سازمان محیطزیست نهایت همکاری را برای صدور مجوز نیروگاههای تجدیدپذیر دارد
سرپرست دفتر ارزیابی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه نهایت همکاری را برای تسهیل صدور مجوز ارزیابی نیروگاههای تجدیدپذیر داریم، گفت: تمام موارد کارشناسی در مجوزی که سازمان برای این نیروگاهها صادر میکند در نظر گرفته شده و این به معنای سختگیری نیست.
به گزارش ایلنا از روابط عمومی سازمان حفاظت محیطزیست، زهرا یزدانی در در اولین روز از هفته هوای پاک نخستین نشست تخصصی با عنوان «توسعه انرژیهای تجدیدپذیر و هوای پاک» که در پژوهشکده محیطزیست و توسعه پایدار سازمان حفاظت محیطزیست برگزار شد، افزود: در بسیاری از موارد در ساتبا و فضای مجازی و رسانه میگویند که چرا محیط زیست در رابطه با تجدیدپذیرها سختگیرانه برخورد میکند؛ این درحالی است که الزامات ما در مقایسه با سایر کشورها است.
وی اظهار داشت: در بین استانهایی که در آنها درخواست صدور مجوز تأسیس نیروگاه تجدیدپذیر به ما رسیده است، بیشترین استعلامات مربوط به هرمزگان، تهران، کرمان، فارس، خراسان جنوبی، اصفهان، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان است که این استانها ظرفیت های تابشی بالایی دارند.
وی افزود: بیشترین احداث ها و مجوزهای صادر شده از سوی سازمان حفاظت محیط زیست نیز مربوط به کرمان، اصفهان و فارس است.
سرپرست دفتر ارزیابی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تسهیلگری در مسیر تجدیدپذیرها گفت: در این راستا مصوبهای مشترکی با وزارت نیرو داشتیم که طبق آن الزام متقاضی ساخت نیروگاه تجدیدپذیر در بحث آب توسط وزارت نیرو انجام بگیرد و دیگر نیازی به استعلام از سازمان در این خصوص نباشد چرا که خود وزارت نیرو متولی مسئله آب است.
یزدانی بیان داشت: همچنین بر اساس این مصوبه، الزام ایجاد فضای سبز در محل زمینی که برای احداث نیروگاه تجدیدپذیر درنظر گرفته شده نیز حذف شود چرا که خود این نیروگاهها برای هوای پاک هستند که این مصوبه در هیات وزیران تصویب شده است.
وی افزود: در زمان حاضر ساتبا برای ۱۱ هزار مگاوات مجوز تاسیس گرفته و باید برای احداث آنها اقدام کند. ساتبا اعلام کرده که قصد دارد این ظرفیت را به ۳۰ هزار مگاوات برساند که اگر مشکلات مربوط به زمین را حل کنند، در بخش صدور مجوز ما نهایت همکاری را خواهیم داشت.
سرپرست دفتر ارزیابی سازمان حفاظت محیط زیست درباره پسماندهای ناشی از تجدیدپذیرها گفت: نیروگاههای تجدیدپذیر هم در طول بهرهبرداری و هم در مرحله برچیدن مسائل محیط زیستی بسیاری دارند و موضوع پسماند حاصل از این محلها بسیار مهم است، لذا بخش مهمی از کار کارشناسی ما در مرحله صدور مجوز مربوط به این مساله است.
یزدانی در پاسخ به سوالی درباره تعدد آسمانخراشها در تهران نیز گفت: در اینجا صدور مجوز با ما نیست البته در شورای مربوط سازمان حفاظت محیط زیست نیز نماینده دارد. به هر صورت این تعداد از ساختمانهای بلندمرتبه مسائلی را ایجاد میکند. به عنوان مثال، در غرب تهران ساختوسازها کریدور باد را محدود کردهاند. بر اساس این گزارش، در این نشست همچنین آماری از میزان سرمایهگذاری GCF (صندوق اقلیم سبز) در کشورهای دنیا برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر ارایه شد که میزان آن تاکنون به رقمی نزدیک به ۱۶ بیلیون دلار رسیده است و نزدیک به یک میلیارد نفر در سطح جهان از مزایای آن به صورت مستقیم و غیرمستقیم بهرهمند میشوند.
