بازنشر گزارشهای برگزیده ۹۲؛
کورهپزخانهها مخروبهاند؛ انتخاب میان سلامتی و شغل
چکیده: معمولا از تجهیزات اولیه پزشکی در این کارگاهها خبری نیست و اگر اتفاقی در محیط کار بیافتد امکان خدمات رسانی به کارگر مصدوم وجود ندارد از این روی لازم است مسئولان به فکر تاسیس درمانگاه برای کارگران کوره پزخانهها باشند.
فصل کار کوره پزخانهها بزودی از اردیبهشت ماه شروع میشود در حالی که فعالان کارگری معتقدند استانداردهای بهداشتی در کارگاههای آجرپزی فراهم نیست و کارفرمایان در احداثو بازسازی امکانات بهداشتی کوتاهی میکنند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، عمده امکانات بهداشتی و رفاهی کارگران کورهپزخانهها(که نیمی از سال را در محل کارشان زندگی میکنند) در مقطعی دو ساله در اوایل پیروزی انقلاب احداثشدهاند و تمام این امکانات زندگی از جمله خانه، آشپزخانه و سرویسهای بهداشتی از سی و چهار سال پیش به حال خود رها شدهاند و پس از گذشت چند دهه اینک به مخروبهای مورد استفاده تبدیل شدهاند.
رئیس انجمن صنفی کوره پزخانههای منطقه یافت آباد معتقد است این شرایط باعثشده است نا سلامت کارگران کوره پزخانهها به دلیل محیط کاری نامناسب همواره در معرض خطر قرار گیرد.
«پیروز چراغی» در گفتگو با ایلنا پیرامون شرایط درمانی و بهداشت کار کوره پزخانهها گفت: «معمولا از تجهیزات اولیه پزشکی در این کارگاهها خبری نیست و اگر اتفاقی در محیط کار بیافتد امکان خدمات رسانی به کارگر مصدوم وجود ندارد. لازم است مسئولان به فکر تاسیس درمانگاه برای کارگران کوره پزخانهها باشند.»
کاهش تعداد کارگران کوره پزخانهها
از جانب دیگر گزارشهای ایلنا حاکی است که در سالهای اخیر تعداد کارگران کوره پزخانهها به مراتب کاهش داشته است. ریشهٔ این کاهش نیروی انسانی را میبایست در نحوهٔ پرداخت دستمزد و تغییر مواد و مسالح ساختمانی جستجو کرد.
«غلامرضا عباسی» رئیس انجمن صنفی کارگران کوره پزخانههای استان تهران با اشاره به «فراری داده شدن کارگران کوره پزخانهها» میگوید: کارفرماها در سالهای قبل، با کارگران کورهپزخانهها رفتار مناسبی نداشتند و آنها را به نحوی فراری دادند. این کارفرماها در سالهای قبل[…] مبالغ مورد توافق را به کارگران پرداخت نمیکردند.
انتقاد از بازرسی کار
طبق قانون کار، بازرسان وزارت کار با اختیارات «ضابط قضایی» موظفاند که به صورت دورهای یا سرزده در فواصل زمانی کوتاه از واحدهای صنعتی کوچک، متوسط یا بزرگ بازدید کنند و اگر آنان وظایف خود را به درستی انجام دهند از میزان حوادثناشی از کار به طور قابل توجهی کاسته میشود. طبیعی است وقتی نظارت بر کارفرمایان کم رنگ باشد، حقوق کارگران به راحتی پایمال میشود.
در همین رابطه پیروز چراغی رئیس انجمن صنفی کوره پزخانههای منطقه یافت آباد معتقد است «به ندرت اتفاق میافتد که بازرسان وزارت کار برای نظارت بر وضعیت کوره پزخانههای منطقه یافت آباد به این منطقه اعزام شوند.»
لزوم حضور فعال تشکلهای کارگری
حضور تشکلهای مستقل کارگری میتواند به بازرسان وزارت کار و بیمه کمک کند تا مشکلات کارگران را بهتر ببینند و درک کنند.
غلامرضا عباسی با انتقاد از دید منفی مسولان نسبت به انجام وظایف صنفی تشکلهای کارگری میگوید: هرگاه مسئلهای در جهت احقاق حق کارگران از سوی تشکلهای کارگری دنبال میشود مسئولان به گونهای برخورد میکنند که گویا دخالتی در کار آنها شده است. حال آنکه وظیفهٔ تشکلهای کارگری کمک به مسئولان در شناسایی مشکلات کارگران و حراست از حقوق نیروی کار است.