبی نیز در این زمینه توسط دستگاههای مختلف انجام شده که از جمله آن میتوان به برگزاری اولین جشنواره عناب در سال گذشته که در روستای سیوجان خوسف اشاره کرد.
وی با اشاره به راهاندازی بانک ژن عناب در مرکز تحقیقاتی جهاددانشگاهی خراسانجنوبی،گفت: اینها مجموعه اقداماتی است که در این زمینه شکل گرفته و امیدواریم این همایش دستاوردهای عملی و اجرایی داشته باشد.