مدیر کل دفتر آسیای میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه تجارت ایران:
صادرات به بلاروس ارزش افزوده بالایی دارد / افتتاح مرکز تجاری ایران در بلاروس
مدیر کل دفتر آسیای میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه تجارت ایران گفت: متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی ایران به بلاروس بیش از ۹۰۰ دلار است در حالی که میانگین هر تن کالای صادراتی ایران به حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ دلار میرسد و این عدد نشان میدهد کالاهای صادراتی ایران به بلاروس ارزش افزوده بالایی دارند.
به گزارش ایلنا، اکبر گداری، مدیر کل دفتر آسیای میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه تجارت ایران از افتتاح مرکز تجاری ایران در بلاروس در حاشیه سفر وزیر صمت ایران به این کشور خبر داد و افزود: بلاروس یکی از کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است و بهزودی نیز موافقتنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا در مجلس شورای اسلامی تصویب نهایی خواهد شد؛ از اینرو این کشور میتواند مزیتهای رقابتی زیادی برای ما داشته باشد؛ همچنین بلاروس بعد از جنگ روسیه و اوکراین تحریم شد و این موضوع فرصت مناسبی برای شرکتهای ایرانی ایجاد کرد.
وی در ادامه به جزییات صادرات و واردات ایران و بلاروس در سال گذشته پرداخت و گفت: عدد صادرات ایران به بلاروس در سال گذشته حدود ۲۰ میلیون دلار بود این در حالی است که رقم واردات از این کشور حدود ۶۰ میلیون دلار ثبت شده است. عمده کالاهای صادراتی ما به بلاروس شامل پلیمرهای پیشرفته، رنگهای پودری، روغن سبک، کفپوش و در حوزه میوه و سبزی پسته و کیوی است و در نقطه مقابل کود پتاس، الیاف سبک، عدسی عینک، نخ پلی امید و ... وارد کردهایم.
این مقام مسئول با بیان اینکه تراز تجاری ایران و بلاروس منفی است، تصریح کرد: متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی ایران به بلاروس بیش از ۹۰۰ دلار است (میانگین هر تن کالای صادراتی ایران حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ دلار است) این عدد نشان میدهد کالاهای صادراتی ایران به بلاروس ارزش افزوده بالایی دارند و در عوض کود پتاس، مواد اولیه و یا کالاهایی که مشابه آن در داخل کشور تولید نمیشود وارد کردیم.
مدیر کل دفتر آسیای میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه هفدمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و بلاروس به ریاست سید محمد اتابک وزیر صمت ایران ۱۹ تا ۲۱ آذر در بلاروس برگزار خواهد شد، گفت: امور دبیرخانهای و هماهنگی این اجلاس برعهده سازمان توسعه تجارت ایران است که در این سفر ۳ نماینده مجلس شورای اسلامی، محمدعلی دهقان دهنوی ریس کل سازمان توسعه تجارت ایران،سید محمد موسوی معاون صنایع ماشینآلات و تجهیزات وزارت صمت و بنده وزیر صمت را همراهی خواهیم کرد.
وی ادامه داد: رویکرد دولت چهاردهم این است که در سفر مقامات یک هیات تجاری از بخش خصوصی در کنار مسئولان حضور داشته باشد از اینرو در این سفر یک هیات از شرکتهایی که در حوزه تجارت با بلاروس فعالیت دارند در این سفر مقام عالی وزارت را همراهی خواهند کرد.
به گفته گداری؛ متنها مورد نظر دو کشور تبادل شده است و درباره جزییات آن مذاکره خواهیم کرد؛ در طول ۲ سال گذشته تلاش کردیم که در نمایشگاههای یکدیگر شرکت کنیم بهعنوان مثال هیاتهای تجاری ایران در نمایشگاههای اگرفود، پتروشیمی، صنعت و نوآوری بلاروس شرکت کردند و از آنها نیز در نمایشگاههای داخلی ما از جمله نفت و گاز پتروشیمی حضور به عمل رسانند.
وی از صدور مجوز افتتاح مرکز تجاری ایران در بلاروس خبر داد و خاطر نشان کرد: در حاشیه این اجلاس تلاش خواهیم کرد که با حضور مقامات دولتی و خصوصی دو کشور مرکز تجاری ایران در این کشور را افتتاح کنیم.
این مقام مسئول ادامه داد: ایران در حوزه خودرو استانداردهای بلاروس را اخذ کرد و همچنین مقرر شده است که بلاروس برای تولید کود پتاس در ایران سرمایهگذاری کنند که قسمتی از کود وارداتی را در ایران تولید و بومی کند. علاوهبر این در حوزه خدمات فنی و مهندسی، بانکی و تجهیزات پزشکی نیز اقداماتی در دست است اما رسیدن به نتایج مطلوب نیازمند زمان است تا به نتیجه نهایی برسیم.
وی در پاسخ به این پرسش که کارکرد کمیسیونهای مشترک چیست؟ اظهار کرد: نقشه راه روابط تجاری با کشورهای مقابل را در یک سال آتی کمیسیونهای مشترک تدوین میکنند از اینرو این موضوع بسیار کارگشا است. عدد صادرات ایران به بلاروس پیش از کمیته مشترک و رفتوآمدهای تجاری حدود ۲۰ میلیون دلار بود و به نظر میرسد با حل شدن برخی موانع و مشکلات پتانسیل صادرات ایران به بلاروس رشد کند و امکان اینکه تجارت ۳برابر افزایش پیدا کند وجود دارد. پیشبینی میشود در سال ۱۴۰۴ تجارت با بلاروس رشد قابل توجهی را تجربه کند.
مدیر کل دفتر آسیای میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: باید این نکته را در نظر داشت که در بحث لجستیک با بلاروس مشکلاتی پیشروی ما قرار دارد زیرا برای رسیدن به این مقصد باید از چند کشورعبور کنیم از اینرو درخواست کردیم که نمایندگانی از وزارت راه با یک کمیته فنی حضور داشته باشند که بتوانیم یک تفاهمنامه مناسب در این باره منعقد کنیم.
گداری در پایان ابراز امیدواری کرد که بلاروس زمینه صدور ویزا برای تجار ایرانی را تسهیل کند.