چرا چاه ارت برای هر ساختمان ضروری است؟
در بسیاری از موارد شاهد تولید اضافه ولتاژ در بدنه بسیاری از لوازم و دستگاهها هستید، این اضافه ولتاژ اگر زیاد باشد بسیار خطرناک است. در واقع این ولتاژ اضافه در اثر برخورد صاعقه با دکلهای کامپیوتری است که لازم است از یک جایی به بعد کنترل و خنثی شود، چرا که برای جان افراد و سلامت دستگاهها بسیار خطر ساز است.
با توجه به آن چه که گفته شد لازم است که از سیستم ارتینگ استفاده کنیم لذا حفاظت از تجهیزات ارتینگ بسیار لازم و ضروری است.
در صورت عدم وجود سیستم ارتینگ مناسب صاعقه ها میتوانند خطرات جبران ناپذیری برای جان و مال افراد به وجود بیاورند، بنابراین هدف کلی استفاده از سیستم ارت موارد زیر خواهند بود:
✅ حذف ولتاژ اضافه
✅ حفاظت و ایمنی جان انسان
✅ ایجاد شرایط ایده آل برای کار
✅ جلوگیری از صاعقه و ولتاژ اضافه
✅ اطمینان از قابلیت کار الکتریکی
✅ فراهم کردن امنیت وسایل و لوازم الکترونیکی و الکتریکی
با توجه به موارد ذکر شده متوجه میشویم که هر ساختمانی بایستی از سیستم ارتینگ مناسبی برخوردار باشد و از بسیاری از خطرات و آسیبها در امان بماند.
چاه ارت چگونه کار میکند؟
قبل از این که راجع به عملکرد چاه ارت صحبت کنیم بایستی بدانید که مقاومت بدن انسان چقدر است و یک چاه ارت بایستی مقاومتی به چه اندازه داشته باشد. مقاومتی که برای بدن انسان وجود دارد با توجه به بزرگ بودن، کوچک بودن، زن یا مرد بودن متفاوت خواهد بود، اما معمولا میزان مقاومتی که در نظر میگیرند حدود 2500 تا 5000 اهم است. ناگفته نماند که هدف از ایجاد چاه ارت این است که میزان مقاومت را تا حدود کمتر از 2 اهم پایین بیاورند.
گفتنی است هنگامی که یک دستگاه الکتریکی به چاه ارت وصل باشد در هنگام نشت جریان، در صورتی که افراد به صورت کاملا اتفاقی به بدنه آن دست بزنند میزان جریانی که در سطح دستگاه وجود دارد از طریق چاه ارت یا بدن آن شخص به مسیر خود ادامه میدهد و به همان محلی که تولید شده است برمیگردد. اساسا جریان الکتریکی دوست دارد مسیری را طی کند که از مقاومت کمتری برخوردار است به همین دلیل مقاومت پایین (بدن انسان) را ترجیح میدهد، اما با وجود چاه ارت که مقاومتی کمتر از بدن انسان دارد یعنی مقاومتی زیر 2 اهم، جریان الکتریکی آن را انتخاب میکند؛ در این صورت هم از جان افراد محافظت میشود هم این که دستگاهها و تجهیزات صدمه نمیبینند.
چاه ارت کجا قرار میگیرد؟
توجه کنید که محل قرار گیری چاه ارت مسئله بسیار مهمی است لذا برای حفر کردن این چاه رطوبت لازم است. با در نظر گرفتن این مورد لازم است که چاه را حدود دو الی شش متر حفر کنید تا به رطوبت زمین برسید. در چاهی که حفر میکنید بایستی که برای اتصال سیم ارت از صفحهای مسی استفاده کنید. در این چاه باید مقاومت کمی را ایجاد کرد بنابراین در زیر صفحه مسی بایستی از موادی همچون نمک، ذغال و بتونیت استفاده کنید و در نهایت اطراف آن را با خاک رس پر کنید.
در حالت کلی چاه ارت را در مکانهایی باید حفر کنید که پایینترین سطح ممکن را داشته باشند و حتی الامکان در عمق کم به رطوبت رسید. اصولا در مکانهایی که در معرض آب و رطوبت هستند چاه را حفر میکنند؛ از جمله این نقاط میتوان به باغچهها، فضاهای سبز، و زمینهای چمن اشاره کرد.
