ایلنا از فارس گزارش میدهد؛
قطع ۵۰ اصله درخت در شهرستان داراب/ «بید های مجنون» و «کُنار» ایستاده میمیرند/ قلع و قمع درختان چند صد ساله جنگلی در منطقه سلما
سناریوی نخ نما برای تصرف اراضی ملی
ماجرای قطع درختان جنگلی در منطقه سلما در شهرستان داراب، روزهای گذشته دوباره از سر گرفته شده است؛ برخی از منابع محلی و مردمی قطع درختان را سناریوی از پیش تعیین شده برای تصرف اراضی ملی در سایه بی توجهی متولیان امر میدانند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، این در حالی است که در یک سال گذشته بارها خبر از خزان درختان کهنسال داراب در مناطق مختلف نظیر جاده مادوان و سلطان آباد در بخش فسارود داراب و نوایگان در بخش جنت این شهرستان داده شده است، خبرهایی که در فضای مجازی بازتاب داشت اما پاسخ اقناع کننده نداشت.
وقتی آب از آب تکان نمیخورد
حالا و در اقدامی دیگر، دهها اصله درخت بید مجنون و کُنار کهنسال در منطقه سلما شهرستان داراب طعمه آره برقی میشود و آب از آب تکان نمیخورد.
اگرچه مسببین این اقدام هنوز مشخص نیستند اما تکرار این اقدامات در یکسال گذشته نشان از بی توجهی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان داراب به اراضی تحت مالکیت خود دارد.
به اذعان دوستداران حفاظت و صیانت از جنگلهای شهرستان داراب متاسفانه طی هفته گذشته تعدادی درخت در این منطقه به دست سودجویان قطع شده است.
برخی از منابع محلی و مردمی این قتلعام درختان جنگلی را با چراغ سبز متولیان امر میدانند؛ آنان مدعی هستند که این حرکات کاملاً غیرقانونی، در سایه بی توجهی اداره منابع طبیعی این شهرستان رخ میدهد چرا که بارها این اقدامات اتفاق افتاده و خاطیان هیچگونه مجازاتی نشدهاند.
قلع و قمع ۵۰ اصله درخت
به گفته آنان در این عملیات تخریب گرایانه اخیر حدود ۵۰ اصله درخت بید مجنون و کُنار کهنسال، قطع شده و کاملاً از بین رفته است.
تا کنون خبری از طرح شکایت از سوی منابع طبیعی این شهرستان به مراجع قضایی نشده و این اقدامات همه ساله به عنوان تهدیدی جدی عرصه های سبز داراب را نشانه گرفته است.
اگرچه گزارش تخریب و قطع درختان منطقه سلما به اداره کل منابع طبیعی اطلاع داده شد اما مدیرکل منابع طبیعی فارس پاسخگو نبود.
دوستداران محیط زیست شهرستان داراب در گفت و گوهای متعدد با «ایلنا» خواستار اقدام قاطع با مسببین قطع درختان سبز منطقه سلما داراب شدند.
انتقادها به عملکرد منابع طبیعی داراب
در همین رابطه یکی از فعالان اجتماعی شهرستان داراب در گفت و گو با«ایلنا» با اشاره به اینکه منطقه سلما در ورودی شهر داراب از سمت بندرعباس و در یک کیلومتری شهر داراب قرار دارد، اظهار میکند: تخریبهای صورت گرفته در منطقه سلما داراب که از گذشتههای دور یکی از مکان تفرجگاهی مهم این شهرستان به شمار میرود باعث شده تا موج انتقادات علیه عملکرد ضعیف اداره منابع طبیعی این شهرستان در راستای صیانت اراضی ملی شکل بگیرد.
شهاب سلیمی بیان میکند: وسعت منطقه سلما داراب حدود ۱۳۰ هکتار است که در وسعت حدود ۷۵ هکتار از این منطقه پوشش درختی وجود دارد و با بررسیهای میدانی انجام شده شاهدیم که هر روز به تعداد درختان قطع شده در منطقه سلما اضافه می شود و اقدام بازدارنده ای هم صورت نمی گیرد.