وی ادامه داد: مطابق آمارهای ارایه شده در این نشست، بیش از ۸۰ درصد از سرمایه گذاری ها در حوزه تامین برق در سطح جهان در حوزه انرژی های تجدیدپذیر بوده است و این امیدواریها را در خصوص توسعه این انرژی و میل کمتر به انرژیهای فسیلی در جهان افزایش میدهد. مطابق پیشبینیها میزان سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر در سال ۲۰۲۴ در سطح دنیا از ۲ تریلیون دلار عبور کرد.
یزدانی گفت: این در حالیست که مطابق نظر اغلب کارشناسان حاضر در این نشست سرمایه گذاری در این حوزه با موانع جدی در کشور روبهرو است
در ادامه این نشست احمد طاهری رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، اظهار کرد: بدون شک، بازار کربن میتواند انگیزهای برای توسعه تجدیدپذیرها باشد و راهاندازی آن در کشور کمک زیادی به کاهش انتشار آلایندگی میکند.
وی درباره تخصیص بخشی از عوارض آلایندگی برای هزینه شدن در ارتقای شرایط محیط زیست کشور گفت: سازمان حفاظت محیط زیست هر ساله این پیشنهاد را به مجلس شورای اسلامی میبرد اما تاکنون نتیجهای نداشته است. امسال نیز قویتر از سالهای گذشته به مجلس پیشنهاد دادیم که حداقل ۳۰ درصد عوارض آلایندگی به سازمان برسد و در جایی که باید هزینه شود اما در گام اول، مجلس بازهم با پیشنهاد ما مخالفت کرد اما همچنان پیگیر موضوع هستیم.
رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم تأکید کرد: عوارض آلایندگی به واسطه یک عارضه محیط زیستی دریافت شده و بودجهای برای شهرداریها یا منبع درآمدی برای مدیریت شهری نیست و باید در محل رفع همان عارضه محیط زیستی هزینه شود.
طاهری بیان کرد: در زمان حاضر در کشور این نگاه که رفتن به سمت تجدیدپذیرها باعث صرفهجویی در انرژیهای فسیلی میشود، شکل گرفته و وزارت نفت برای برقیسازی یا توسعه تجدیدپذیرها پیشنهاد میدهد. بر اساس این گزارش، بازار کربن سیستمی است که در آن مجوزهای انتشار گازهای گلخانهای، مانند دیاکسید کربن، خرید و فروش میشود؛ در این سیستم، دولتها یا نهادهای نظارتی سقفی برای میزان کل انتشار تعیین میکنند و مجوزهایی را به صنایع و نهادها اختصاص میدهند.
وی افزود: شرکتهایی که انتشارشان کمتر از سهمیه تعیین شده است، میتوانند مازاد مجوزهای خود را به شرکتهایی که نیاز به انتشار بیشتر دارند، بفروشند! این مکانیزم با تعیین قیمت برای کربن، صنایع را تشویق میکند تا با سرمایهگذاری در فناوریهای پاک و کاهش انتشار، هزینههای خود را کاهش دهند و به کاهش کلی گازهای گلخانهای کمک کنند.
کارشناسان حاضر در این نشست همچنین ارایه تسهیلات توسط صندوق ملی محیط زیست را یکی از راه حل برای افزایش میزان مشارکت برای سرمایهگذاری در این حوزه خواندند و بر افزایش هماهنگی بین دستگاههای متولی انرژی در کشور تاکید کردند.
در پایان این نشست جلیل بادام فیروز، رئیس پژوهشکده محیطزیست و توسعه پایدار سازمان حفاظت محیطزیست نیز بیان داشت: ۵ برنامه تخصصی از جمله همایش اصلی در روز دوشنبه از جمله برنامه های ما در این هفته است که امید است در پایان بتواند راه حل علمی و کارشناسی برای حل مساله آلودگی هوا برای مدیران و سیاستگذاران کشور فراهم کند.