خبرگزاری کار ایران

ایلنا گزارش می‌دهد؛

تازیانه‌های سرما بر تن محصولات کشاورزی جنوب کرمان/ ۲ هزار میلیارد خسارت، رهاورد سرما و طوفان شن

تازیانه‌های سرما بر تن محصولات کشاورزی جنوب کرمان/  ۲ هزار میلیارد خسارت، رهاورد سرما و طوفان شن
کد خبر : ۱۵۷۴۲۷۰

خسارت های صد درصدی به محصولات زمستانه در جنوب کرمان دسترنج کشاورزان این منطقه را سوزاند و دست بهره برداران این بخش را خالی گذاشت.

به گزارش خبرنگار ایلنا، سرمای هوا و یخبندان زود هنگام در جنوب کرمان، محصولات زراعی و گلخانه‌ای این بخش از جنوب شرق کشور را در تیررس حملات خود قرار داد و سیب زمینی جیرفت که قطب تولید این محصول بود، را از بین برد و دست کشاورزان را خالی گذاشت.

دسترنج کشاورزانی که طعمه تیغ تیز سرما شدند

خسارات سنگین سرمای اواخر پاییز هم‌زمان با فصل برداشت محصولات کشاورزی جنوب کرمان به خصوص شهرستان جیرفت که تامین کننده سیب‌زمینی کشور بعنوان محصولی که کار تنظیم بازار را به خوبی انجام می‌دهد، باعث شده تا کشاورزان این خطه از کشور را با چالش جدی روبرو کند.

کشاورزان و گلخانه دارانی که بر اثر تیغ تیز سرما دسترنج‌شان طعمه تازیانه‌های سرما شد و چرخ اقتصاد خانوارهای‌شان در زمستان سرد امسال نچرخید و از حرکت افتاد.

این در حالی است که برودت هوا و سرما و یخبندان به واحدهای گلخانه‌ای جنوب کرمان هم رحم نکرد و به دلیل تامین نشدن به موقع سوخت، محصول‌شان یخ زد و به بار ننشست.

بدون شک زیان‌های وارده به قطب تولید پیاز و سیب زمینی کشور بر بازارهای داخلی نیز تاثیر مستقیم خواهد گذاشت، چرا که امیدهای زارعین برای تامین بازار پیاز و سیب زمینی نا امید شد.

این روزها، انتشار تصاویر تلخ سرمازدگی محصولات کشاورزی جنوب کرمان در فضای مجازی و گلایه کشاورزان و گلخانه داران از نرسیدن سوخت بازتاب زیادی داشته و آنان این ضرر و زیان‌ها را ناشی از به موقع نرسیدن سوخت توسط جهاد کشاورزی عنوان می‌کنند.

مقصر سوخت‌رسانی به موقع به کشاورزان سازمان جهاد کشاورزی نبود!

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب  کرمان در همین رابطه در گفت و گو با خبرنگار ایلنا با بیا اینکه سرما و یخبندان هفته گذشته ۲ هزار میلیارد تومان خسارت به محصولات زراعی و گلخانه‌ای هشت شهرستان جنوب کرمان (کهنوج، جیرفت، عنبرآباد، جازمویان، رودبار، فاریاب، قلعه گنج) وارد کرده است، اظهار کرد: این سرمازدگی عمدتاً  به محصولات سیب زمینی جنوب کرمان خسارت بین ۲۰ تا ۶۰ درصدی وارد کرده  و محصول خیار گلخانه‌ها نیز طعمه سرما زدگی شدند.

احمد احمد پور افزود:  وقوع طوفان شن هم  به هندوانه و ملون‌های  شهرستان های رودبار و جازموریان خسارت وارد کرده است.

این در حالیست که کشاورزان جنوب کرمان با گلایه از سازمان جهاد کشاورزی مدعی هستند که تعلل این سازمان در اختصاص سوخت به گلخانه داران باعث شده تا سرمایه آنان سوخت شود.

احمدپور این را هم عنوان کرد که مقصرعدم سوخت‌رسانی به موقع به کشاورزان این سازمان نبوده چرا که، بسیاری از گلخانه‌داران جنوب کرمان پروانه بهره‌برداری نداشته‌اند و هر ساله با ارائه تعهد محضری سوخت خود را دریافت کرده‌اند.