دبیر انجمن پیشگامان توسعه پایدار جنوب با تاکید بر توجه ناکافی ادارات متولی در حفظ درختان (کُنار و بید و...) این شهرستان متذکر میشود: درختان قلع و قمع شده منطقه سلما داراب از گونههای بومی منطقه است که برای رشد آن سالها زمان صرف شده اما در اتفاقی تاسف بار در چند ثانیه توسط افراد سودجو قطع و خسارتهای جبران ناپذیری را بر جای میگذارد.
وی با انتقاد شدید از بی توجهی به سایر مناطق جنگلی و کوهستانی داراب در حفظ عرصهها تصریح میکند: در بعضی از این مناطق درختان چند صد ساله مانند وول یا اورس که در ایجاد رطوبت و بارش باران نقش بسیار موثری دارند، قطع و به راحتی اراضی ملی تصرف میشود، در صورتی که هزاران هکتار اراضی جهت واگذاری به مردم وجود دارد و در اراضی شیب دار هم می توان طرح های مورد نظر متقاضیان را اجرا کرد.
لزوم کارشناسی دقیق برای واگذاری عرصه های ملی
سلیمی ابراز میکند: با واگذاری زمین و اراضی به مردم موافقیم و در خصوص صدور سند باغات قدیم هم باید اقدام شود، اما در خصوص واگذاریهای جدید باید قبل از هر اقدامی با کار کارشناسی دقیق پوششهای گیاهی و درختان جنگلی منطقه مورد بررسی قرار گیرد تا آسیبی به عرصههای منابع طبیعی وارد نشود.
دبیر انجمن پیشگامان توسعه پایدار جنوب عنوان میکند: ایجاد اشتغال باید اصولی و در چارچوبی مشخص باشد تا تبعات زیست محیطی گریبانگیر طرح های اشتغالزایی نشود.
جلوی فجایع غیر قابل جبران را بگیرید
وی خواستار اقدام عاجل برای جلوگیری از دست اندازی و تخریبهای گسترده علیه عرصههای ملی داراب میشود و تاکید میکند: تاکنون هم در جهت حفظ منابع طبیعی کوتاهی شده و قبل از اینکه فاجعهای غیر قابل جبران رخ بدهد باید از پیشروی اقدامات که آینده نسلهای بعدی را نشانه رفته جلوگیری کرد.
لزوم ورود دستگاههای متولی فارس به مسئله قطع درختان داراب
در ادامه یک فعال حوزه محیط زیست داراب هم با تاکید بر ضرورت اقدام قاطع قضایی با متخلفین حوزه منابع طبیعی این شهرستان میگوید: از عملکرد مسوولان داراب به شدت گلایه مندیم و خواستار ورود نهادهای استان به مسئله قطع درختان داراب هستیم.
مسلم تمدن با اظهار این نکته که دوستداران محیط زیست چندی قبل جهت حفاظت از منطقه سلما به منابع طبیعی مراجعه کرده و پاسخ منطقی دریافت نکردهاند، ابراز میکند: متاسفانه وقتی برای حفاظت از منابع ملی به اداره منابع طبیعی مراجعه کردیم نه تنها هیچ استقبالی نکردند بلکه بابت حضور و اعتراض هم از ما گلایه داشتند.
وی با گریزی به دیگر مشکلات حوزه منابع طبیعی در داراب ادامه می دهد: علاوه بر قطع درختان توسط افراد سودجو مشکل دیگر عرصه های منابع ملی داراب، کنترل نشدن محل عبور و مرور گوسفندان است که منجر به نابودی درختان و شکستگی شاخه های گونه های بومی جنگلی شده است.
این فعال محیط زیست ادامه میدهد: ماجرای قطع درختان جنگلی داراب پیشینه قدیمی دارد و هر ساله شاهد تخریب و تجاوز به عرصههای طبیعی در گوشه و کنار این شهرستان به بهانههای مختلف، از جمله فرسوده بودن درختان، خشکی و موارد دیگر و یا اقدامات سودجویانه متخلفان هستیم.
تمدن ابراز میکند: قطع و تخریب درختان و عرصههای جنگلی معضل دیرینه جنگلهای داراب در جنوب شرق استان فارس است و هر ساله درختان، بیگناه و بی پناه زیر تیغ اره موتوری و یا بولدوزها قرار میگیرند.
گزارش: آمنه سپهر