معاون سوادآموزی آموزش و پرورش استان کرمان؛
افزایش نگرانکننده تولید بیسوادی در جامعه
تمام افرادی که به سن شش سالگی میرسند به مدارس وارد نمیشوند و حتی بسیاری از آنها تحصیلات خود را در سن ابتدایی رها میکنند و این سبب تولید بیسوادی در جامعه میشود.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش استان کرمان گفت: تمام افرادی که به سن شش سالگی میرسند به مدارس وارد نمیشوند و حتی بسیاری از آنها تحصیلات خود را در سن ابتدایی رها میکنند و این سبب تولید بیسوادی در جامعه میشود.
به گزارش ایلنا ازکرمان، صباحی با اشاره به انسداد مبادی بیسوادی در جامعه افزود: گروه سنی ۱۰ تا ۲۰ ساله در اولویت امر مبارزه با بیسوادی قرار دارند و به این منظور طرحهایی برای جذب، شناسایی و نگه داشتن این گروه که مولد سواد در جامعه هستند در دستور کار داریم.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش استان کرمان با بیان اینکه گروه سنی مذکور علاوه بر آسیبپذیر بودن قابلیت آسیب رساندن هم دارد، گفت: اغلب این گروه شامل بچههای کار هستند که به دلیل کمک به معیشت خانواده از تحصیل بازماندند.
وی بیان داشت: در حال حاضر ۲ هزار و ۷۰۶ نفر افراد ۱۰ تا ۲۰ ساله کرمان از نعمت سواد محروم هستند.
صباحی از زیر پوشش قرار دادن بچههای کار، بی سرپرست و بدسرپرست و همچنین افراد معلول جسمی خبر داد و اظهار داشت: علاوه بر طرحهای سوادآموزی ویژه این افراد کمکهزینههای تحصیل نیز به آنها اعطا میشود.
با اشاره به آغاز جدی طرحهای سوادآموزی ویژه اولیای دانشآموزان کرمانی تصریح کرد: اولیای بیسواد در کرمان جمعیت ۴۸ هزار نفری را شکل دادهاند.
وی افزود: طرحهای سوادآموزی ویژه آموزش آنها از صفر تا ۱۰۰ در آموزش و پرورش کلید خورده است و این مورد جزو وظایف ذاتی مدیران آموزش و پرورش است.
صباحی تاکید کرد: سازمان نهضت سوادآموزی از بدو تشکیل فراز و نشیبهایی را با خود داشته است و پس از ادغام در آموزش و پرورش در سال ۸۲ تمام تلاش خود را در ریشهکن شدن بیسوادی و به صفر رساندن آن در جامعه به کار گرفته است.
وی یادآور شد: البته اینکه به طور کامل بیسوادی به صفر برسد، یک حرف شعاری است، زیرا در مناطق دور افتاده بیسوادانی از چشم دور میماند و از طرفی تلاش برای تشویق آنها به سوادآموزی دشوار است.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش استان کرمان گفت: با همت مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان در جلسه شورای معاونان مقرر و اجبار شد تا به طور جدی طرح سوادآموزی مدرسه به مدرسه و خانه به خانه دنبال شود.
وی با اشاره به پالایش ۱۰۰ درصدی افراد بیسواد در سال جاری عنوان کرد: امسال ۱۱ هزار افراد بی سواد مطلق را در سراسر استان زیر پوشش بردیم.
صباحی یادآور شد: اکثر این جمعیت شامل اولیای بیسواد دانشآموزان و نیز جمعیت مناطق روستایی بودند.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش استان کرمان تصریح کرد: رودبار، قلعهگنج و ریگان و جیرفت و در کل مناطق جنوبی استان کرمان بیشترین بیسواد را به خود اختصاص داده که تعداد بیسوادان رودبار چهار برابر کل بیسوادان استان بوشهر است.
وی بیان داشت: در رودبار بیش از ۸ هزار بیسواد وجود دارد و تاکنون ۴۱ کلاس نهضت دایر شده که البته گردهمآوری بیسوادان از نقاط دورافتاده سر یک کلاس کار مشکلی است.
صباحی خاطرنشان کرد: بیش از ۱۰۰ نفر نیز در رودبار امر آموزش در نهضتهای سوادآموزی را به صورت فرد به فرد برعهده گرفتهاند.
