در نشست خبری انیمیشن سینمایی «افسانه سپهر» مطرح شد؛
کودکان امروز مخاطبینی حرفهای هستند/ یک سیمرغ برای آثار انیمیشن کافی نیست
نشست خبری انیمیشن سینمایی «افسانه سپهر» امروز ۱۳ بهمن در سینمای رسانه چهلوسومین جشنواره فیلم فجر برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مهدی جعفری جوزانی، تهیهکننده، در ابتدای این نشست گفت: انیمیشن ایرانی «در سایه سرو» نامزد اسکار است و سه انیمیشن ایرانی در سینماها روی پرده و چهار انیمیشن در این دوره از جشنواره فیلم فجر حضور دارند. این نشانگر کیفیت خوب انیمیشنهای ایرانی و خبری مهم است. بیشتر از هزارنفر انیمیشنساز درگیر ساخت این چهار انیمیشن بودند که تلاش بسیاری را میطلبد. امیدواریم اکران آثار انیمیشن در جشنواره بیشتر از اینها شود و جایزههای بیشتری به این موضوع اختصاص پیدا کند.
عماد رحمانی، کارگردان نیز بیان کرد: هرچه توجه بیشتری به هنر-صنعت انیمیشن شود، آینده سینمای ایران روشنتر خواهد بود. زیرا بیش از نیمی از مخاطبان سینمای ایران کودکان و نوجوانان هستند و نیاز است برای این گروه اثر تولید شود.
مهرداد محرابی، دیگر کارگردان این انیمیشن اظهار کرد: انیمیشن را در همه جشنوارههای سینمایی در کنار دیگر محصولات سینمایی نگاه میکنند و بهنظرم این نگاه درستی است که اجزای یک اثر انیمیشن را در کنار دیگر آثار جشنواره نگاه و بررسی کرد. یک سیمرغ برای آثار انیمیشن کافی نیست و باید برای بخشهای مختلف این آثار سیمرغی جدا در نظر گرفته شود.
رحمانی گفت: سعی ما در ذائقهسنجی مخاطبان است و بعد از بررسی نگاه مخاطبان در جشنواره برای اکران عمومی قطعا جرح و تعدیلی در اثر خواهیم داشت.
جعفری جوزانی گفت: بلافاصله بعد از جشنواره فیلم فجر، مقدمات برنامهریزی برای اکران «افسانه سپهر» رقم خواهد خورد. اکران انیمیشن در سینما نمیتواند به تنهایی جریانسازی کند و باید این موضوع همراه با بازارپردازی و تولید محصول براساس انیمیشن باشد. جشنواره فیلم فجر، بستر اصلی دیده شدن فیلم ما بهحساب میآید و حضور در این رویداد انگیزهای جدی برای ما است.
بنیامین شجاعی، کارگردان هنری نیز با تاکید بر این که در روند ساخت کار از هوش مصنوعی استفاده نشده است، گفت: بچههای این دوره به تماشای انیمیشن بهروز دنیا مینشینند و مخاطبانی حرفهای هستند. درنتیجه نمیتوان خیلی نگاه کودکانه داشت و نیاز است تا صحنههایی جدی و حرفهایتر هم در جریان فیلم وجود داشته باشد.
سپهر ترابی سرپرست گویندگان توضیح داد: دوبله یک اثر خارجی با صداگذاری برای یک اثر ایرانی دو مقوله متفاوت از هم هستند. بهنظرم جای خالی جایزه بهترین صداپیشه در جشنواره فیلم فجر وجود دارد، زیرا کاری که صداپیشهها انجام میدهند کم از بازیگران ندارد. در این کار سعی کردیم که از ترکیب صداهای آشنا و ناآشنا استفاده کنیم.
او ادامه داد: نگاه ما برای انتخاب صداپیشهها مثل یک فیلم سینمایی بود. یعنی تست میگرفتیم و خروجی کار را میسنجیدیم و همه تلاش خود را به کار گرفتیم که بهترین و مناسبترین صداپیشهها را انتخاب کنیم.
بهداد باقری سرپرست رندر نیز گفت: وقتی ساخت تصاویر بهصورت دیجیتال انجام میشود، برای داشتن یک محصول نهایی نیاز به پردازشی به چشم میخورد که براساس آن کار یکدست و نهایی شود. درواقع میتوان گفت به یک «آرت استایل» نیاز داریم که باید بر مبنای آن پیش رفت و رندر گرفت.
آرش آقابابایی آهنگساز نیز اظهار کرد: وقتی بحث کیفیت مطرح میشود باید نقدها را اعلام کنیم. من به نمایندگی از تیم صدا و موسیقی باید بگویم صدای این انیمیشن به صورت پنج و یک طراحی شده و این نوعی طراحی صداست تا شما از پنج ناحیه صدا را بشنوید. امیدوارم سال بعد صدای پنج و یک در سالن بشنویم. نکته موسیقی انیمیشن سازمانبندی صدا است و ما سعی کردیم از یک طراحی صدای خوب برخوردار باشیم و یک موسیقی تلفیقی از موسیقی ایرانی و غربی داشته باشیم.
معین کریمی مدیر تولید نیز اظهار کرد: نکتهای که همیشه ما درباره آن صحبت میکنیم شکل داستانگویی اثر است. ما همیشه پروداکشن خیلی سختی در بحث تولید داریم و همه فضاهایی که میبینید هر کدام میتواند یک انیمیشن مستقل و جدا باشد. ما یک اتمسفر بزرگ را برای چند دقیقه کوتاه طراحی میکردیم که این حجم کار بالایی را برای ما ایجاد میکرد. به سختی اعضای کلیدی این پروژه سنشان به ۳۰ سال میرسد که جنبهای خوشحالکننده دارد و هم جنبهای هشداردهنده در آن وجود دارد. ما انیمیشنی داریم امسال که نامزد انیمیشن کوتاه اسکار شده ولی هیچکس یک پیام تبریک هم برای آن نداشته و این غمانگیز است. امیدوارم که این کشتیبان را سیاستی بهتر باشد و آن را در انیمیشن هم ببینیم.
عماد رحمانی در بخش دیگر این نشست تاکید کرد: در هر کاری و هر سالی که اینجا باشیم از هر لحاظ کار متفاوتی خواهید دید. بعد از اینکه ما نظر دوستان را جمعآوری کنیم دستی بر سر و روی کار خواهیم کشید.
مهرداد محرابی دیگر کارگردان این اثر نیز گفت: انیمیشنها تمام تلاششان این است که فرم کلاسیک و روایت ساده را جدا کنند و از شعارزدگی فاصله بگیرند چون شعار تاثیر لازم را ندارد.
مهدی جعفری جوزانی نیز اظهار کرد: جنس شمشیر و اندوه که مناسبتی است اواخر اردیبهشت اکران خواهد شد و به دلیل اینکه کار مناسبتی است تا امروز اکران نشده است. درباره این انیمیشن بگویم که در ۱۶ جشنواره جهانی شرکت کرد و موفق به کسب ۲۲ جایزه جهانی شد.
رحمانی نیز اظهار کرد: افسانه سپهر بر اساس یک افسانه قدیمی ایرانی ایده اصلیاش شکل گرفت و سعی کردیم قصه فولکلوری که مادرها تعریف میکنند هم قصهمان تعریف کنیم و در یک بیمکانی و بیزمانی قصه را طراحی کردیم. ما در بخشهایی هم به برخی آثاری که دوست داریم، ادای دین داشتیم.
وی افزود: ما بعد از اینکه ذائقهسنجی کنیم سعی میکنیم اگر خشونتها زیاد است خشونت را کم کنیم و کودک و نوجوان را مخاطب اصلی قرار میدهیم. ما ارجاعات زیادی داریم اما خیلی سعی کردیم که این نشانهها را هم جدید کنیم.
جعفریجوزانی درباره مسیر تولید انیمیشن گفت: طراحی یک مسیر نیازمند یک منظومه محتوایی است، منظومه محتوایی طراحی شده و کارشناسان مختلف در مراحل مختلف انیمیشن نظرات خود را اعلام میکنند و نقششان در مسیر بیشتر میشود.