افزایش 25 میلیونی تولید سبزی و صیفی با وجود کاهش سطح زیرکشت
مدیرکل دفتر امور سبزیها و گیاهان جالیزی وزارت جهاد کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی گفت: طبق آمارها در سال زراعی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۱ نزدیک به ۲۵.۵ میلیون تن سبزی و صیفی در ۶۶۴ هزار هکتار سطح زیر کشت تولید شد که نسبت به سال گذشته ۳۰۰ هزار تن افزایش نشان میدهد.
وی تصریح کرد: در سال زراعی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۱ نزدیک به پنج میلیون و ۶۲۰ هزار تن محصول سیبزمینی در سطح زیرکشت ۱۴۳.۸ هزار هکتار، حدود ۲ میلیون و ۹۸۷ هزار تن پیاز در سطح زیرکشت ۵۹ هزار هکتار، حدود پنج میلیون و ۸۰۷ هزار تن گوجه فرنگی در سطح زیر کشت ۱۱۲ هزار هکتار، پنج میلیون و ۲۸۵ هزار تن انواع سبزیجات تازه در سطح زیرکشت ۱۷۶ هزار هکتار، ۷۳۳ هزار و ۶۰۰ تن خیار در سطح زیرکشت ۲۳ هزار هکتار، ۲ میلیون و ۹۸۶ هزار تن هندوانه در سطح زیر کشت ۶۹ هزار هکتار، یک میلیون و ۳۱۱ هزار تن خربزه در سطح زیرکشت ۴۹ هزار هکتار و ۸۶۵ هزار و ۳۵۸ تن سایر محصولات جالیزی در سطح زیرکشت ۲۸ هزار هکتار حاصل شده است.
مدیرکل دفتر امور سبزیها و گیاهان جالیزی وزارت جهاد کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی به افزایش عملکرد تولید در هکتار در سال زراعی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۱ نسبت به سال زراعی پیش از آن اشاره و اظهار کرد: متوسط عملکرد در هر هکتار در سال زراعی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۱ برای محصول سیبزمینی ۳۸.۹ تن، پیاز ۵۰.۱ تن در هکتار، گوجهفرنگی ۵۱.۶ تن در هکتار، سایر سبزیجات ۲۹.۹ تن در هکتار، خیار ۳۱ تن در هکتار، هندوانه ۴۲.۹ تن درهکتار، خربزه ۲۶.۴ تن در هکتار و سایر محصولات جالیزی ۳۰.۳ تن در هکتار بوده که نسبت به سال زراعی قبل رشد داشته است.
اولویت انتقال سبزی و صیفی به محیط های کنترل شده/ صادرات ۱۵درصد تولیدات
اصغری گفت: ایران یکی از معدود کشورهای دنیا است که به دلیل اقلیم خاص امکان تولید سبزی و صیفی در چهار فصل سال را دارد، بنابراین بخش عمده این محصولات به مصرف داخلی و حدود ۱۵ درصد آن صادر میشود.
وی افزود: با توجه به محدویت منابع آبی، برنامه صرفهجویی در مصرف آب و ارتقای بهرهوری در این بخش، همچنان انتقال سبزی و صیفی از محیطهای باز به محیطهای کنترل شده در اولویت اجرا قرار دارد.
مدیرکل دفتر امور سبزیها و گیاهان جالیزی وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: برنامه تولید محصولات سبزی و صیفی از جمله سیبزمینی، پیاز و گوجه فرنگی با برآورد نیاز کشور با رویکرد رعایت الگوی کشت و تولید متعادل بهصورت چهارفصل تهیه و برای اجرا به سازمانهای جهاد کشاورزی استانها ابلاغ میشود.
وی اضافه کرد: در پاییز سال جاری تولید ۹۱۴ هزار تن سیبزمینی در ۲۱ هزار هکتار سطح زیر کشت، ۶۵۴ هزار تن پیاز در ۱۱ هزار هکتار سطح زیرکشت، سه میلیون و ۶۳۲ هزار تن گوجه فرنگی در ۶۷ هزار هکتار سطح زیرکشت، ۴۱۱ هزار و ۷۵۸ تن خیار در ۱۳ هزار هکتار سطح زیرکشت، ۸۸۶ هزار و ۳۵۱ تن خربزه در ۳۵ هزار هکتار سطح زیرکشت و ۱۶۰ هزار تن هندوانه در ۳۳ هزار هکتار سطح زیر کشت پیشبینی شده است.
این مقام مسوول گفت: بر همین اساس، برنامه ابلاغی تولید استمرار و بهاره سال زراعی جدید (۱۴۰۳-۱۴۰۲) سه محصول سیبزمینی، پیاز و گوجهفرنگی براساس تاریخ کشت به استانهای تولیدکننده ابلاغ شده است.
اصغری درباره قیمت محصولات سبزی و صیفی در مزارع نیز افزود: قیمت سه محصول سیبزمینی، پیاز و گوجه فرنگی در مرداد سال جاری در مزارع بهطور میانگین به ترتیب حدود ۹ هزار تومان، ۶ هزار تومان و ۶ هزار تومان بوده است که نسبت به هزینه تولید هر کیلوگرم سود متعادلی عاید کشاورزان میشود.
صادرات ۱.۱ میلیارد دلاری سبزی و صیفی در سال ۱۴۰۱
مدیرکل دفتر محصولات علوفهای و جالیزی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: طبق آمارها مجموع صادرات سبزی و صیفی به طور عمده (سیبزمینی، پیاز و گوجهفرنگی) در سال ۱۴۰۱ معادل چهار میلیون و ۷۳ هزار تن (۴۰۷۳ هزار تن) به ارزش بیش از یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار بوده است.
وی افزود: صادرات عمده محصولات سبزی و صیفی تا پایان مرداد سال ۱۴۰۲ در مقایسه آن با مدت مشابه سال گذشته در برخی موارد از لحاظ وزنی و ارزشی افزایش داشته است.