در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
فقط ۱۳ درصد از حجم سد زایندهرود پُر است/ ۹۹ درصد تالاب گاوخونی خشک شده است
مدیرکل مدیریت بحران استان اصفهان گفت: بیش از ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی که حاصلخیز بوده و میتوانسته کشت شود، به خاطر عدم تأمین آب کشت نشده است
«منصور شیشهفروش» مدیرکل مدیریت بحران استان اصفهان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: تاثیرات خشکسالی باعث شده که افزایش شرایط بیماری سالک را در مناطق بیابانی داشته باشیم. سازمان مدیریت بحران مصوب کرد که برای پیشگیری از بیماری سالک در مناطق بیابانی، چهل میلیارد تومان به دانشگاه علوم پزشکی بدهند، اما سازمان برنامه و بودجه کشور این مبلغ را پرداخت نکرد.
وی ادامه داد: این بودجهها مصوب شده، اما سازمان برنامه و بودجه اقدامی برای پرداخت آنها نمیکند. اگر میخواهیم در این راه موفق شویم باید اختیار توزیع اعتبارات مدیریت بحران به سازمان مدیریت بحران برگردد چون اختیار اکنون در دست سازمان برنامه و بودجه است و بودجهها تخصیص پیدا نمیکند.
شیشهفروش تأکید کرد: ما طرحهای مصرف بهینه آب را در استان انجام دادهایم، ۱۳۰ هزار هکتار از اراضی، مجهز به سیستمهای آبیاری نوین شدند. در همه شهرها، آب فضای سبز از شرب جدا شد. اصفهانیها، کمترین سرانه مصرف آب را در کشور دارند. الگوی مصرف را رعایت کردند. نصب کنتور هوشمند انجام شد. همه فضاهای سبز مجهز به سیستمهای آبیاری تحت فشار و بارانی شدند و گونههایی انتخاب شدند که مقاوم به شوری و خشکی هستند. چمن حذف شد. آب صنایع از آب جاری جدا شدو پساب را استاندارد کردند.
وی ادامه داد: اما تاثیرات کم آبی و خشکسالی باعث شد که بسیاری از فضاهای سبز شهری هم خشک شود. کانونهای بیابانی افزایش پیدا کند و گرد و غبار داشته باشیم. در تابستان ۵۳ روز ناسالم بهعلت گرد و غبار داشتیم. یک میلیون و پنجاه هزار هکتار از عرصهها، عرصههای کانون فرسایش بادی است. عدم جریان رودخانه نه تنها منجر به تشدید فرونشست زمین شد بلکه کانونهای گرد و غبار را افزایش داده است. به علت اینکه بیش از ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی که حاصلخیز بوده و میتوانسته کشت شود، به خاطرعدم تأمین آب کشت نشده است. اکنون ۱۰۰ درصد مساحت ما درگیر خشکسالی است و فقط ۱۳ درصد حجم سد زایندهرود پر است، در حالی که این مقدار آب شرب ۵ میلیون نفر را تأمین میکند.
وی گفت: همه اینها چنبرهای است که راه نجات از آن احیای رودخانه زاینده رود، تغذیه سفرههای آب زیرزمینی و اجرای طرحهای تأمین آب استان است. امروز روز اصفهان است. باید وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان محیط زیست و سازمان برنامه و بودجه تعهدات خودشان را انجام بدهند. در مدیریت بحران باید قبل از حادثه اقدام کنیم. کارگروه استانی تشکیل شده و مرتب تشکیل جلسه میدهد. ما نیاز داریم که از استان اصفهان حمایتهای ملی انجام شود.
مدیرکل مدیریت بحران استان اصفهان تذکر داد: امروز باید وزارت نیرو بهصورت ویژه در کارگروه ملی سازگاری با کمآبی کشور به ما کمک کند و با استقرار مدیریت حوضه آبریز زاینده رود در اصفهان، تأمین حقابههای قانونی کشاورزی، زیستمحیطی و تالاب گاوخونی را دنبال و اجرا کند. وزارت نیرو باید همانطور که برای استانهای دیگر وارد عمل شد، برای اصفهان هم دست به کار شود، تعهدات خود را در زمینه تأمین اعتبار برای اجرای طرح سامانه دوم آبرسانی اصفهان بزرگ انجام دهد و برای تکمیل طرحهای تأمین آبی که سالها است تکمیل نشده اقدام کند. مسئله فرونشست زمین باید در دستور کار کارگروه ملی سازگاری کم آبی وزارت نیرو قرار بگیرد.
وی افزود: سازمان حفاظت محیط زیست باید نقش خود را در حمایت از طرحهای تامین آب استان و احیای تالاب گاوخونی کشور ایفا کند. پیکره تالاب گاوخونی یک پیکره جهانی منحصر به فرد است. الان ۹۹ درصد از تالاب خشک است و آبی برای تالاب نرفته است. این وظیفه سازمان محیط زیست است و سازمان باید به وظایفش عمل کند. سازمان محیط زیست باید اختصاص حقابههای تعیین شده را پیگیری کند. حقابه سالانه تالاب ۱۷۶ میلیون مترمکعب است. محیط زیست باید پیگیر تأمین این حقابه از وزارت نیرو باشد و از طرحهای آبی حمایت کند.
شیشهفروش اضافه کرد: وزارت راه و شهرسازی نیز باید در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی آیین نامه چگونگی ساخت و ساز در پهنههای فرونشستی را تدوین کند. ما نیازمند چیزی مانند آیین نامه ۲۸۰۰ زلزله هستیم اما نداریم. همچنین این وزارتخانه باید ارزیابی ایمنی ساختمانهای بلندمرتبه را در برابر آسیبهای ناشی از فرونشست زمین انجام دهد.
وی به این سؤال که مهاجرت از اصفهان به شهرهای شمالی چقدر جدی است؟ پاسخ داد: مهاجرت از اصفهان جدی نیست؛ اگر با یک برنامه زمانبندی که استان تعیین کرده، وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه تعهدات خود را انجام دهند مشکل جدی نخواهد بود.