خبرگزاری کار ایران

پای صحبت کارآفرین پرورش دهنده ماهیان خاویاری؛

ظرفیت‎ها و فرصت‌های پرورش خاویار در ایران/ اقتصادی، اشتغالزا و دوستدار محیط زیست

ظرفیت‎ها و فرصت‌های پرورش خاویار در ایران/ اقتصادی، اشتغالزا و دوستدار محیط زیست
کد خبر : ۱۴۳۰۴۸۱

شاید در بسیاری از کشورها، ایران را با نام خاویار مرغوب و باکیفیت آن بشناسند؛ خاویاری که به لطف همسایگی با دریای خزر از دیرباز در ایران تولید و به دنیا عرضه می‌شد. اما به‌دلیل صید بی‌رویه و خارج از ضابطه، در سال‌های گذشته نفس این ماهیان ارزشمند دریای خزر به شماره افتاد و در معرض خطر انقراض قرار گرفت.

به گزارش ایلنا، پس از خطراتی که برای ادامه نسل ماهیان خاویاری وجود داشت، کشورهای حاشیه این دریا در یک تصمیم جمعی و عاقلانه، صید این ماهیان را تا رسیدن به شرایط مناسب ممنوع کردند.

پس از ممنوعیت صید، متخصصان و فعالان شیلات و آبزی‌پروری این بار دل به دریا زده و اقدام به پرورش ماهیان خاویاری نمودند که علاوه بر اینکه کاری نو و بکر بود، آینده چندان مشخصی هم نداشت. اما بعد از چند سال نتایج ارزشمند این اقدام متهورانه فعالان آبزی‌پروری به ثمر نشست و تاکنون در بخش‌های زیادی از کشور، پرورش ماهیان خاویاری برای تولید گوشت و خاویار رواج پیدا کرده و افق‌های روشنی نیز پیش رو دارد.

کارآفرین تولید کننده خاویار

محمدتقی برخوردار، جزو اولین نفراتی بود که اقدام به پرورش و تولید خاویار نمود و این حرکت، الهام‌بخش دیگر تولیدکنندگان شد که پس از وی قدم در این را نهادند.

محمدتقی برخوردار می‌گوید: اولین پرورش دهنده خاویار بودم که از سال 1380 شروع به کار تولید خاویار و گوشت ماهیان خاویاری نمودم و بعد از آن تعداد دیگری از پرورش دهندگان نیز به این کار ورود کردند و در حال حاضر تعداد زیادی پرورش دهنده ماهیان خاویاری در کشور وجود دارد که در کارشان هم موفق هستند.

وضعیت خاویار خوب است

وی ادامه می‌دهد: در حال حاضر وضعیت تولید خاویار خوشبختانه خوب است؛ چون صادرات انجام می‌شود و برای کشور ارزآوری دارد و اگر مدیریت بخش شیلات کشو، برنامه‌ریزی و عملکرد مناسبی داشته باشد، فرصت‌های خوبی در صادرات خاویار و گوشت آن برای کشور وجود دارد؛ به‌طوری که امکان صادرات هر میزان گوشت و خاویار به برخی کشورها مانند روسیه و... وجود دارد.

ظرفیت‎ها و فرصت‌های پرورش خاویار در ایران/ اقتصادی، اشتغالزا و دوستدار محیط زیست

اولین پرورش هنده خاویار

این کارآفرین عرصه آبزی‌پروری توضیح می‌دهد: پرورش و تولید خاویار، صنعتی نوپا است؛ 22 سال قبل که بنده شروع به این کار کردم، هیچ تجربه‌ای در پرورش خاویار وجود نداشت. تولید خاویار فقط از طریق صید و توسط بخش دولتی و برخی صیادی‌های غیرمجاز  انجام می‌شد که متاسفانه به دلیل صید بیش از حد، نسل این ماهیان در خطر انقراض قرار گرفت و صید آن متوقف شد؛ پس از آن بود که پرورش آن شروع شد.

برخوردار افزود: بنده به عنوان اولین نفر شروع به پرورش ماهی خاویار در استان قم نمودم و خوشبختانه نتایج موفقیت‌آمیزی به دست داد و الگویی برای دیگران شد و الحمدالله در حال حاضر پرورش‌دهندگان موفقی در این زمینه فعالیت می‌کنند. امیدواریم که در سال‌های آینده تولید پرورشی خاویار افزایش پیدا کند؛ چراکه علاوه بر اشتغالزایی و تولید، به‌دلیل وجود بازارهای صادراتی، برای کشور ارزآوری هم دارد.

ایجاد شرایط مناسب برای صادرات

برخوردار می‌گوید: اگر دولت شرایط را برای انجام صادرات فراهم و صادرات را تسهیل کند، ظرفیت‌های خوبی برای پیشرفت در تولید خاویار وجود دارد و تولید خاویار، یک فعالیت توجیه‌پذیر اقتصادی، ارزآور، دوستدار محیط زیست است و باعث بقای نسل این ماهیان خواهد شد.

انتهای پیام/
حسین کاظمی
ارسال نظر
پیشنهاد امروز