رضا جمالی مطرح کرد؛
نه ضد مردان فیلم ساختهام و نه دنبال طرفداری از زنان بودم/ «سونسوز» فمنیستی نیست
رضا جمالی با اشاره به اینکه در فیلم «سونسوز» به دنبال نگاهی جنسیتی در حمایت از زنان یا مردان نبوده، تأکید کرد که این فیلم مفهومی انسانی را دنبال میکند.
رضا جمالی، کارگردان فیلم سینمایی «سونسوز» که در بخش مسابقه چهلوسومین جشنواره فیلم فجر حضور دارد، در گفتگو با خبرنگار ایلنا، اظهار کرد: خوشبختانه فیلم «سونسوز» با زبان متفاوت و فضای بدیع و بکری که دارد توانست با مخاطب ارتباط برقرار کند و حرفش را مطرح کند. من فیلمم را خارج از جریان غالب سینمای ایران تصور میکنم، در این فیلم با یک ساختار، نگاه و داستانی متفاوت روبرو هستیم که آن را از دیگر فیلمهایی که در سینمای ایران معمولاً تولید میشود متمایز میکند.
جمالی خاطرنشان کرد: من این نگاه را همواره داشتم و در سینمای کوتاه هم دنبال کردهام و حالا در فیلم بلند هم سعی کردم این مسیر را ادامه دهم و دوست دارم همچنان فیلمهایی را تولید کنم که چنین فضاهایی دارند و امیدوارم در آینده برای جذب مخاطب بیشتر برای این سینما هم موفق باشم.
این کارگردان درباره انتخاب زبان ترکی برای فیلم «سونسوز» گفت: من فکر میکنم زبان هیچ محدودیتی نمیآورد، فرقی نمیکند که شما به چه زبانی فیلم ساختهاید؛ زبان آذری یا هر زبان دیگری را وابسته به جغرافیا، نگاه فیلمساز، قصه و... برای یک فیلم میتوان انتخاب کرد؛ مسئله اصلی این است که فیلم خوب و با کیفیتی ساخته شود و فیلم خوب به هر زبانی که ساخته شود میتواند مخاطب خود را داشته باشد و با او ارتباط برقرار کند.
وی درباره تأثیرپذیری از سینمای فیلمسازانی چون عباس کیارستمی اظهار کرد: من به سینمای مرحوم عباس کیارستمی بسیار علاقهمند هستم، هر هنرمند بزرگی قطعاً بر دیگر هنرمندان پس از خود میتواند تأثیرگذار باشد. من در دل طبیعت بزرگ شدهام و رشد کردهام و به همین دلیل طبیعتگرا هستم و واقعاً طبیعت را دوست دارم و سعی دارم قصههایم را در دل طبیعت روایت کنم. قطعاً فیلمسازان بزرگی چون مرحوم کیارستمی در سینمای ایران نقش تأثیرگذار و انکارناپذیری دارند اما با وجود این تأثیرگذاری من همیشه سعی کردم دنیای خودم را داشته باشم و حرف خودم را بزنم که البته در به تصویر کشیدن طبیعت و روایت قصه در این فضا فکر میکنم که میتوانم شباهتهایی بین فیلم «سونسوز» و سینمای عباس کیارستمی قائل باشم و این باعث افتخار من است که چنین تشبیهی بین این اثر و آثار فیلمساز بزرگی چون کیارستمی احساس شود.
این کارگردان در پایان با تأکید بر اینکه «سونسوز» فیلمی فمینیستی نیست، گفت: من مطلقاً در موضوع فیلمم نمیخواستم به جنسیت اشاره کنم و اصلاً به دنبال نگاه فمینیستی هم نبودم بلکه سعی داشتم نگاهی انسانی داشته باشم که دور از جنسیت باشد. در این فیلم ما حتی مردانی را داریم که همسران خود را طلاق ندادهاند و با وجود مشکل رایج در جغرافیایی که قصه این فیلم روایت میشود این مردان پای زندگیشان ایستادهاند. برای نمونه دستیار کارگردان را در این فیلم میبینیم که میخواهد در آینده کارگردان شود، او نگاه جالبی دارد و همسرش را هم طلاق نداده و به زندگی خود پایبند است. من نه ضد مردان فیلم ساختهام و نه به دنبال طرفداری از زنان بودم؛ در «سونسوز» نگاهی انسانی جاری است که من سعی کردم به آن برسم و امیدوارم مخاطب هم همین برداشت را از فیلم من داشته باشد.