وی این را هم اضافه کرد که امسال نیز با توجه به رایزنی‌ها و تشکیل جلسه ۱۸ آذر در مرکز این استان و تا کسب موافقت شرکت پخش فرآورده‌های نفتی تعلل ایجاد شد که همین روند اداری طولانی و پیچیده برای دریافت سوخت، باعث شده تا بسیاری از کشاورزان نتوانند به موقع به سوخت مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه طبق قانون سهمیه سوخت به گلخانه‌دارانی که در مجاورت خط لوله گاز قرار گرفته‌اند سهمیه سوخت تعلق نمی‌گیرد، اضافه کرد: امسال هم با رایزنی‌های انجام گرفته گلخانه داران با انجام تعهد محضری موفق به دریافت سهمیه سوخت شدند، اما متاسفانه این مصوبه در تاریخ ۱۹ آذرماه به سازمان جهاد کشاورزی ابلاغ شد و از طرفی ۲۵ هر ماه سامانه شرکت پخش فرآورده‌های نفتی قفل و زیر بار نمی‌رود و همین موضوع باعث شد تا سوخت به موقع نرسد و این بهره برداران به دلیل محدوده کم زمانی برای دریافت سوخت نتوانند از سهمیه آذر ماه خود استفاده کنند.

وی این را هم گفت که در برخی از مناطق جنوب کرمان که خط لوله انتقال گاز رسیده، از سوی شرکت پخش فرآورده‌های نفتی به آنان سوخت تعلق نمی‌گیرد و این چند ساله نیز با ارائه تعهد محضری از سوی گلخانه داران سوخت به آنان تعلق گرفته است.

هزینه ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون انشعاب گاز دلیل اصلی امتناع گلخانه داران برای دریافت امتیاز

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان با تاکید بر اینکه می‌بایست بهره برداران بخش گلخانه‌ای این استان هر چه سریعتر نسبت به اخذ امتیاز گاز واحدهای گلخانه‌ای خود اقدام کنند، یادآور شد: یکی از دلایل امتناع بهره برداران این بخش برای دریافت پروانه بهره برداری، هزینه بالای انشعاب گاز است که این کشاورزان به دلیل‌عدم تمکن مالی که بعضاً هر هکتار نزدیک به ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون تومان هزینه دارد، اقدام نمی‌کنند.

احمدپور عنوان کرد: به همین دلیل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی امسال به‌ مناطقی که گاز رسیده بود، سهمیه سوخت نداد.

وی ابراز کرد: در همین راستا با تشکیل جلسه در مرکز استان مقرر شد تا با گرفتن تعهد از گلخانه داران سوخت امسال به آنان داده شود تا برای سال بعد اقدام به گازکشی گلخانه‌های خود کنند، این موضوع باعث شد تا سوخت با تاخیر داده شود نه اینکه سوخت به کشاورزان داده نشود.

پروانه‌های موقت گلخانه داران باید به پروانه دائم انتقال داده شود

وی همچنین به موضوع پروانه‌های موقت گلخانه داران نیز گریزی زد و بیان کرد: برخی از گلخانه‌های جنوب کرمان نیز دارای پروانه موقت هستند که در این دو سه سال اخیر به گلخانه داران جنوب کرمان اعلام شده است که باید پروانه‌های آنان از موقت به دائم انتقال داده شود، با این حال با گرفتن تعهد محضری سهمیه سوخت به آنان داده می‌شد، امسال هم با پروانه‌های موقت در اول فصل کمی سخت‌گیری شد اما نهایتاً دارندگان پروانه‌های موقت امسال هم برای گرفتن سهمیه سوخت پذیرفته شدند، ولی کمی تعلل شد اما سوخت به آنان تحویل داده شد.

سوخت داده شد اما با تاخیر!

