ایلنا گزارش میدهد:
دویست هزارتومان بسته حمایتی برای بازنشستگان ناکافیست/خواستار همسانسازی حقوق هستیم
فعالان کارگری معتقدند که افزایش مستمری و اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان بیش از بستههای حمایتی میتواند باعث بالا رفتن قدرت خرید این قشر شود. اقداماتی که به صورت پایدارتری زندگی و معیشت مستمریبگیران را ارتقا خواهد داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، فشار تورمی در دولت احمدینژاد نیز باعث شد تا رئیس دولت وقت 2.7 میلیارد دلار دلار از ذخایر ارزی برداشت کرده و پول نقد بین مردم توزیع کند. در سال 91 که تورم 35درصدی و رشد اقتصادی منفی بود دولت تحت عنوان «عیدانه» و «جبرانی» مبالغی را به مردم اختصاص داد. در سال 92 نیز حسن روحانی در شرایط سخت اقتصادی پوششهای حمایتی را در قالب سبد کالا در نظر گرفت. با این حال سبدکالایی اختصاص داده شده مورد انتقاد بسیاری از فعالان کارگری قرار گرفت. نحوه اجرایی شدن آن و صفهای طولانی به گونهای بود که دولت مجبور شد به خاطر اشکالات توزیع سبد کالا از مردم عذرخواهی کند. همین موضوع سبب شد تا شیوه توزیع و اجرایی کردن بستههای حمایتی اصلاح شود.
تخصیص بستههای حمایتی غذایی به مددجویان نهادهای اجتماعی اولین مرحله از سلسله پوششهای دولت به 4 گروه اجتماعی بود. دولت از ابتدای آذرماه تحویل بسته حمایتی به بازنشستگان کشوری و لشکری و صندوق فولاد با دریافتی کمتر از 3 میلیون تومان را آغاز کرد و گروه چهارم شامل کارگران، رانندگان و اقشار و بازنشستگان تأمین اجتماعی هنوز بستههای حمایتی غذاییشان را دریافت نکردهاند. این بستههای حمایتی تاکنون به بازنشستگان کشوری و لشگری که به یک میلیون و 400 هزار نفر خدمات میدهد و کارکنان دولت پرداخت شده است. با این حال هنوز وضعیت بازنشستگان تامین اجتماعی مشخص نیست. آنها از مبلغ 200 هزار تومان که برای این بستههای غذایی اختصاص یافته، ناراضی هستند. این بستهها به سرپرستهای خانوار و به هر خانواده یک بسته تعلق میگیرد. گرچه دولت متعهد شده که طی سه مرحله و هر بار 200 هزارتومان به مستمریبگیران پرداخت کند.
بستههای حمایتی برای بازنشستگان تامین اجتماعی فعلا در حد حرف است
فعالان کارگری معتقدند که افزایش مستمری و اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان بیش از بستههای حمایتی میتواند باعث بالا رفتن قدرت خرید این قشر شود. اقداماتی که به صورت پایدارتری زندگی و معیشت مستمریبگیران را ارتقا خواهد داد. علیرضا حیدری (نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری ایران) بستههای حمایتی اعلام شده از سوی دولت را برای معیشت مستمریبگران ناکافی میداند. این فعال کارگری اذعان کرد: به دنبال مشکلات اقتصادی و فشار وارد شده به خانوادهها، دولت تصمیم گرفته تا یکسری بسته حمایتی به اقشار مختلف اختصاص دهد اما متاسفانه خیلی از خانوادهها تحت پوشش هیچ کدام از نهادهای حمایتی نیستند و در اینگونه اقدامات همیشه محروم میمانند.
وی با اشاره به اینکه در هر جای دنیا وقتی نرخ تورم بالا میرود از این دست حمایتها برای مردم در نظر گرفته میشود، اظهار کرد: سیاستهای جبرانی باید به خدمت گرفته شود که به سرعت شکاف را ترمیم کند. البته این سیاستها نمیتواند همه شکاف به وجود آمده را جبران کند. 200 هزار تومان بسته حمایتی به هیچ عنوان نمیتواند مشکلات بازنشستگان را برطرف کند.
این فعال کارگری افزود: اینکه گفته شده 200 هزار تومان به بازنشستگان تامین اجتماعی بابت بستههای حمایتی غذایی تعلق میگیرد، فعلا در حد حرف است.
علیرضا حیدری با تاکید بر اینکه تورم در کالاهای اساسی به شکل فزایندهای بر معیشت بازنشستگان تاثیر گذاشته، خاطرنشان کرد: اختصاص بستههای حمایتی به بازنشستگان تا حدودی درست است اما باید فشاری که به طبقات مزدبگیر اعم از شاغل و بازنشسته وارد شده، کاهش یابد. با توجه به اینکه بستههای حمایتی برای بازنشستگان درنظر گرفته شده، به نظر میرسد که دولت نیز واقف به مشکلات معیشتی جامعه است.
این فعال کارگری تاکید کرد: هرچقدر این بستهها به سمت کالای اساسی و ضروری خانوارها و حوزه خوراک هدایت شود، اثربخشی آن بیشتر خواهد بود. گفته شده که 25 قلم کالایی هدف گرفته شده است.