چاه ارت برای چه ساختمانهایی نیاز است؟
وجود چاه ارت برای افزایش ایمنی هر ساختمانی لازم و ضروری است اما ساختمانهایی که ارتفاع بالاتری دارند لازم است که حتما چاه ارت را حفر کند، چرا که بیشتر در معرض برخورد صاعقه قرار میگیرند. در حال حاضر هر ساختمانی که ساخته میشود برای این که بتواند مجوز ساخت را دریافت کند بایستی که به چاه ارت مجهز باشد.
اما در ساختمانهای قدیمی چون چاه ارت وجود نداشته است، لازم است که خودتان برای حفر آن اقدام کنید و برای انجام این کار حتما از متخصصین بهره بگیرید تا آن را به بهترین شکل حفر کنید. هر ساختمان بایستی که از یک چاه ارت برخوردار باشد اما در برخی از آنها لازم است که به دو یا چند چاه ارت دسترسی داشته باشیم؛ برای مثال موارد زیر را میتوان نام برد:
✔️ در ساختمانهایی که مجموع جریانهای فاز یک تابلو کنتور بیشتر از 25 یا 60 آمپر سه فاز باشد و نتوانید از یک الکترود میلهای به طول 4 متر استفاده کنید با حفر دو چاه ارت از دو الکترود میلهای 2 متری استفاده میکنید.
✔️ اگر ساختمان دو یا چند مجموعه از تابلو کنتور داشته باشد و فاصله بین آنها بیشتر از 8 متر باشد، که در این صورت به ازای هر تابلو کنتور بایستی یک الکترود ارت را استفاده کنید.
✔️ در بسیاری از موارد و وجود برخی مشکلات ممکن است که میزان مقاومت بیشتر از 2 اهم شود، که در این شرایط لازم است که الکترودهای ارت بیشتر شوند تا مقاومت کل شبکه کمتر از 2 اهم شود یا این که برابر دو اهم شود.
لوازم مورد نیاز چاه ارت چیست؟
برای این که بتوان یک چاه ارت را حفر کرد و عملکرد مناسب از آن مشاهده کرد، لازم است که از تجهیزات چاه ارت و لوازم مخصوصی استفاده کرد که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
❎ صفحه مسی: همان گونه که از نام این تجهیز مشخص است ورقی است که آن را از فلز مس تولید میکنند. این صفحه را به شکل عمودی داخل چاه جایگذاری میکنند؛ و لازم است سیم مسی به آن جوش زده شود و در نهایت ولتاژهای اضافی و انتقال بار انجام میشود.
❎ سیم مسی: یکی دیگر از لوازم مورد نیاز برای چاه ارت همان سیم مسی است که به عنوان یک رسانای بسیار قوی عمل میکند؛ و ولتاژ اضافه را دریافت میکند و در نهایت آن را به زمین انتقال میدهد.
❎ میله مسی: این میله از گالوانیزه ساخته میشود و زمانی که نمیتوان زمین را کند، به عنوان صفحه مسی از آن استفاده میکنند این میله از ساختاری بسیار محکم برخوردار است.
❎ بنتونیت: بنتونیت از نمک و ذغال است که در اجرای چاه ارت به عنوان یک خاک چسبنده استفاده میشود به منظور پر کردن چاه ارت از این ماده استفاده میکنند.
❎ پودر جوش: برای متصل کردن سیم مسی به صفحه مسی از انواع پودر جوش استفاده میکنند.
❎ شینه ارت: این تجهیز جزئی از اتصالات حفر چاه محسوب میشود و برای هدایت کردن جریان برق به قطعات مختلفی که در تابلو برق وجود دارند، استفاده میشود.
❎ کلمپ: کلمپ هم یک تجهیز اتصال دهنده است که در نمرههای مختلفی تولید میشود.
❎ کابلشو: برای اتصال کابلها به سایر بخشها از کابلشو استفاده میشود.
❎ ژل کاهنده مقاومت: این ژل با دارا بودن ضریب هدایت الکتریکی بالا، مقاومت الکتریکی زمین را کم میکند.
خرید تجهیزات چاه ارت
تجهیزات ارتینگ را از فروشگاههای معتبر تهیه کنید تا از کیفیت و عملکرد آنها مطمئن باشید. فروشگاه خاورمس عرضه کننده انواع تجهیزات ارتینگ با بالاترین کیفیت و بهترین قیمت از مطرح ترین برندها است شما می توانید هم به صورت حضوری و هم به صورت آنلاین ضمن دریافت مشاوره رایگان با بررسی و مقایسه محصولات بهترین را انتخاب کنید و خریدی مطمئن و آسان را با خاورمس تجربه کنید.