رئیس مرکز ملی شبکه لرزه نگاری باند پهن کشور:
اراده جدی برای توسعه شبکه لرزه نگاری در کشور وجود ندارد
طی این سالها برای توسعه این ایستگاهها در تمامی ردهها از وزیر گرفته تا مدیران دستگاههای اجرایی کشور مذاکره کردم، اما آن ارادهای که توام با حس این دغدغه باشد، به شکل جدی ایجاد نشده است.
ایلنا: رئیس مرکز ملی شبکه لرزه نگاری باند پهن کشور گفت: بهرغم تلاشهای انجام گرفته، هنوز اراده جدی برای توسعه شبکههای لرزهنگری در کشور وجود ندارد.
به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی اداره کل مدیریت بحران استان گلستان، انوشیروان انصاری در جلسه کارگروه زلزله مدیریت بحران استان گلستان اظهار داشت: طی این سالها برای توسعه این ایستگاهها در تمامی ردهها از وزیر گرفته تا مدیران دستگاههای اجرایی کشور مذاکره کردم، اما آن ارادهای که توام با حس این دغدغه باشد، به شکل جدی ایجاد نشده است.
انصاری با تاکید بر لزوم وجود شبکه لرزهنگاری باند پهن در کشور اضافه کرد: دریافت باند وسیع فرکانسی امواج زمین و امکان تشخیص فازهای مختلف لرزهای از مهمترین کارکرد این ایستگاههای تخصصی است.
وی تصریح کرد: هم اکنون در ایران تنها ۲۶ ایستگاه لرزهنگاری باند پهن وجود دارد که این تعداد حداقل باید به تعداد ۱۰۰ ایستگاه افزایش یابد.
به گفته استادیار زلزلهشناسی مهندسی پژوهشکده زلزلهشناسی این تعداد ایستگاه در مقایسه با کشورهایی چون عربستان و ترکیه اصلا قابل قیاس نیست.
انصاری متذکر شد: کشور عربستان به رغم زلزلهخیزی محدود هم اکنون دارای ۶۰۳ ایستگاه لرزهنگاری است و ترکیه نیز به رغم آنکه مساحتش تنها ۳۵ درصد خاک ایران است، دارای ۳۰۰ ایستگاه لرزهنگاری است.
وی با اشاره به وجود ایستگاههای لرزهنگاری مرکز ژئوفیزیک دانشگاه تهران در کشور ادامه داد: ۱۰۰ ایستگاه لرزهنگاری توسط این مرکز ایجاد شده اما کارکرد این مراکز برای مدت زمانی کوتاهمدت و میانمدت تعریف شده است.
انصاری با تاکید بر تفاوت ماهیتی این ایستگاهها با ایستگاههای باند پهن شبکه لرزهنگاری افزود: دادههای باند پهن ارزشمندترین دادههای مورد نیاز برای انجام تحقیقات مختلف به ویژه در درازمدت است.
وی خاطرنشان کرد: به رغم آنکه درشمارگان ۱۰ زلزله برتر دنیا نامی از ایران نیست، اما متاسفانه در لیست مرگبارترین زلزلهها نام کشورمان درج شده است.
این مقام کشوری اضافه کرد: متاسفانه زلزلههای دارای تلفات بالای انسانی در ایران، بالاتر از هفت ریشتر نبوده است، و تنها با یک زلزله۶/۶ ریشتری در بم ۳۲ هزار و ۵۰۰ نفر از هموطنانمان جان سپردند.
انصاری تاکید کرد: این موضوع بسیار دردناک است و باید به آن حساس بود و باید به این سوال پاسخ داد که در این ده سال پس از فاجعه بم چه کردهایم.
وی با تاکید بر این موضوع که بهترین راهکار برای پیشگیری در موضوع زلزله پرداختن به امور زیربنایی و زیرساختی در این عرصه است، ادامه داد: بهترین راهکار در این عرصه توسعه و ساخت شبکههای زلزلهنگاری باند پهن در سطح کشور است.
انصاری یادآور شد: مهمترین وظیفه اساسنامهای مرکز ملی شبکه لرزهنگاری، ایجاد و توسعه ایستگاههای لرزهنگاری باند پهن است اما این موضوع بدون همکاری و اعتقاد مسئولان محقق نمیشود.
رئیس مرکز ملی شبکه لرزه نگاری باند پهن کشور ادامه داد: دادههای باند پهن امکان انجام محدوده وسیعی از تحقیقات پایهای، کاربردی و توسعهای را در عرصه زلزلهشناسی، زلزلهشناسی مهندسی، مهندسی زلزله، پیشبینی زلزله و مدیریت بحران فراهم میآورد.
انصاری ابراز امیدواری کرد: با توسعه ایستگاههای لرزهنگاری در ایران بتوان بیش از گذشته در مسیر ایمنسازی کشور، از تبعات منفی زلزله کاست.