رییس مرکز مدیریت حوادثو فوریت های پزشکی کرمانشاه:
گاز منواکسید کربن جان ۱۱ کرمانشاهی را گرفت
در پاییز امسال بیش از ۱۱ شهروند کرمانشاهی به علت مسمومیت ناشی از گاز منواکسید کربن جان خود را از دست داده اند.
ایلنا: رییس مرکز مدیریت حوادثو فوریت های پزشکی استان کرمانشاه گفت: پاییز امسال تعداد ۵۴مورد از ماموریتهای اورژانس ۱۱۵ کرمانشاه را مسمومیت با گاز بدون رنگ و بوی منواکسید کربن(co) به خود اختصاص داد که در نتیجه آن متاسفانه تعداد ۱۱ نفر از هم استانی های عزیزمان جان خود را از دست دادند و ۳۷ نفر به بیمارستان منتقل شده و ۶ نفر هم بصورت سرپایی درمان شدند.
به گزارش " ایلنا " از کرمانشاه، دکتر " عبدالرحمن پرنا " اظهار داشت: گاز منو اکسید کربن بی رنگ و بی بو بوده که بر اثر احتراق ناقص تولید میشود به طوری که بخاری، آبگرمکن، شومینه و اجاق گازها به علت سیستم تهویه نامناسب(دودکش) عامل مسمومیت با گاز CO می شود.
دکتر " پرنا " در مورد اصول ایمنی و پیشگیری از گاز گرفتگی و مسمومیت با منواکسید کربن، گفت: کنترل و انسداد منافذ مسیر دودکش قبل از راه اندازی بخاری بهترین راه پیشگیری از بروز حوادثمسمومیت به شمار میرود و دقت و توجه به داغ بودن دودکش نیز بهترین آزمایش سلامت دودکش است. همچنین داشتن کلاهک مخصوص برای دودکش در پشت بامها برای جلوگیری از عدم بروز خاموشی بخاری و به دنبال آن انتشار گاز CO اهمیت بالایی دارد. فراموش نکنید استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد در پیشگیری از این مسمومیت از اهمیت بالایی برخوردار است و بخاریهای بدون دودکش به هیچ عنوان از تولید گاز CO جلوگیری نمیکند.
وی با اشاره به اینکه پیشگیری از مسمومیت با گاز CO بسیار ساده است، افزود: استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد در پیشگیری از این مسمومیت از اهمیت بالایی برخوردار است و بخاریهای بدون دودکش به هیچ عنوان از تولید گاز CO جلوگیری نمیکند، کنترل و انسداد منافذ مسیر دودکش قبل از راه اندازی بخاری بهترین راه پیشگیری از بروز حوادثمسمومیت به شمار میرودو دقت و توجه به داغ بودن دودکش نیز بهترین آزمایش سلامت دودکش است. اگر لوله دودکش بخاری شما سرد است دلیل آن خارج نشدن محصولات احتراق وگازهای سمی ازدودکش است دراین صورت باید ضمن رفع نقص، به طور موقت با بازکردن قسمتی ازدریا پنجره تهویه درمحیط ایجاد کنید.
رییس مرکز مدیریت حوادثو فوریت های پزشکی استان کرمانشاه بیان داشت: داشتن کلاهک مخصوص برای دودکش در پشت بامها برای جلوگیری از عدم بروز خاموشی بخاری و به دنبال آن انتشار گاز CO اهمیت بالایی داردو رنگ شعله بخاری و وسایل پخت و پز باید آبی باشد، و چنانچه رنگ شعله قرمز، زرد و یا نارنجی باشد، حتما نقص در سوخت رسانی و کمبود اکسیژن در محیط است که سریعا باید تعمیر و سوخت رسانی شود. اگر رنگ شعله بخاری آبی نباشد ممکن است هوای کافی به بخاری نرسیده وتولید گاز منواکسید کربن کند.
وی تاکید کرد: در صورت استفاده از وسایل گرمایشی مانند بخاری و شومینه، نباید تمامی روزنههای جریان هوا در منزل و به ویژه اتاق خواب مسدود شود و نیز نصب آبگرمکن در حمام، روشن کردن شعلههای اجاق گاز در آشپزخانه جهت گرم نگه داشتن محیط داخل خانه، جدا خودداری کرد و شومینه مشترک برای چند واحد در صورت کوچک بودن سایز مجرای خروجی و لوله کشی آن باعثبرگشت دود از شومینه روشن طبقات پایین به داخل آپارتمان در شومینه خاموش طبقات بالاتر می شود.
این پزشک کرمانشاهی به علائم مسمومیت با گاز منواکسید کربن اشاره کرد و گفت: علائم مسمومیت با منواکسید کربن می تواند طیف وسیعی از علائم را شامل شود که در بیماری های مختلفی دیده می شود. متاسفانه بسیاری از این علائم شبیه به علائم سرماخوردگی است و اکثر افراد فکر می کنند به دلیل سردی هوا دچار سرماخوردگی شده اند. سعی در خوابیدن می کنند. ابتلای تمام افراد خانواده به علایمی شبیه به آنفلوآنزا، بروز مسمومیت در افراد را نشان میدهد.
وی افزود: سردرد، ضعف جسمانی، سرگیجه و بی قراری، تهوع و استفراغ، خمیازه کشیدن بیش از حد کاهش دید از علایم عمومی مسمومیتها هستند حالت خواب آلودگی شدید، کسلی، خستگی و کاهش قدرت عضلانی از جمله علایم اولیه مسمومیت در افراد به شمار میروند. چنانچه افراد در این مرحله متوجه چنین علایمی شدند، با خارج شدن از فضای آلوده میتوانند از پیشرفت مسمومیت پیشگیری کنند.
دکتر " پرنا " گفت: علائم مراحل پایانی و نزدیک به مرگ به وسیله گاز گرفتگی با منوکسید کربن؛ کبودی دست، دور لبها و نوک انگشتان است که در نهایت فرد دچار تنگی نفس شده و فوت میکند.
وی گروه های در معرض خطر را تمامی افراد دانست و گفت: کودکان، زنان باردار و سالمندان جزو گروه آسیب پذیر و در معرض خطر بیشتری با منواکسید کربن هستند و علایم مسمومیت در آنها سریع و با شدت بیشتری ایجاد میشود، همچنین غلظت گاز منواکسید کربن در فضای اتاق در ایجاد مسمومیت بسیار موثر است.
" پرنا " در مورد چگونگی برخورد با افراد مسموم شده با گاز منواکسید کربن، اظهار داشت: فرد مسموم را از محیط آلوده به هوای آزاد منتقل کنید، یقه پیراهن و کمربند و لباس های تنگ افراد مسموم را باز کنید، درصورت امکان اکسیژن دهی به فرد مسموم شده و باز نگه داشتن راههای هوایی و تماس با اورژانس ۱۱۵ در مراحل بعدی درمانی باید مورد توجه قرار گیرد.