درخواست کارگران جایگاه سوخت برای مشمولیت در قانون سخت و زیانآوری
کارگران شاغل در جایگاه سوخت خواستار لحاظ شدن عناوین شغلی خود در قانون مشاغل سخت و زیانآور شدند.
تعدادی از کارگران شاغل در جایگاه سوخت در گفتگو با خبرنگار ایلنا گفتند: کار کارگران جایگاههای سوخت به دلیل وجود آلودگیهای محیطی فراوان باید در زمره مشاغل سخت و زیانآور باشد اما از بدو شروع به کارمان، عنوان سختی کارمان لحاظ نشده است، بنابراین بازنشستگی کارگران شاغل در جایگاهها نیز مشمول مزایای مشاغل سخت نمیشود.
یکی از کارگران جایگاه سوخت در تشریح قانون سخت و زیانآور افزود: در قانون صراحتا مشاغل سخت و زیانآور مورد توجه قرار گرفته و ضوابط مشخصی درباره آنها وضع شده است. مشاغل سخت و زیانآور؛ مشاغلی هستند که در آنها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار، غیراستاندارد بوده و در اثر اشتغال کارگر تنشی به مراتب بالاتر از ظرفیتهای طبیعی (جسمی و روانی) در او ایجاد شود که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن است. آنطور که قانون مشخص کرده شاغلان مشاغل سخت و زیانآور در صورت پرداخت ۲۰ سال حق بیمه متوالی یا ۲۵ سال حق بیمه متناوب بازنشسته میشوند.
به گفته وی، کارگران جایگاه سوخت در معرض انواع آلایندهای هوایی و آلودگیهای صوتی قرار دارند. به عنوان نمونه سروصدای مستمر خودروها در محیط کارمان به اندازهای شدید است که برخی همکاران دچار مشکلات شنوایی شدهاند. همچنین کمردرد و پادردهای مزمن و دیسک کمر ناشی از ایستادنهای مداوم برای کارگران جایگاهای سوخت غیر قابل درمان شده است. در عین حال گرد و غبار و بخارهای روغنی مواد شیمیایی و سوختی موجود در هوا نیز آسیبهای تنفسی برای کارگران ایجاد کرده است.
این کارگر افزود: شماری از همکاران بعد از بیست سال کار سخت مبتلا به انواع بیماریهای شغلی از جمله «تنفسی»، «دیسک کمر» و شنوایی شده و برخی عمل جراحی نیز کردهاند. این کارگران دیگر توان کار کردن ندارند.
او در ادامه با بیان اینکه کارگران جایگاه سوخت حداقلیهای مزدی را دریافت میکنند و نگران زمان بازنشستگی خود هستند، تصریح کرد: مشکل از آنجا آغاز میشود که کارفرماهای جایگاها عناوین شغلی کارگر پمپچی، تلمبهچی و یا اپراتور جایگاه سوخت را در لیست بیمه «کارگر ساده» درج میکند.
این کارگر افزود: فردی که با هر عنوان شغلی سخت و زیانآور در زمزه مشاغل سخت و زیانآور قرار بگیرد، میتواند زودتر برای بازنشستگی اقدام کند و گاهی برخی کارفرمایان مبلغ ۴ درصد سهم خود در این مشاغل را پرداخت نمیکنند. اشتباه زدن عنوان شغلی البته جز این سودی برای کارفرما و زیانی برای کارگر ندارد چون عنوان شغلی دقیق در حکم بازنشستگی درج نمیشود. اما عناوین شغلی در زمان اشتغال اهمیت دارد زیرا فرد با آن میتواند ادعای دریافت حقوق و مزایای منطبق با آن عنوان شغلی را مطرح کند.