هانی زاده در گفتوگو با ایلنا تشریح کرد:
پشتپرده رقابت «ابومحمد الجولانی» و «احمد العوده» در سوریه/ سناریوی برخی کشورهای عربی برای بایکوت اخوانالمسلمین در دمشق
کارشناس مسائل منطقه گفت: احتمال دارد یک دولت خودمختار در جنوب سوریه شکل بگیرد و دقیقاً مشابه آنچه که در لیبی رخ داد را رقم بزند.
حسن هانی زاده، کارشناس مسائل منطقه با اشاره به رقابت به وجود آمده میان احمد العوده و ابومحمد الجولانی در سوریه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: احمد العوده یکی از شبهنظامیان تحریرالشام به حساب میآید که حالا به عنوان رقیب ابومحمد الجولانی در سوریه از آن نام برده میشود. به نظر میرسد که نقش وی مشابه نقش خلیفه حفتر در لیبی به عنوان یک گزینه موازی با سایر جریانهای رسمی این کشور قلمداد میشود. بر همین اساس احمد العوده را باید یکی از مهرههای کشورهای عربی به عنوان یک بازیگر نیابتی در سوریه و به موازات حضور الجولانی دانست. در این مسیر امارات، عربستان سعودی و اردن مخالف حاکمیت اخوان المسلمین بر سوریه هستند و ابو محمد الجولانی به عنوان رهبر تحریرالشام و همچنین سایر مقامهای فعلی دولت موقت سوریه از جریان اخوانی نشأت میگیرند، و بر همین اساس کشورهای مذکور بدبینی اساسی نسبت به رهبران فعلی حاکم بر دمشق دارند.
وی ادامه داد: احمد العوده در سال ۲۰۱۲ و وقایع آن سالها نقش پررنگی را در نواحی جنوبی سوریه به خصوص در منطقه درعا ایفا کرده است. سابقاً عضو ارتش کشور سوریه بود اما پس از وقایع مذکور از ارتش خارج شد و به ارتش آزاد سوریه به عنوان مخالف بشار اسد پیوست. در این راستا اسنادی وجود دارد که نشان میدهد احمد العوده در سال ۲۰۱۷ با روسها در ارتباط بوده و از سوی دیگر با عربستان سعودی و امارات متحده عربی ارتباط داشته و حالا بهرغم آنکه الجولانی با ایالات متحده و اتحادیه اروپا در ارتباط بوده و حمایت آنها را دارد، این گزینه را باید یک مهره به عنوان آلترناتیو الجولانی دانست. به همین دلیل میتوان او را یک بازیگر چند وجهی در تحولات فعلی سوریه و آینده این کشور دانست که در نهایت قدرت میدانی و تجربه نظامی بالایی دارد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: تمامی این خصوصیات میدانی و امنیتی در کنار نفوذ سیاسی وی و ارتباطات پشت پرده با کشورهای منطقه و فرامنطقه میتواند برای ابو محمد الجولانی یک خطر بالقوه از سوی احمد العوده به حساب بیاید. در شرایط کنونی، الجولانی در حال نزدیک شدن به غرب و رژیم صهیونسیتی است و در این فضا بسیاری از نخبگان داخلی سوریه از رفتار و اقدامهای هیأت تحریرالشام ناراضی هستند و همین موضوع باعث میشود که احمد العوده که در گذشته فرماندهی تیپ ۸ در ارتش بشار اسد را به عهده داشت، به عنوان یک مهره برای تغییر فضای سیاسی سوریه به حساب بیاید. در شرایط فعلی مشابه آنچه که در لیبی رخ داد، در مورد سوریه هم محتمل است و بر همین اساس به نظر میرسد که احمد العوده به نوعی به دنبال تجزیه نواحی جنوبی سوریه به نفع خود خواهد بود و سعی میکند که در این مناطق یک دولت خودخوانده و خودمختار تشکیل دهد تا مزاحمت علنی علیه ابومحمد الجولانی به وجود بیاورد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که الجولانی در حال حمایت شدن از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا است و شاید احمد العوده نتواند بیش از این علیه وی اقداماتی انجام دهد اما در نمای کلی باید گفت که او حالا نقش یک مزاحم را برای دمشق و ابومحمد الجولانی بازی خواهد کرد. به نظر میرسد که هماکنون به دلیل وجود چند قطبی در سوریه چندین سناریو متصور است. نخست آنکه احتمال دارد جنگ داخلی در سوریه با محوریت جولانی و احمد العوده به وجود بیاید که زمان آن میتواند طولانی باشد. دوم هم اینکه احتمال دارد یک دولت خودمختار در جنوب سوریه با محوریت احمد العوده شکل بگیرد و دقیقاً مشابه آنچه که در لیبی پس از سقوط معمر قذافی رخ داد را رقم بزند. اما با توجه به حمایت ظاهری غرب از الجولانی، احتمال رقم خوردن این سناریو هم در هالهای از ابهام قرار دارد. این در حالیست که دونالد ترامپ چندان علاقهای به تحولات داخلی کشورهای عربی و دولتهای منطقه ندارد. با وجود اینکه احمد العوده توانسته تا به این حد پیش بیاید این احتمال وجود دارد که چیزی مشابه لیبی یا مصر در سوریه و به دلیل اختلاف میان الجولانی و العوده ایجاد شود و آن وقت مجدداً به هم ریختگی وارد دمشق شود.