اچ آی وی در ایران روبه افزایش است
مسئول ایدز معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان با تاکید بر اینکه بیشترین سن ابتلا به ایدز بین 20 تا 34 سال است اظهار کرد: اچ آی وی در ایران رو به افزایش و گسترش است.
به گزارش خبرنگار ایلنا در کاشان مهرداد هدایتی در سمینار « پیشگیری از ابتلا به ایدز» افزود: ایدز بیماری نیست بلکه یک معضل خانوادگی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی به شمار میرود.
وی، یکی از علتهای رو به افزایش و گسترش اچ آی وی در ایران را علاوه بر اینکه درد بیمار است، انگ زدن و مورد تبعیض اطرافیان واقع شدن بر اساس باورهای غلط عنوان کرد.
این پزشک مسئول، ایدز را یک نوع بیماری عفونی ناشی از نوعی ویروس به نام اچی آی وی (ویروس نقص ایمنی انسانی) دانست و تصریح کرد: این ویروس بعد از ورود به بدن انسان وارد سلولهای سیستم دفاعی انسان شده، در آنجا تکثیر کرده و با از بین بردن سلولهای سفید در خون آزاد شده و دیگر سلولهای دفاعی را درگیر میکند.
هدایتی، تماس جنسی، خون و فرآوردههای خونی و انتقال مادر به کودک را از جمله راههای انتقال اچ آی وی برشمرد و افزود: شایعترین روش انتقال ایدز در دنیا از طریق تماس جنسی است که 80 درصد پیشبینی شده است.
وی، یکی دیگر از راههای گسترش و انتقال اچ آی وی در ایران را مصرف مواد مخدر، روانگردانها، الکل، استفاده از تیغ مشترک، خالکوبی، دندانپزشکیهای و آرایشگریهای غیر بهداشتی نام برد و خاطرنشان کرد: عدم آگاهی و پائین بودن سنین مبتلا به این نوع بیماری در گسترش آن تاثیر گذار است.
به گفته وی، اچ آی وی از طریق تماسهای معمولی مانند دست دادن، در آغوش گرفتن، روبوسی کردن، عطسه، سرفه، استفاده از ظروف و وسایل غذاخوری مشترک، استفاده از استخر، توالت و حمام مشترک، نیش حشرات، لباس و اشک منتقل نمیشود و نیازی نیست تا مبتلایان را از سایر افراد جدا کرده و یا از زندگی محرومشان کنیم.
پزشک مسئول ایدز معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان، تنها راه تشخیص بیماری اچ آی وی را از طریق آزمایش خون ذکر کرد و گفت: همسران معتاد تزریقی، مبتلا به بیماری آمیزشی، افراد با رفتار جنسی غیر ایمن، سابقۀ خالکوبی و زندانیان و فردی که در تماس با ترشحات جنسی یا خونی مشکوک هستند باید آزمایش اچ آی وی بدهند.
هدایتی، با تاکید بر اینکه اچ آی وی درمان قطعی ندارد و تا آخر عمر باید دارو مصرف کند اظهار کرد: مصرف داروی ضد ویروس و مراقبتهای صحیح میتواند کیفیت زندگی و عمر بیمار را افزایش داده و انتقال را کاهش دهد.
وی، با تاکید بر اهمیت نقش خانواده در جلوگیری از رفتارهایی که منجر به بیماری ایدز میشود افزود: خانوادۀ با محبت، ولنگار، پُرتنش، مستبد و خانوادههایی که فرزندان بیش فعال دارند در ابتلا به اچ آی وی تاثیرگذاری بیشتری دارند.
به گفته وی، پایبندی به اصول مذهبی، معنوی و اخلاقی، خویشتنداری در زمان تجرد، وفاداری به همسر در تاهل، اجتناب از حضور در موقعیتهای خطر آفرین جهت رفتار پُرخطر، تقویت مهارت«نه» گفتن به خواستههای ناسالم، افزایش ارتباطات خانوادگی، خودمراقبتی در مکانهایی مثل آرایشگاه، داندنپزشکیهای غیربهداشتی و حجامت را در جلوگیری از بیماری اچ آی وی موثر دانست.
پزشک مسئول ایدز معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان تصریح کرد: در6 ماهۀ اول امسال در کشور اعتیاد تزریقی 39 درصد، تماس جنسی 41 درصد، انتقال مادر به کودک 3 درصد و انتقال خون نیز به صفر رسیده است.
هدایتی، تعداد بیماران مبتلا به ایدز در مجموعه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کاشان را تا پایان سال گذشته 122 نفر بوده که تاکنون به 127 نفر رسیده است گفت: پیش بینی می شود تعداد واقعی بیماران ایدز در این منطقه بالغ بر 400 نفر باشند.
وی، با اشاره به این که 82 درصد از 127 نفر بیمار ابتلا به ایدز در شهرستان کاشان از راه تزریق مبتلا شدند یادآورشد: 10 درصد از بیماران ایدز در کاشان از راه جنسی و یک درصد از طریق مادر به نوزاد است.
به گفته وی، شعار امسال هفته ایدز با عنوان « بشتابیم به سوی پایان همهگیری ایدز با تشخیص به موقع، درمان به موقع و حمایت از بیماران» نامگذاری شده است.
اهدای یک کیف سلامت و بهداشت به 3 نفر از برندگان در مسابقۀ سمینار «راههای پیشگیری از ابتلا به ایدز و درمان به موقع»، پخش کلیپ ایدز، جلسه پرسش و پاسخ و توزیع بروشور راههای پیشگیری از ایدز از دیگر برنامههای این سمینار بود.