سیاهکلی در گفتوگو با ایلنا:
قیمت تولید مسکن برای هر متر باید ۴ تا ۴.۵ میلیون تومان باشد/ چرا فولاد و سیمان که تولید داخل است، گران میشوند؟
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: ما باید به فکر مردم باشیم و با کاهش قیمتها و هزینهها به سمت ارزان کردن مسکن برویم، ارزانی قیمت را هم باید از دولت شروع کنیم، فولاد و پتروشیمی و سیمان در اختیار دولت هستند که پایههای حوزه مسکن هستند.
لطفالله سیاهکلی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با گرانی مسکن و اثر آن بر بازار اجارهبها که یکی از مهمترین موضوعات در شش ماهه نخست سال بوده و حتی مورد انتقاد رهبری نیز واقع شد، گفت: مسکن موضوع و دغدغهای است که بخش زیادی از ذهن مردم را به خود مشغول میکند، این مساله دغدغه روزانه افرادی است که مسکن ندارند و آنهایی که هم که مسکن دارند بهدنبال ارتقاء و بهبود مسکن خود هستند. در هر صورت مسکن به عنوان یک موضوع اصلی ذهن افراد را مشغول میکند و این مساله دائما بر روح و روان آدمها تاثیر میگذارد.
وی ادامه داد: در حوزه مسکن سوال این است که زمین متعلق به خودمان است، مصالح هم متعلق به خودمان است، انرژی هم که در داخل تامین میشود و کارگر هم همینطور، پس چرا باید مسکن انقدر گران باشد؟ همین سوال را میشود از فولاد پرسید که در صنعت فولاد هم معدن و انرژی مال خودمان است و کارگر هم که ارزان است، چرا باید فولاد گران شود؟ وقتی فولاد گران شود به عنوان یک کالای پایه در مسکن، خودرو، لوازم خانگی و خیلی از نیازهای جامعه روی همه اینها اثر میگذارد.
نماینده مردم قزوین در مجلس افزود: خب چرا باید قیمت فولاد سه برابر شود؟ این که در اختیار وزیر صمت است و او میتواند کنترل کند. اگر ما فقط فولاد را به قیمت واقعی به دست مصرف کننده بدهیم هم مسکن ارزان میشود هم خودرو و لوازم خانگی و محصولات دیگر. در امور دیگر هم همینگونه است یعنی ما بیتوجهیهایی در مقوله مسکن داریم که موجب گرانی مسکن میشود.
سیاهکلی در تشریح بیتوجهیها که عامل گرانی میشوند، عنوان کرد: یکی از آنها رقابت در مسکنسازی است، چرا نباید در ایران رقابت در مسکنسازی باشد؟ شما مشاهده میکنید که تولیدکنندگان مسکن قیمت هر متر را ۷ تا ۸ میلیون تومان برای تولید بیان میکنند، واقعا چرا این عدد؟ آیا این قیمت واقعی است؟ چرا کسی به این توجه نمیکند. به نظر من این کار یک مدیریت خوب میخواهد هم در میان سازندگان باید دقت شود که عدد را غیرواقعی بالا نبرند، هم در مصالح ساختمانی که تولید داخل است مانند سیمان، خب چه بخشی از سیمان و فولاد وارداتی است که گران میشوند و باعث گرانی مسکن میشوند؟ باید اینها را اصلاح کنیم و قابل اصلاح هستند.
وی افزود: ارزان شدن این مصالح و ارزانی مسکن از نظر بنده به عنوان یک مهندس، شدنی است. مسکن متری ۸ میلیون تومانی را کسی نمیتواند بخرد، مسکن باید بشود متری ۴ تا ۴.۵ میلیون تومان که مثلا ۱۰۰ متر بشود ۴۰۰ میلیون تومان که از این مبلغ ۳۰۰ میلیون را به خانوار وام پرداخت کنیم و ۱۰۰ میلیون هم خانوار تامین کند و بتواند خانهدار شود. اما اینکه ۳۰۰ میلیون وام بدهیم و خانوار بخواهد ۵۰۰-۶۰۰ میلیون تومان آورده داشته باشد، خب از کجا بیاورد؟ مگر میتواند؟ کسی که ۵۰۰ میلیون تومان داشته باشد، اصلا دغدغه مسکناش حل شده است. ما داریم با مردم زندگی میکنیم مردم ۴۰-۵۰ میلیون اولیه را هم نمیتوانند آماده کنند. خانوارهایی که مسکن ندارند قشر ضعیف جامعه هستند. کسی که نمیتواند ۴۰ میلیون را آماده و ثبتنام کند، چطور میتواند ۵۰۰ میلیون آماده کند؟ با کدام درآمد؟
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اضافه کرد: ما باید به فکر مردم باشیم و با کاهش قیمتها و هزینهها به سمت ارزان کردن مسکن برویم، ارزانی قیمت را هم باید از دولت شروع کنیم، فولاد و پتروشیمی و سیمان در اختیار دولت هستند که پایههای حوزه مسکن هستند.
سیاهکلی در پاسخ به سوالی در رابطه با لزوم تشکیل جلسات شورای عالی مسکن در فواصل زمانی نزدیک، اظهار داشت: من به شخصه با این مساله موافقم و فکر میکنم وزرایی که مرتبط با مسکن هستند چه در بخش محصولات و چه در بخش مصالح باید با وزیر مسکن و معاون اول رئیسجمهور جلسه بگذارند و واقعا هزینهها و اعداد و ارقام محصولات و مصالحی که مرتبط با مسکن هستند را بررسی کنند و ببینند که چقدر میتوانند این قیمتها را تعدیل کنند. اگر این اتفاق انجام شود، به عقیده من مسکن با قیمت مناسبتری ساخته و عرضه خواهد شد.