احمدپور اظهار کرد: اینکه عنوان می‌شود سوخت به کشاورزان ندادند درست نیست، مقداری فاصله در پرداخت سهمیه سوخت افتاد که در این موضوع جهاد کشاورزی هم نقشی در این تعلل نداشت چرا که پروانه‌های موقت در اراضی مشاع قرار گرفته و در جاهایی که سند ندارد، واقع شده، در صورتیکه وقتی گلخانه‌ای سند نداشته باشد، باید نظام مهندسی پروانه بدهد، ولی در یکی دو سال اخیر با تعهد این مشکل را حل کردیم امسال هم تا موضوع تعهد پذیرفته شد، این پروسه طول کشید و ۲۲ دوم آذر سوخت به گلخانه داران رسید.

۹۰ درصد اقتصاد جنوب کرمان در دست ۱۱۹ هزار بهره بردار بخش کشاورزی است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان با بیان تمرکز گلخانه‌های جنوب کرمان در جیرفت و عنبرآباد است، یادآور شد: بیشترین خسارت سرما زدگی امسال متوجه کشاورزان و گلخانه داران حوزه جیرفت و عنبرآبادبوده است.

احمدپور گفت: جنوب کرمان دارای ۳ هزار هکتار گلخانه است که تولیدات این گلخانه‌ها عمدتاً خیار، فلفل و بادمجان، گوجه فرهنگی و ۲۰۰ هکتار نیز به کشت توت فرنگی گلخانه‌ای اختصاص دارد.

وی یادآور شد: در جنوب کرمان بر اساس آمارهای قبلی ۱۱۹ هزار بهره بردار بخش کشاورزی وجود دارد که عمده درآمد آنان  از این بخش و ۶۰ درصد اشتغال  جنوب کرمان را تشکیل  و ۹۰ درصد اقتصاد مردم مناطق یاد شده  وابسته به کشاورزی است.

خسارات ۱۰۰ درصدی به سیب زمینی کاران/ ۳۴۰ واحد گلخانه در جنوب کرمان طعمه سرما و یخبندان شدند

این در حالیست که گفته شده است، براساس آمارهای اولیه، خسارات وارده به محصولات کشاورزی در جنوب کرمان بسیار قابل توجه است. سیب‌زمینی‌کاران بیشترین خسارت را متحمل شده‌اند و برخی از آن‌ها تا ۱۰۰ درصد محصولات خود را از دست داده‌اند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جیرفت در همین رابطه گفته است که در ۳ روز پایانی آذرماه که به دلیل کاهش دمای هوا حدود ۳۴۰ هکتار گلخانه‌های این شهرستان ۱۰ تا ۱۵ درصد خسارت را متحمل شده‌اند.

محسن سعیدی هم به این نکته تاکید کرده بیشتر این گلخانه‌ها فاقد پروانه بودند. هر فردی که به مدیریت جهاد شهرستان مراجعه کرده است در کمتر از یک روز تاییدیه لازم را گرفته و برا ادامه کار به شرکت نفت فرستاده شده‌اند.

دو روز پیش یعنی سوم دی‌ماه سالجاری هم کارشناس مرکز پیش بینی اداره کل هواشناسی کرمان گفته است که منوجان طی ۲۴ ساعت گذشته با دمای ۲۳ درجه سانتیگراد، گرم‌ترین و لاله زار با دمای ۱۰ درجه سانتیگراد زیر صفرخنک‌ترین مناطق استان کرمان به ثبت رسیده‌اند.

سلاجقه حداقل دمای امروز (۳دی) شهر کرمان را ۷ درجه سانتیگراد زیر صفر اعلام کرد و بیان داشت: امروز دمای کرمان در گرم‌ترین ساعات خود به ۱۳ درجه سانتیگراد می‌رسد.

وی این را هم اضافه کرده سوم دی ماه کرمان با دمای ۷ درجه سانتیگراد بعد از شهرکرد و همدان سومین استان سرد کشور بوده است.

به نظر می‌رسد که وقوع خسارت‌های سرما زدگی به کشاورزان جنوب کرمان، بر لزوم بررسی دقیق چالش‌های پیش روی بهره برداران و رفع موانع تولید کنندگان این بخش که چرخ اقتصاد کشور رامی چرخانند، می‌افزاید، چرا که ضرر و زیان‌های ناشی از حوادث طبیعی و غیر طبیعی به کشاورزان تاثیر مستقیمی بر سفره خانوارهای این بخش از جمعیت تولید کننده کشور است.

گزارش: آمنه سپهر

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز