عراقچی:
روند آستانه تلاش داشت تا به پیشبرد اصلاحات داخلی سوریه کمک کند/ موضع همیشگی ما گفتوگو میان دولت سوریه و معارضین بود
عراقچی درباره تحولات سوریه توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش ایلنا، سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره تحولات منطقه به ویژه سوریه گفت: وظیفه اصلی بر عهده ارتش سوریه بود و جمهوری اسلامی ایران اصولاً وظیفهای برای خود در این خصوص قائل نبود. دولت سوریه نیز چنین انتظاری از ما نداشت، چراکه این موضوع به مسائل داخلی سوریه، ارتباط دولت با گروههای معارض و مردم این کشور مربوط میشد.
وی ادامه داد: ایران در این خصوص صرفاً در حد راهنمایی و توصیه اقدام میکرد. به یاد دارم که یکی از توصیههای جدی ما به دولت سوریه همواره این بوده است که وارد گفتوگو و تعامل با گروههای معارض شود و تلاش کند مسائل را از طریق مسالمتآمیز و بدون وارد شدن آسیب به مردم حلوفصل کند. در واقع، تشکیل روند آستانه نیز تا حد زیادی در همین راستا بوده است.
رییس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: اتفاقاً دیروز آخرین جلسه این روند برگزار شد که ادامهدهنده همین مسیر و اهداف بود. روند آستانه تلاش دارد که از طریق همکاری این سه کشور، به کاهش تنشها و پیشبرد اصلاحات داخلی در سوریه کمک کند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه ارتش سوریه به تقویت روحیه نیاز داشت گفت: در جریان مذاکرات اخیر من با اسد توصیههای زیادی در خصوص ارتش سوریه مطرح شد. ما تأکید داشتیم که ارتش سوریه واقعاً به تقویت روحیه نیاز دارد و باید اقداماتی در این زمینه انجام شود. نکته دوم این بود که تعامل بیشتری میان دولت سوریه و مردم این کشور صورت گیرد.
وی ادامه داد: مسائل داخلی سوریه، از جمله گفتوگو با معارضان، یافتن راهحلهای سیاسی یا در صورت لزوم مقابله با آنها، وظیفهای بود که به خود دولت و ارتش سوریه مربوط میشد. جمهوری اسلامی ایران در این خصوص تنها کمکهای سیاسی ارائه میداد، مشورتهایی را مطرح میکرد و از دولت سوریه حمایت میکرد.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: متأسفانه در این بخش، ارتش سوریه نتوانست وظایف خود را به درستی انجام دهد و ما نیز هیچگاه قرار نبوده که جایگزین ارتش سوریه در حلوفصل مسائل داخلی این کشور یا مقابله با معارضان شویم. حضور نظامی ایران در سوریه صرفاً برای مبارزه با داعش بود و پس از شکست داعش نیز این حضور خاتمه یافت. علاوه بر این، حمایت و تدارک محور مقاومت و کمک به گروههای مقاومت نیز بخشی از مأموریت ما در سوریه بوده است.
وزیر امور خارجه با تاکید براینکه موضع همیشگی جمهوری اسلامی ایران حمایت از گفتگو بین دولت و معارضان سوریه بوده است، گفت: این واقعیت وجود دارد که گروههای معارض دولت سوریه از طیفهای مختلف تشکیل شدهاند. برخی از این گروهها در شمال و جنوب سوریه فعالیت دارند و انواع و اقسام مختلفی از آنها وجود دارد. تعدادی از این گروهها بهعنوان تروریستی در سازمان ملل ثبت شدهاند.
وی ادامه داد: در بحثی که دیروز در روند آستانه صورت گرفت، ما بار دیگر تأکید کردیم و اصرار ورزیدیم که دولت سوریه با معارضان خود وارد گفتگو شود. منظور از "معارضین" در اینجا، گروههایی هستند که جزو گروههای تروریستی نیستند. موضع جمهوری اسلامی ایران همواره این بوده است که هیچگاه از عدم مذاکره با معارضان حمایت نکردهایم.
وی با بیان اینکه کشورهای عضو روند آستانه نگران تاثیر فروپاشی سوریه بر کل منطقه بودند، ادامه داد: در حالی که اطلاعات مربوط به تحولات از قبل وجود داشت و به مسئولان مربوطه منتقل شده بود، ارتش سوریه نتوانست به اندازه کافی مقاومت کند و به سرعت صحنه را ترک کرد. به اعتقاد من، این امر بیشتر به جنبههای روانی قضیه مربوط بود و ممکن است دلایل دیگری نیز در این زمینه وجود داشته باشد.
وزیر امور خارجه گفت: ساعت ۸:۳۰ شب گذشته، جلسهای با حضور هشت کشور شرکت کننده در روند آستانه برگزار شد. در این جلسه، همه کشورهای حاضر نسبت به تحولات سوریه نگرانی عمیقی داشتند. این نگرانیها بهویژه از آنجا ناشی میشد که فروپاشی سوریه میتواند تبعات سنگینی برای کل منطقه داشته باشد.
وی ادامه داد: نگرانی اصلی این بود که آیا سوریه به سمت جنگ داخلی خواهد رفت، آیا ممکن است این کشور دچار فروپاشی شود و نهادهای دولتی آن کاملاً از هم بپاشند، آیا سوریه به یک دولت ورشکسته تبدیل خواهد شد و یا اینکه آیا این کشور به سمت تجزیه داخلی پیش می رود. این نگرانیها باعث شد که تمام کشورهای حاضر در جلسه به دوحه بیایند، چرا که سرعت تحولات، همه را غافلگیر کرده بود.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود با تاکید براینکه مقاومت به راه خود ادامه خواهد داد، گفت: جبهه مقاومت بیش از یک سال است که دوران بسیار سختی را پشت سر گذاشته و مقاومت بینظیری را نشان داده است. هیچکس تصور نمیکرد که رزمندگان فلسطینی در غزه بتوانند در شرایط فعلی، که ۱۴ ماه است در محاصره کامل قرار دارند و زیر بمبارانهای مداوم و خرابیهای وسیع، همچنان مقاومت کنند. آنها نه تنها در حفظ اسرای خود موفق بودهاند بلکه نتوانستند اسرای خود را از دست بدهند. همچنین، حزبالله لبنان نیز علیرغم ضربات سنگینی که متحمل شد، توانست به سرعت خود را سازماندهی مجدد کند و در برابر حملات زمینی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان ایستادگی کند. این مقاومت باعث شد که رژیم صهیونیستی مجبور به قبول آتشبس شود. چرا که هیچ دلیلی برای آتشبس جز مقاومت در میدان نبرد و تلفات بالا نداشت.
عراقچی تصریح کرد: مقاومت یک تفکر و مکتب است که با فراز و نشیبهای بسیاری روبرو بوده است. برخی تصور میکنند که نقش سوریه در حمایت از مقاومت بسیار مهم بوده است، اما این تصور درست نیست که بدون سوریه، مقاومت متوقف میشود.
وی درباره امنیت اماکن کنسولی و اماکن زیارتی گفت: درخصوص امنیت این مراکز به ما تضمین داده شده است. گروههایی امروز صبح به سفارت ما در دمشق تعرض کردند اما تعرض سازمان یافتهای نبوده است.امنیت اماکن مقدس ما در اولویت است و تاکنون نیر موردی از نقض امنیت گزارش نشده است. ما به خوبی اوضاع را رصد میکنیم.