وی با اشاره به اینکه نقدینگی نباید به سمت کالاهای غیرضروری سرازیر شود، اظهار کرد: بستههای حمایتی کمک میکند اما چاره کار نیست و آثار ناشی از گرانی و مشکلات اقتصادی دامنه مصرفکننده را نگرفته؛ اعم از تولید مصرف، توزیع و همه بخشهایی که در ارتباط با نرخ ارز بوده تحت تاثیر قرار گرفته است.
او ادامه داد: وقتی در مورد دستمزد صحبت میکنیم دو مولفه تورم و معیشت را باید در نظر داشت. این روزها گفته میشود که دستمزد پرداخت شده قدرت ترمیم معیشت خانواده کارگری در حوزه اشتغال را ندارد و باید افزایش یابد. این مساله در کنار بستههای غذایی اهمیت دارد.
حیدری در پایان خاطرنشان کرد: اینکه فعالان کارگری تاکید دارند که دستمزد کارگران و بازنشستگان باید افزایش بیابد، در شرایط فعلی مهمتر است و علاوه بر بستههای حمایتی باید افزایش دستمزد نیز اتفاق بیفتد. این وظیفه شورای عالی کار است که به این موضوع ورود کند.
خواستار همسانسازی حقوق بازنشستگان هستیم
علیاصغر بیات (رئیس کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی ایران) نیز خواستار تعیین تکلیف وضعیت تخصیص بستههای حمایتی غذایی از سوی دولت شد. او با اشاره به اینکه در زمان مرحوم نوربخش بستههای حمایتی برای بهبود معیشت بازنشستگان تبیین شد، اظهار کرد: در آن بستههای حمایتی قرار بود که به 2 میلیون و 600 هزار بازنشسته که زیر 3 میلیون مستمری میگرفتند، بستههای حمایتی تعلق بگیرد.
وی افزود: قرار بود که 200 هزار تومان در سه مرحله تا عید پرداخت شود که فقط به سرپرست خانواده تعلق میگیرد. این مبلغ را برای بازنشستگان کشوری و لشگری و کارکنان دولت را پرداخت کردند اما ما را از قلم انداختهاند. البته به ما گفته شده که برای بازنشستگان تامین اجتماعی نیز این بستههای حمایتی پرداخت خواهد شد.
رئیس کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی ایران تصریح کرد: من به آقای میدری (معاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی) نامهای نوشتم، خواستهام که تکلیف بستههای حمایتی غذایی تامین اجتماعی نیز اعلام شود. درخواست من از آقای میدری و مسئولان ذیربط این است که توجه کنند کانونهای بازنشستگان مورد بازخواست بازنشستگان هستند. لااقل دلیل به ما گفته شود تا به اطلاع بازنشستگان برسانیم.
بیات با اشاره به اینکه باتوجه به اوضاع و احوال فعلی مستمری بازنشستگان 30 درصد هزینههای زندگیشان را نیز تامین نمیکند، گفت: دولت اگر میخواهد اقدام حمایتی انجام دهد، باید بداند که بازنشستگان تامین اجتماعی که 70 درصد آنها حداقلبگیر هستند، در اولویت هستند. از 3 میلیون باز نشسته تامین اجتماعی حدود 2 میلیون و 600 هزار نفر پایین 3 میلیون تومان مستمری میگیرند.
او ادامه داد: ما خواستاریم که هرچه زودتر زمان اختصاص بستههای تامین اجتماعی را نیز اعلام کنند. با توجه به نوسانات بازار ارز و گرانی و تورم به وجود آمده، این بستههای حمایتی نمیتواند کفاف زندگی مستمریبگیران را بدهد و رقم آن ناچیز است. بازنشستهای که یک میلیون تومان پول میگیرد با 200 هزارتومان به اوج فلک نمیرسد. مستمریبگیران روزگار بسیار سختی را میگذرانند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مهمترین موضوعی که خواسته بازنشستگان است و میتواند قدرت خرید آنان را بالا ببرد، همسانسازی حقوقِ بازنشستگان است. در برنامه ششم توسعه تاکید شد که در سال دوم برنامه، سازمان تامین اجتماعی موظف است نسبت به همسانسازی حقوق بازنشستگان اقدام کند. کمیته همسانسازی تشکیل شده و فرمولهایی نیز تهیه شده است اما ما الان در پایان سال هستیم. چیزی که میتواند قدرت خرید بازنشستگان را بالا ببرد و قدرت خرید ما را بالا ببرد، همسانسازی حقوق است. افزایش حقوقی که هر ساله اتفاق میافتد نیز باید معقول باشد.
از قرار معلوم این میزان بستههای حمایتی نمیتواند مشکلات معیشتی بازنشستگان و مستمریبگیران را حل کند. نه تنها سیاستهای دولت در مقایسه با مشکلات اقتصادی باید متناسبتر باشد، بلکه افزایش مستمری و اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان؛ خواستهی دیگر مستمریبگیران است.