وی افزود: به زودی نخستین جلسه شورای پشتیبانی از سوادآموزی استان به ریاست استاندار کرمان برگزار میشود که دستگاههایی مانند آموزش و پرورش، صدا و سیما، امام جمعه، بهزیستی، حوزه علمیه، جهاد کشاورزی و… به ریشهکن شدن بیسوادی میشتابند.
وی تاکید کرد: در مسیر نهضت سوادآموزی از معلمان بازنشسته، آموزشهای از راه دور، سازمان بسیج سازندگی و ظرفیتهای دیگر استفاده میشود.
وی ابراز امیدواری کرد تا سال ۹۵ استان کرمان شرایط ایدهآل در حوزه سوادآموزی برسد و گفت: ادعای اینکه نرخ بیسوادی را به صفر برسانیم، دور از انتظار است.
صباحی باسوادترین شهرستانهای استان را کرمان و شهربابک و کمسوادترین را شهرستانهای رودبار و قلعهگنج عنوان کرد.
وی با اشاره به برنامهها و دستورالعملهایی مبنی بر ریشهکن شدن بیسوادی در استانها تا پایان برنامه پنجم توسعه تصریح کرد: بسیاری از استانها هماکنون نیز به شرایط ایدهآل رسیدند.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش استان کرمان گفت: حتی استانهای دیگر نیز زودتر از پایان سال ۹۴ توفیق مییابند، اما در کرمان تا پایان سال ۹۵ ریشهکن شدن بیسوادی و و حداقل رسیدن به شرایط ایدهآل میسر نیست.
وی افزود: ساختار سوادآموزی باید استمرار داشته باشد، زیرا بدون حمایت و پشتیبانی سواد آموختگان رها میشوند و سواد کسب شده به فراموشی و بطالت گذرانده میشود.
صباحی خاطرنشان کرد: ۷۵ نفر از سودآموزان و نهضتآموزان استان کرمان جزو چهرههای علمی و دانشگاهی سرشناس در تمام حوزههای کشور هستند.
وی گفت: بر اساس سرشماری سال ۹۰ اتباع افاغنه مجاز به سکونت در استان کرمان را ۶۸ هزار و ۵۰۰ نفر اعلام کرد و گفت: ۷۰۰ نفر از آن زیر پوشش سوادآموزی قرار گرفتهاند.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش استان کرمان در تعریف دورههای سوادآموزی ویژه بزرگسالان بیان داشت: مدرک این افراد شرکتکننده در این دوره معادل سوم ابتدایی است.
وی دوره تحکیم را مرحله بعدی سوادآموزی عنوان کرد که وظیفه تثبیت و تعمیق یافتههای سواد افراد را برعهده دارد و بیشتر برای افرادی است که تمایلی به ادامه سوادآموزی ندارند.
صباحی خاطرنشان کرد: دوره انتقال نیز دوره سوم کلاسهای نهضت است که افراد باید مراحل قبل را گذرانده باشند و پس از گذراندن این دوره مجوز ورود به دوره متوسطه را کسب میکنند.
وی خاطرنشان کرد: این دوره متناسب با تمام محتوای کتب درسی دوران ابتدایی مانند دروس تاریخ و جغرافیا و… است که کاملا با آموزشهای رسمی تطبیق دارد.
وی عنوان کرد: امروزه بیشتر شیوه آموزشی در این دورهها به صورت فرد به فرد است، زیرا امکان جمعآوری تمام بیسوادان در یک مکان فراهم نیست و در کنار آن شیوههای کلاسی و گروهی نیز کابرد دارد.
صباحی در توضیح ساعات سوادآموزی بیان داشت: دوره سوادآموزی مرحله اول ۴۰۰ ساعته است که بنا به شرایط سوادآموزان به ۵۵۰ ساعت نیز افزایش مییابد.
وی افزود: برای دوره تحکیم ۲۰۰ ساعت تعریف شده که ۱۳۰ ساعت حضوری و مابقی به صورت غیر حضوری است.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش استان کرمان خاطرنشان کرد: دوره انتقال نیز به دلیل تثبیت یافتهها و علم آموزی منطبق بر آموزشهای رسمی ۷۰۰ ساعته است که حدود شش تا ۹ ماه طول میکشد.